Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Muzozlet • oddaje

Muzozlet Eko-Ex-tempore

24.04.2020

Osnovnošolci iz Prade se z ribiško barko popeljejo ob slovenski obali. Poleg mentorice jih na izletu spremlja tudi posebna strokovnjakinja - socialna antropologinja. Antropologija je veda o človeku skozi celotno zgodovino, ukvarja se z vsemi razsežnostmi človečnosti. Učenci v tem duhu spremljajo vse, kar se okoli njih dogaja, opozorjeni so na pomembnosti gledanja, opazovanja okolja, v katerem se nahajajo. Kot umetniško dejavnost na barki izberejo ustvarjanje skulptur iz različnih naravnih materialov. Uporabljajo predvsem lesene deščice, vrv in kamenje … Tako nastanejo: meteorološka postaja, galeb, plovilo … Zabavna in poučna vožnja se za dekleta in fante konča s pojedino iz sveže ulovljenih rib, pečenih na žaru …

Muzozlet Slikanje v Portorožu, 3.oddaja

22.04.2020

V starem skladišču soli v Portorožu je slikarka in restavratorka Mira Ličen Krmpotič mlade ustvarjalce iz OŠ Elvir Vatovec Prada popelje v skrivnosti čudovitega slikanja na platno. Pomaga jim pri izbiri motivov, barv, razloži načine mešanja barv… Ob tem mladi likovniki spoznavajo temeljne zakonitosti slikarskega izražanja. In motivi? Kakšne motive, zamisli lahko dobiš v praznem, pustem skladiščnem prostoru? Pobrskati je potrebno po svoji domišljiji … Učenci ugotovijo, da je domišljija zelo raznolika … Lahko je brezmejna in barvita, lahko pa siva in motna, … odvisno od razpoloženja. In na koncu? Na koncu učenci pripravijo pravo razstavo oljnih slik. Tako se pridružijo mentorici, ki je skladišče spremenila v galerijski prostor za razstavo svojih slik.

Muzozlet Muzozlet: Slikanje v Škocjanskem zatoku

20.04.2020

V neposredni bližini Kopra, našega največjega obmorskega mesta, je zelena oaza, ki jo imenujejo Škocjanski zatok. Je naravni rezervat, največje slano močvirje v Sloveniji, saj obsega 122 ha. Na prostoru, kjer se mešata slana in sladka voda, živi veliko najrazličnejših rastlinskih in živalskih vrst, prilagojenih na posebne pogoje bivanja. In prav Škocjanski zatok so učenci OŠ Elvire Vatovec iz Prada izbrali za prostor likovnega ustvarjanja. Podali so se na pravi slikarski EX TEMPORE. Ex tempore je izraz, ki označuje ustvarjanje v naprej določenem in omejenem časovnem terminu. Učenci več primorskih osnovnih šol se tokrat preizkusijo v slikanju. Ob tem do potankosti spoznajo naravne značilnosti mokrišča in tudi osnovne zakonitosti slikanja. Pri slikanju je izrazno sredstvo barva. In preko uporabe barv rišemo tisto, kar se nam najbolj vtisne v spomin. Slike otrok so popolnoma različne, saj se med seboj vsi razlikujemo. Vsak vidi po svoje vodo, trsje, ptice,… vsak si izbere svoj motiv, izrez, panoramski pogled… Ex-tempore pa je tudi tekmovalnega značaja. Na koncu so pedagogi in mentorji izbrali tri najbolj zanimive in najbolje ocenjene risbe.

Muzozlet Linorez v Portorožu

17.04.2020

Grafika je likovna tehnika, ki ima svoje korenine v času , ko je bil izumljen tisk. Gre v bistvu za enak postopek, saj je osnovni element tako za grafično umetnost kot tiskanje odtis. Mladi likovniki iz OŠ Elvire Vatovec Prade se pod vodstvom mentorice Ksenije Pfeifer in priznanega slovenskega grafika Franka Vecchiet-a seznanijo z vsemi vrstami grafične umetnosti. Sami se lotijo ene med njimi, in sicer linoreza. Spoznajo vse stopnje nastajanja linoreza in možnosti, ki jih omogoča ta umetniški postopek.

Muzozlet Lesorez v Portorožu

16.04.2020

Lesorez je najstarejša zvrst grafike. Strokovno jo imenujejo tudi ksilografija, po grški besedi ksilos. V delavnici lesoreza v Portorožu se zberejo učenci iz OŠ Elvire Vatovec iz Prada, srednješolke iz koprske gimnazije ter članice slikarske delavnice Andragoškega društva Morje (Univerza za tretje obdobje v Izoli). Pomešani med seboj prvič v življenju ustvarjajo čisto prave lesoreze. Ta grafična tehnika ni preprosta, a pod vodstvom kustosinje Nives Marvin, likovne pedagoginje Ksenije Pfeifer in grafika Franca Vecchiet-a se seznanijo s celotnim postopkom izdelave grafike – od skice do odtisa matrice… Nastanejo prave male umetnine.

Muzozlet Muzozlet: Kiparjenje na Forma Vivi

13.04.2020

FORMA VIVA v Seči nad Portorožem je ena najstarejših in najznamenitejših v Evropi, saj živi že od leta 1961. Ta bienalna prireditev združuje kiparje z vsega sveta, ki ustvarjajo izključno v istrskem kamnu. Forma viva je v latinskem jeziku poimenovana živa oblika, označuje pa ustvarjanje kamnitih skulptur na prostem. Ustvarjeni kipi tam tudi ostanejo, zato je potemtakem forma viva tudi stalna galerija na prostem. Učenci OŠ Elvire Vatovec Prada se med stalno razstavljenimi umetninami na portoroški Forma vivi sami poskusijo v kiparjenju v kamnu in se ob tem dobro znajdejo. Spoznajo veliko novega o umetnosti, oblikovanju v kamnu, o različnih likovnih smereh in o sebi.

Muzozlet Land-art

31.12.2012

Učence OŠ Elvire Vatovec iz Prade kustosinja Nives Marvin popelje na plažo polotoka Seča, ki se nahaja v Krajinskem parku Seča pri Portorožu. Prostor je izbran za delavnico zemeljske umetnosti , po angleško land-art-a . Kako je moč narediti kaj takega? Precej enostavno: izbrati je treba prostor v naravi, ki ga lahko zapolnimo, dopolnimo ali preoblikujemo z izbranimi naravnimi materiali: kamni, lesom, vodo, travo, skratka vsem, kar je moč najti v naravi. Po končanem umetniškem ustvarjanju, umetnina v naravi tudi ostane … A ne za zmeraj, narava s svojimi pojavi vpliva na umetniško stvaritev, jo spreminja, preoblikuje ali tudi izbriše … V osnovnem izhodišču pa zemeljska umetnost ne pomeni spreminjanja narave, nasprotno, spodbuja zavest o skrbi za okolje!

Muzozlet Napovednik Muzozlet

19.12.2012

Oddaje iz serije MUZOZLET na zanimiv način seznanjajo osnovnošolce z različnimi umetnostnimi zvrstmi. V okviru šolskega programa in s podporo Obalnih galerij Piran se učenci zadnje triade devetletke z ustvarjanjem seznanjajo neposredno med umetninami, pod mentorskim vodstvom umetnikov in pedagogov. Velika zahvala za serijo gre vsem, ki so tvorno sodelovali pri vpeljevanju mladih v likovno umetnost.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov