Napovednik: Zeleni planet, britanska dokumentarna serija

Rastline živijo skrivno in odmaknjeno življenje, vendar so v svojem svetu in v svojem časovnem okviru enako napadalne, tekmovalne in bojevite kot živali – na vse kriplje si prizadevajo za hrano, svetlobo, razmnoževanje in razkropitev potomstva.

1. del: Tropski svetovi, 1. 12.

V tropskih deževnih gozdovih uspeva več vrst rastlin kot kjer koli drugje na Zemlji. Posledica tega sta osupljiva lepota in izjemna tekmovalnost, zaradi katere je to pravo rastlinsko bojišče. Ob hitro rastočih drevesih in cvetlicah, ki posnemajo poginule živali, je to potovanje v čarobni svet, v katerem čas teče drugače kot v našem.

Foto: BBC
Foto: BBC

2. del: Vodni svetovi, 8. 12.

Vodne rastline so ustvarile nekaj najlepših in najnenavadnejših okolij na Zemlji. Nekatere so oborožene z nevarnim orožjem, s katerim bijejo neusmiljene bitke za prostor. Druge se s kotaljenjem rešujejo pred živalskimi sovražniki. Kjer jim primanjkuje hranil, se spremenijo v lovce na živali, ki nastavljajo pasti in znajo celo šteti, da si zagotovijo uspeh.

Foto: BBC
Foto: BBC

3. del: Svetovi letnih časov, 15. 12.

Med tropi in mrzlima tečajema leži območje, kjer prevladujejo nenehne spremembe v podobi štirih letnih časov: pomladi, poletij, jeseni in zim. Vsak od njih prinaša rastlinam naporne preizkušnje. To je svet osupljive pestrosti in živahnih barv. Za preživetje morajo rastline izrabiti vse, kar jim je na voljo. Najpomembnejše pa je, da izberejo pravi trenutek.

Foto: BBC
Foto: BBC

4. del: Puščave, 22. 12.

Puščave so neprijazne za življenje – temperatura je visoka, vode je malo. Vendar so rastline našle iznajdljive načine za preživetje. Rastejo lahko izjemno počasi ali pa celo potujejo po pokrajini in iščejo vodo. Nekatere v mirovanju desetletja čakajo na dež in potem na puščavskih sipinah sprožijo pravo eksplozijo barv. Tretje svoje zaloge vode varujejo pred živalmi in druga pred drugo.

Foto: BBC
Foto: BBC

5. del: Človeški svetovi, 29. 12.

Od rastlin je odvisno skoraj vse, tudi zrak, ki ga dihamo, in hrana, ki jo jemo. Nekatere rastline so se prilagodile urbanemu okolju in uspevajo tudi tam, kjer se to zdi nemogoče. Toda izumrtje zdaj grozi dvema od petih divjih rastlin, zato človek zdaj išče nove načine, kako jim pomagati, od projektov v Afriki za ponovno pogozditev pokrajine do tropskega gozda v Braziliji, ki je začel preraščati nekdanje pašnike.

Foto: BBC
Foto: BBC
GREEN PLANET / Velika Britanija, Kitajska, Nemčija, Francija, ZDA / 2022

Režija: Paul Williams
Pripovedovalec: David Attenborough

Vsaka epizoda bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.