Napovednik: Žvižgači v Združenih narodih, britanska dokumentarna oddaja

Organizacija združenih narodov (ZN) si prizadeva ohraniti mednarodni mir in varnost. Toda kaj se zgodi, ko je organizacija, odgovorna za reševanje svetovnih težav, obtožena nepravilnosti in korupcije?

ZN zaposluje več kot 35.000 uslužbencev, večina jih je z imuniteto zaščitena pred lokalnimi zakoni. Zgodbe žvižgačev razkrivajo kulturo nedotakljivosti, ki sega do najvišjih ravni organizacije. Tisti, ki spregovorijo in prevzamejo hierarhijo, to storijo za veliko osebno ceno.

Foto: BBC/Ben Steele
Foto: BBC/Ben Steele

Njihova zamisel pri obravnavanju žvižgačev je, da je treba uničiti posameznika na kakršen koli način.

Nekdanji svetovalec ZN-a za podnebne spremembe

Povedali so mi, da jih je poslali ZN in da so me prišli odpeljat, v bistvu proti moji volji, v umobolnico. Tako me je ZN dejansko poskušal kaznovati.

Nekdanji uradnik ZN-a za človekove pravice

Spolne zlorabe, izkoriščanje in nadlegovanja se dogajajo na sedežu ZN-a. Dogajajo se od ponedeljka do petka, med rednim delovnim časom. Dogajajo se povsod.

Nekdanji višji svetovalec ZN-a
Foto: BBC/Ben Steele
Foto: BBC/Ben Steele

Avtorji dokumentarne oddaje so se pogovarjali z žvižgači, ki so opozorili na hude kršitve – na korupcijo, kratenje človekovih pravic, spolno nadlegovanje –, a jim je Organizacija obrnila hrbet.

Žvižgači, ki se ukvarjajo z eno od tem današnjega časa, pravijo: zaupali smo določenim institucijam, da bodo uveljavljale ključna pravila, vendar smo te institucije zgradili kot strupene hierarhije »fantovskih klubov«, kjer so pravila odvisna od tega, kdo ste in koliko moči imate.

Jack Seale, The Guardian
THIS WORLD: THE WHISTLEBLOWERS: INSIDE THE UN / Velika Britanija / 2022

Režija: Ben Steele

Film bo po predvajanju še 30 dni na voljo na portalu RTV 365.