Napovednik: Zapeljevanje pogleda: Uroš Weinberger in Jurij Kalan, dokumentarna oddaja

Uroš Weinberger ustvarja barvite, skoraj psihedelične slike. Pod pokrovom mrežastih geodezičnih kupol nastajajo megastrukture, distopični umetni ekosistemi, v katerih se naseljujejo skrivnostna bitja v skafandrih.

Pogosto bežijo pred apokalipso, okoljskimi katastrofami, ujeti so med prepletene cevi ali pa nemo sodelujejo v množičnem obredju.

V svojem ateljeju Uroš dan za dnem potrpežljivo z oljnimi barvami ustvarja preplastene računalniške podobe, polne asociacij. Išče podobnosti med slikarstvom in glasbo, ki jo ustvarja kot član skupine Moveknowledgement.

Jurij Kalan v prostem času izdeluje duhovite skupinske portrete, pastirske rezbarije. Foto: iz filma/Televizija Slovenija
Jurij Kalan v prostem času izdeluje duhovite skupinske portrete, pastirske rezbarije. Foto: iz filma/Televizija Slovenija

Jurij Kalan nas zapelje v intimni svet, med družinske člane in domače živali: pse in pujsa. Okoli različnih omizij posedajo prijatelji, praznujejo rojstne dneve, spremljajo nogomet, otroci zrejo v telefone ali poležavajo po tleh.

Hodijo na sprehode k Savi, kjer iščejo zanimive kamne.

Jurij si pri sestavljanju kompozicij pomaga s fotografijo in iz številnih podob sestavlja popačeno mentalno sliko vsakdana.

Kadar v formatu slike ni dovolj prostora, portretirancu s poudarjeno glavo preprosto skrajša noge, da ga spravi na platno celega.

scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović
direktor fotografije in snemalec: Andrej Lupinc

Dokumentarec bo po predvajanju na voljo na RTV 365.