Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 29. okt. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 29. okt.

Obiskali smo otvoritveno premiero čezmejnega plesnega festivala Gorica – Gorizia Icarus Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia, v reviji Dialogi pa smo prebrali vse o slovenski kantavtorski sceni. Na mednarodni dan animiranega filma smo bili na podelitvi nagrade Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma režiserju in animatorju, pionirju slovenskih lutkovnih filmov, Dušanu Hrovatinu. Ogledali smo si psihološko srhljivko Sinoči v Sohu režiserja Edgarja Wrighta, ki je začel igrati v naših kinematografih, pogledali pa smo tudi v Cankarjev dom, kjer so ob 200. obletnici rojstva Dostojevskega otvorili razstavo Temnejša je noč, svetlejše so zvezde.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Petki ostajajo rezervirani za glasbene želje in kuhanje. Trije kuharski pari in ena kuhinja: v Kuharsko akademijo se bodo vpisale Ana Tavčar, Mojca Mavec in Špela Močnik, gledalci pa boste lahko primerjali njihovo znanje kuharskih veščin ter glasovali za recept meseca.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Pred nočjo čarovnic Bitzer straži kmetove najlepše buče. Kljub temu druga za drugo skrivnostno izginejo, ostane le srhljiva sluz. Je v najstrašnejši noči v letu na kmetiji pošast, ki žre buče?

Risanka je posneta po slikanici Bi se gnetli na tej metli?, ki sta jo ustvarila Julia Donaldson in Axel Scheffler. To je zgodba o prijazni čarovnici, ki povabi na svojo metlo druščino različnih živali, ki ji pomagajo najti stvari, ki jih izgublja, ko leti z metlo. Kar pa ni v veliko veselje njenemu mačku, dokler se ne pojavi strašni zmaj…

Zunaj dežuje, zato se Zoki s prijatelji igra na stopnišču. Nenadoma začnejo njihove stvari skrivnostno izginjati. Posumijo, da v njihovem bloku živi tat. Kot pravi detektivi se odločijo zadevo raziskati in se odpravijo k Zokijevi babici po pripomočke za pravo pravcato detektivsko preiskavo. A ko že vse kaže, da iskanje ne bo obrodilo sadov, se Zoki domisli, kako bodo tatu ujeli v past.

Albiona in Tabby v vesoljski ladji poskušata priti do trapezov. Johnny Finnu prebira zgodbo o strahovih, in takrat otroci v hiši odkrijejo nezemeljsko bitje, ki ne prenese svetlobe. Agentka Hewesova končno najde še četrti kovinski del, ki je nezemeljskega izvora, gospod Leopold pa se spominja svojega sina.

Agentka Hewesova s tehniki v laboratoriju ugotavlja, kako bi uporabila štiri najdene kovinske dele. V hiši gospoda Leopolda je veselo. Nezemljan se je namreč zbudil in vsi skupaj se odločijo, da ga bodo poimenovali Ling. Za nameček se pojavi še en nezemljan, ki pa ni nevaren.

Rocca je svojeglava kot Pika Nogavička, morda še bolj spretna in inteligentna, saj je astronavtova hči. Mladinska pustolovščina, posneta po zamisli Astrid Lindgren.

Rocca je 11-letna mladenka, katere mama je umrla ob rojstvu, zato jo je oče, astronavt, vzgajal kar na vesoljski postaji. Nič blazno nenavadnega, bi rekla Rocca. A Rocca je zanesljivo eno bolj nenavadnih deklet na Zemlji (pa tudi v vesolju). Nekega dne se iz svojega vesoljskega domovanja vrne na Zemljo med običajne smrtnike in vseli k babici, ki do svojega sina in vnukinje goji strašanske zamere. Rocco zanemarja in jo pošlje v čisto običajno šolo. Sledijo neverjetne pustolovščine in čudeži. Rocca postane glavna zanimivost v šoli in zunaj nje, saj obvlada veščine, ki pritičejo vrhunskim svetovnim inženirjem. Poleg tega ne more prezreti družbenih krivic, brezdomcev in brezposelnih, ki jih prvič v življenju sreča na ulici in s katerimi se hitro spoprijatelji. Iznajdljiva Rocca najde rešitev za razredna nasprotja. Ne reši pa le družbenih težav, pobota se tudi z babico in pomaga sošolcem v stiskah.

Izvirni naslov: ROCCA VERANDERT DIE WELT / Nemški film, 2019 / Režija: Katja Benrath / Scenarij: Astrid Lindgren, Hilly Martinek / Igrajo: Luna Maxeiner, Caspar Fischer-Ortmann, Luise Richter

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Jug Francije se ponaša s številnimi naravnimi bogastvi in pestro kulturno dediščino. Paul, gojitelj školjk, ki živi v ribiškem naselju nedaleč od Marseilla, in Nathalie, vodja kulturne ustanove v mestecu Le Boulou tik ob špansko-francoski meji, gledalcem skozi svoji zgodbi razkrijeta, katere so prednosti in izzivi življenja ob sredozemski obali Francije.

V tokratni oddaji boste videli gluhega čarovnika in refleksoterapevta, ki podirata mite o tem, da so nekateri poklici za gluhe nedosegljivi. Spoznali boste tudi zobotehnico, harmonikarja in direktorja. Vse povezuje izguba sluha in zadovoljstvo ob opravljanju službe. Glejte nas v soboto, 23. oktobra, ob predvidoma 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Az adás tartalma:

- október 31-e a reformáció emléknapja;
- megjelent az online Szlovén–magyar nagyszótár;
- aszfaltburkolatot kap a Hodos–Szalafő útszakasz;
- lendvai diákok az Erasmus programban;
- kézi kukoricatörés és fosztás Domonkosfán.

Vsebina oddaje:

- 31. oktober je dan reformacije;
- izšel je Veliki slovensko-madžarski online slovar;
- asfaltiran bo cestni odsek Hodos-Szalafő;
- dijaki DSŠ Lendava v programu Erasmus;
- pobiranje in ličkanje koruze v Domanjševcih.

Lenart zaničuje Ezopa, ker ne zna renčati kot lev, potem pa še pametuje, kako se to stori, čeprav niti sam ne zna dobro renčati. V igri mama rakica hoče, da bi njeni rakci hodili naravnost, ko pokaže sama, pa tudi ona hodi postrani. Nova igra uči, da moraš sam dobro znati, preden učiš druge.

Mili opazuje Čarlija, ki s svojim balonom poleti čez bližnji hrib. Prepričana je, da je na drugi strani življenje veliko bolj zanimivo. Moli prepriča, da gresta s Čarlijem na polet. Ko iz zraka opazujeta mesto, Mili ugotovi, da je v resnici zelo zanimivo. Na drugi strani hriba ne odkrije nič zanimivega, zato se po razburljivem poletu, rade volje vrne domov.

Soufian Pietru očita, da mu ni povedal, kaj je njegova mama. Spreta se in Pieter jezno odvihra. Flo in Basim se domislita, kako bosta razkrinkala Pietra. Ta pa se hoče dokazati, zato se odpravi na črno stolpnico.

Pietru se ponesreči skok s črne stolpnice. Za njim priteče Soufian in ga reši z roba, na katerem je obvisel. Prijatelja se nato pobotata. Kenzi se Flojin in Basimov načrt ne zdi slab in odloči se, da jima bo pomagala. Pietru nastavijo past in odkrijejo, da so ga narobe ocenili.

V glavi naše kokoške, natančneje v dvorcu Rakičan, je Infodrom obiskal 18 mladih iz vse Slovenije. Družili so se s priljubljenimi štirinožci, konji. V Infogromu smo se pogovarjali z mladimi o varčevanju, pred dnevom spomina na mrtve pa je Katja gospema Metki in Julki zastavila nekaj vprašanj o tem, kako se pogovarjati o koncu življenja. Pogledali smo tudi, kaj se dogaja v Sudanu, v Spletkah pa govorili o tem, kako priljubljena serija Squid Game vpliva na mlade.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:20
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Začetki Narodnega muzeja Slovenije so bili zelo pestri. 15. oktober 1821 pa je datum, ki se je zapisal v njegovo zgodovino. Takrat je bila namreč sprejeta odločitev za ustanovitev domovinskega muzeja, hrama, v katerem se bodo zbirala vsa neprecenljiva bogastva naroda.
Staro, majhno gručasto naselje Goče se razprostira na vrhu enega od vipavskih gričev. Danes velja za kamnit arhitekturni biser in spomenik slovenske kulturne dediščine. Svojevrsten pa je tudi živi muzej kulture vinarstva na Vipavskem.
V Šmarju pri Jelšah so leta 2015 odprli muzej baroka, v katerega so preselili 45 originalnih, skoraj 300 let starih lesenih skulptur, ki so še nedavno krasile tamkajšnjo kalvarijo oziroma kapele križevega pota.
Biokompozit je snov, ki je sestavljena iz dveh ali več materialov, pri čemer mora biti vsaj eden naraven. To so lahko na primer rastlinska vlakna ali gobji micelij. Lahko pa gre za popolnoma nove materiale, take, ki jih nismo še nikoli uporabili. Biokompoziti pomenijo pomembno področje raziskovanja, v prihodnosti pa naj bi doživeli velik razcvet.
Festina lente ali Hiti počasi je star latinski pregovor, ki ga pripisujemo cesarju Avgustu. Ta je namesto na zaletavost in nepremišljenost stavil na previdnost, modrost in vztrajnost. Vse to pa poseduje polž, ki je že stoletja simbol starega dolenjskega kraja – Višnje Gore.

»Vera je srčna privolitev v Božjo besedo in neomajno zanašanje nanjo.« Tako Primož Trubar, oče in velikan slovenske reformacije v »Pridigi o veri«, ki jo je ob prazniku slovenske reformacije v priročni brošuri izdalo Združenje Trubarjev forum. Pridiga govori o tem, kaj vera je, zakaj jo človek nujno potrebuje in kako v njem deluje.
Predstavljamo tudi novo spletno stran 137.si, ki na enem mestu povezuje vse evangelijske cerkve in skupnosti na Slovenskem, ter razstavo »Sto let gospodovih milosti bom opeval«. Posvetili so jo stoti obletnici delovanja, ki jo bodo Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru praznovale naslednje leto. O bogati in burni zgodovini kongregacije so za nas spregovorile sestre, provincialna predstojnica in avtorica razstave.

Čas je, da na vsakodnevni obisk pripelje kombi s sladoledom in pes Bitzer se veseli zasluženega posladka. Ampak najprej mora opraviti še nekaj nalog.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

S projektom Radia Maribor, Radia Si in Televizije Maribor, poimenovanim Frišno – Dan nove slovenske glasbe, smo se želeli pokloniti najboljši novi slovenskih glasbi in jo preobleči v priredbe Big banda RTV Slovenija.
Deset finalistov se je z osveženimi skladbami zadnjega leta skupaj z Big bandom RTV Slovenija predstavilo 1. oktobra 2021 ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor. Zabavnoglasbeni dogodek je povezoval igralec Jure Ivanušič, na prireditvi sta bili podeljeni dve nagradi, in sicer za »Naj novo slovensko skladbo« po izboru radijskih poslušalcev in za »Najboljšo izvedbo«, ki jo je izbrala strokovna komisija.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V tokratni oddaji izpostavljamo digitalizirano kulturno dediščino Bele krajine v občinah Metlika, Črnomelj in Semič na podlagi katere se bo razvijalo nove produkte. Digitalizirane zgodbe se dotikajo gradu Črnomelj in Metlika ter trškega obzidja v Semiču. V oddaji vas čaka reportaža o slovenski predstavitvi Slovenije na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Obiskali smo turistično borzo TTG Rimini. V pogovoru s še svežo direktorico Kongresnega urada bomo izvedeli kakšna bo prihodnost industrije srečanj. Izpostavljamo zgodbo še sveže odprtega retro brivskega salona Ozbič sredi Postojne, ki je rezerviran samo za moške. V povezavi z Gostinsko-turističnim zborom pa več tudi o izzivih povezanih z delovno silo in motivaciji mladih za delo v gostinstvu in hotelirstvu. V tej luči predstavljamo robotko Vito kot novo delovno silo kolektiva Centra Noordung v Vitanju.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Obeležili smo 40. obletnico albuma Architecture and Morality skupine Orchestral Manouvers in the Dark, v Ljubljani pa smo obiskali MAO, kjer so študentje arhitekture postavili instalacijo Mere udobja. V Mariboru smo pogledali k projektu Dejana Kobana Pre_več, v lendavski sinagogi pa smo se sprehodili po razstavi Marike Danč Roth Hvalnica roki. Pozanimali pa smo se tudi, kaj nas bo v Kinodvoru prestaršilo ta konec tedna.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Cikel Douglasa Sirka: ljubezen, ki se bori proti družbenim, ekonomskim in starostnim razlikam, je glavna tema ene največjih romanc v zgodovini filma.

Cary je premožna vdova, ki sama živi v veliki hiši v predmestju, saj sta njena odrasla otroka že zapustila dom. Zaplete se v strastno romanco z vrtnarjem Ronom, ki jo očara z drugačnim pogledom na življenje. Ronu res ni mar za konvencije malomeščanske okolice, ki ji pripada ona. Rad ima mir in naravo, v življenju deluje v skladu s filozofijo Henryja Davida Thoreauja, ki je zagovarjal družbeno nepokorščino in preprosto življenje v skladu z naravo. A njuno ljubezensko idilo skalita Caryjina kruta otroka, ki z ogorčenjem nad materino novo zvezo z vrtnarjem pri njej vzbudita slabo vest. V resnici ju moti Ronov nižji družbeni položaj, na materina čustva pa se požvižgata. Cary zapusti Rona, a je zaradi tega nesrečna.

Izvirni naslov: ALL THAT HEAVEN ALLOWS / Ameriški film, 1955 / Režija: Douglas Sirk / Scenarij: Peggy Thompson, Edna L. Lee, Harry Lee / Igrajo: Jane Wyman, Rock Hudson, Agnes Moorehead

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov