Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Ljudje in zemlja • prispevki

Ljudje in zemlja Pogovor dr. Martina Bavec, FKBV, UM

22.01.2023

Gostja dr. Martina Bavec, FKBV, UM. Voditeljica mag. Irma Ferlinc-Guzelj.

Ljudje in zemlja 70. obletnica Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo

22.01.2023

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije s sedežem v Žalcu, je lani praznoval 70 let delovanja. Vsa leta skrbi za znanstveni in tehnološki razvoj slovenskega hmeljarstva in je vzorčen primer prenosa znanja in raziskav, ki so ciljno naravnane. Glavna naloga inštituta pa je žlahtnjenje sort hmelja.

Ljudje in zemlja Varnostni pasovi v kabinah

22.01.2023

Tako kot v avtomobilu, tudi v traktorju uporaba varnostnega pasu prepreči, da bi v primeru nesreče voznik padel iz kabine pod traktor, priključni stroj ali priklopnik. Velika večina voznikov traktorjev varnostnega pasu med vožnjo ali pri delu še vedno ne uporablja tudi, če je v traktorju nameščen.

Ljudje in zemlja Ekološki hlev v Gabrijelah pri Krmelju

22.01.2023

Okoli 20 odstotkov obdelovalnih površin v Sloveniji je namenjenih ekološki pridelavi. Delež kmetij, ki se ukvarjajo z ekološkim kmetovanjem pa je s 4 odstotki še zmeraj pod evropskim povprečjem. Med panogami je seveda največ živinorejskih kmetij. Naša ekipa je obiskala ekološko kmetijo Zabukovec iz Gabrijel pri Krmelju v občini Sevnica, ki ekološko kmetujejo že skoraj 20 let.

Ljudje in zemlja Osmi Festival penin v Portorožu

13.01.2023

V Portorožu se je minuli december vrnil na prizorišče tradicionalni festival penin. Med novosti je beležiti vse večje zanimanje tako lokalnih ponudnikov kot tujih, povečuje se tudi število in kakovost slovenskih blagovnih znamk. Razstavljalcev je bilo 39 in 5 držav - letos prvič iz Španije.

Ljudje in zemlja Regenerativno kmetijstvo za prihodnost

13.01.2023

V Sloveniji je agro - ekologija prisotna že nekaj časa. Na tem področju tečejo tudi številne raziskave, ki so pokazale, da po približno 2 mesecih njiva zasejana po žetvi žit na hektar, veže sončno energijo, ki je ekvivalentna toni in pol nafte. Gre za veliko energije, ki se pretaka v živi agro-eko sistem in skrbi za organizme v tleh. kar nekaj kmetov je že pristopilo k t.i. ohranitvenemu kmetijstvu, saj v tem vidijo prihodnost kmetovanja pri nas.

Ljudje in zemlja Bovška ovca kot promotor turizma in kulinarike

13.01.2023

Bovška ovca in bovški ovčji sir sta razpoznavna znaka Bovške pokrajine in tudi kulinarike. Vse niti pa povezujeta Društvo rejcev drobnice Bovške in Društvo od ovce do izdelka. Predstavljamo njihovo vlogo, certificiranje geografsko zaščitenega Bovškega sira, načrte in izdelke iz ovčje volne.

Ljudje in zemlja Očiščeni vodotoki na Primorskem

13.01.2023

V lanskem letu so na območju Slovenske Istre očistili vodotoke na kar 42-h lokacijah. To se pozna tako po videzu krajine kot pri pretočnosti voda. Sprehodili smo se ob reki Dragonji, Rižani, Badaševici in Drnici.

Ljudje in zemlja Knjiga o pitju

01.12.2022

Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo, je izdal priročnik za naslovom Mladi in vino. Namen je je temu, da bi mladi in manj mladi spoznali vino. Namreč, šele poučeni, osveščeni in razgledani uživalci te najbolj kultne in kulturne pijače se lahko poglabljajo v njene skrivnosti; ga okušajo na zdravju neškodljiv način in v zmernih količinah.

Ljudje in zemlja Kozjereja Nunči

01.12.2022

V Sloveniji se redi okoli 300.000 glav drobnice. Od tega je blizu 100.000 koz. Tudi na Primorskem jih je veliko. Mi smo obiskali kozjerejca in sirarja v naselju Mohorini pri Renčah na goriškem.

Ljudje in zemlja Mladi kraški kmetje

01.12.2022

Z našo ekipo smo obiskali kraške mlade vinogradnike. Šli smo v Dutovlje in Tomaj, kjer mladi uspešno nadaljujejo zgodbe svojih predhodnikov. Najprej do Urbana Škapina, ki ima svojo domačijo sredi Dutovelj. Mlad, komaj 25-letni fant je imel še največji izziv, saj je še kot otrok ostal brez očeta.

Ljudje in zemlja Dan oljk - posvet

01.12.2022

V Pokrajinskem muzeju Koper so ob svetovnem dnevu oljk, ki ga obeležujemo 26. novembra, pripravili okroglo mizo o Ukrepih za trajnostno oljkarstvo v Sloveniji. Marsikdo ni pričakoval tako zanimive in polemične razprave. Govorili so o pomanjkljviih evidencah, k iso osnova uza izvrševanju ukrepov, pa o izjemno visokih cenah kmetijskih zemljišč, ki naj bi bile rezultat špekulacij, ne trga, in o drugihi zanimivih temah.

Stran 1 od 41
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov