Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 19. feb. 2022

TV Slovenija 1 • Sob, 19. feb.

Nocoj prikazujemo ekskluzivne posnetke koncerta Berlinskih filharmonikov, ki so, pod vodstvom dirigenta Kirilla Petrenka, nastopili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Ogledali smo si vitrino s steklenimi izdelki, najdenimi med nedavno obnovo ljubljanske Dunajske ceste, ki so jo ob mednarodnem letu stekla postavili v ljubljanskem Mestnem muzeju. Prelistali smo tri sveže ponatise del pred nekaj leti umrlega literata dr. Aleša Debeljaka, si v Kinodvoru ogledali film Juha Kuosmanena Kupe št. 6, ki je v Cannesu dobil veliko nagrado žirije, bili pa smo tudi na ciklu Jazz in ti v Novem mestu, ki ga je s predavanjem in nastopom zagnal kitarist Domen Gnezda.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Iz Čudogozda poletimo v vesolje! Ste za? Eva in Jure že gradita raketo. Želita si obiskati luno in morda, če bo sreča mila, srečati kakšnega marsovca. No, Jure se srečanja veseli malo manj kot nagajiva Eva. Je pa poskrbel, da v njunem nahrbtniku ne manjkajo sendviči … Za vsak slučaj.

Močerad v daljavi opazi leoparda. Misli, da sta enaka. Med njima je veliko podobnosti. Močerad posnema leoparda in se zabava. Potem pa ugotovi, da je leopard veliko hitrejši, glasnejši in večji. Toda živali se kljub temu spoprijateljita.

Lahkoverna Viola pusti, da jo Mikec in Podkrinkec ogoljufata v igri z lončki, in izgubi vse svoje premoženje. Apolon ji kmalu odpre oči. Ker Mikec in Podkrinkec ne moreta iz svoje kože, ju tudi Viola z igro ujame na limanice.

Dedi pujs je sestavil lokomotivo in ji dal ime Gertruda. Pepo, Jureta in njune prijatelje odpelje na izlet. Pepi in Juretu se zdi Gertruda najboljša lokomotiva na vsem svetu!

Ivan zaloti Belo in Sebastijana pri igri z njegovimi kozami. Požene se za njima, da bi ju pregnal s svoje kmetije. Kozica je ranjena. Junaka se splazita k njej in ji povežeta nogico. Kozica dobi ime, Rutka! Bela in Sebastijan se namenita v gore in Rutka jima skrivaj sledi. Ivan preišče vso kmetijo, a je nikjer ne najde. Prepričan je, da jo je pohrustala Bela …

Zaradi stave z Ludom mora Tib sabljezobemu tigru izpuliti brke. Tiger se razbesni in Tibu sledi v vas. Vaščani se v strahu razbežijo. Tib se mora močno potruditi, da popravi napako.

Čeprav je v deželi Vikingov sredina poletja, vreme ni vedno lepo. Ob takih dneh mora Gudrun ostati doma. Danes jo je prišel obiskat krokar, ki pa se je žal ujel v košaro. Pogumna Gudrun ga reši.

Dolgi poletni dnevi v vikinški deželi so odlični za igro na obali. Kraljična Gudrun raziskuje tolmune. V enem najde rakovico, ki se kiti z močnimi kleščami. Z Olafom ji postavita trdnjavo in jo okrasita.

Brrr, je še komu neprijetno, ko se bliska in grmi? Nian in Sia vesta, da ima Povodni mož s tem težave, zato tik pred nevihto na pomoč pokličeta Pepeta. Bo druščini uspelo zeleno vodno bitje pravočasno spraviti iz vode?

Gaki in Bor sta napolnila svoja kovčka. Odpravljata se v hotel. No, ne čisto zares. Kakšna bo njuna hotelska soba? In kdo jima bo dal ključ zanjo? Jima bo na pomoč lahko priskočil predmet, skrit v Zofkini uganki? D kot dobrodošli v Zofkinem hotelu tudi vi!

V tokratni oddaji Nika in Nik gostita prevajalca, pisatelja in komika Boštjana Gorenca Pižamo, pripovedovalko in avtorico Špelo Frlic, obiskali pa so tudi letošnjo nagrajenko Prešernovega sklada pisateljico, pesnico in pravljičarko Anjo Štefan. Spoznavali bodo slovenska narečja, rap poezijo, rimali in se igrali s sočnim jezikom.

Drugi krog kviza Malih sivih celic otvorijo Ajda, Lana in Neža iz OŠ Vavta Vas (rumene) ter Lenart, Julija in Vid iz OŠ Mežica (vijolični), Hitrih lončkov pa Manca, Vid ter Nik iz OŠ Franja Malgaja Šentjur in Gašper, Laren ter Anej iz OŠ Kajetana Koviča Poljčane. Kviz popestrimo s trojno dozo zabave: rock koncertom, praznovanjem rojstnega dne in sprehodom po rdeči preprogi v Los Angelesu. Vmes tekmovalci uspešno rešijo še sudoku in se povzpnejo na Triglav. Vijoličnim povzročajo težave rimski bogovi, rumenim pa ogledala. Kdo se je kot blisk prebil skozi labirint in kdo bo prvi četrtfinalist, pa v 17. oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Infodromovci smo skočili čez mejo - v Italijo, na Prvostopenjsko srednjo šolo svetih Cirila in Metoda na Katinari, ki jo obiskujejo tudi tamkajšnji Slovenci. Predstavila sta jo Vito in Petra. Pred dnevom maternega jezika smo učence mednarodnega oddelka OŠ Danile Kumar vprašali, kako negujejo jezik svojih korenin. Nekaj učencev Osnovne šole Brinje Grosuplje pa je odpotovalo v Združene arabske emirate, kjer so si ogledali svetovno razstavo EXPO 2020 in pripravili zanimivo reportažo. Otroška poročevalka Enja se je ob cirkuški performerki in športni trenerki Tamii Šeme preizkusila v akrobatskih veščinah v zraku. Da se lahko kar dobro spotimo tudi ob igranju videoiger, pa sta dokazala Tjaš in Niko.

Chloe poskuša fante pripeljati v priljubljen vlog svojega nekdanjega fanta, toda vse skupaj se spremeni v veliko polomijo. Medtem se hoče A. J. dokazati kot menedžer. Eden najboljših DJ-jev na Radiu 1 mu odpiše in ga povabi tja. Tako vsaj misli A. J. Resnica je drugačna, toda skupini pomaga srečno naključje.



Almost Never I. /2019/ Velika Britanija

avtor serije: Jeremy Salsby, Paul Rose
scenarist: Paul Rose
režiser: Ben Kellett, Jack Casey
v glavnih vlogah: Nathaniel Dass, Harry Still, Oakley Orchard, Tillie Amartey, Colin Hoult, Emily Atack, Tess Daly, Kimberly Wyatt, Ryan Early

Kenza izve, da Basim služi s Kapucarjevimi posnetki. Od njega zahteva, da to razkrije vsej ekipi. Dorien izve, da je Marilijn poškodoval Kapucar, in je razjarjena. Priseže si, da ga bo ujela. Pieter je čisto iz sebe in ne razmišlja več trezno.

V dokumentarnem filmu Forenziki železne dobe nas bo ekipa strokovnjakov iz Slovenije, Hrvaške, Anglije, Bosne in Hercegovine ter Italije popeljala na pravo forenzično popotovanje po starejši železni dobi.
Znanstveniki lahko s pomočjo najnovejših tehnologij in metod ugotovijo, od tega, kako so ljudje v starejši železni dobi poseljevali in spreminjali krajino, v kateri so živeli, pa vse do tega, kaj je bilo na jedilniku železnodobnega človeka in kako so nastajale upodobitve na znameniti situlski umetnosti. Podobe na teh umetelno okrašenih bronastih predmetih razkrivajo predvsem svet bojevnikov in veljakov, železnodobno družbo, ki je bila močno razslojena. Prizore z najbolj znane bronaste vedrice, situle z Vač, imamo Slovenci tudi na osebnih izkaznicah in v potnih listih. Iz starejše železne dobe izhaja torej eden naših nacionalnih simbolov.
Z železovo rudo, eno najpomembnejših strateških surovin prazgodovinskega sveta, so se znali okoristiti tudi železnodobni Dolenjci. O tem, da so bili vešči matalurgi ni dvoma, saj o tem pričajo metalurški centri kot so na primer Dolenjske Toplice. S svojimi središči, kot so denimo Vače, Magdalenska gora in Novo mesto, je bila železnodobna Dolenjska brez dvoma tudi pomemben sestavni člen razvejane trgovine na dolge razdalje, ki je povezovala takratne skupnosti od Sredozemlja do Srednje Evrope.
V filmu strokovnjaki spregovorijo tudi o dinamičnih odnosih, ki so se pred več kot poltretjim tisočletjem spletali med železnodobnimi skupnostmi, živečimi na območju današnje Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

»In kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim.« Lk 6,31
razmišlja JANEZ ŠKET

»Odškodnine mi ne morejo povrniti očeta, nekaterim pa vseeno pomagajo zaživeti dostojno življenje v prihodnosti,« pravi Aleksandra Todorović Novak. Ta mesec mineva 30 let od izbrisa. Med tistimi, ki jih je ta doletel, je bil tudi danes pokojni Aleksandar Todorović. Izbrisan je bil ob vpisu hčere v matično knjigo rojenih. Koliko izbrisanih si je v 30 letih uredilo status? Koliko jih je dobilo odškodnine? Zakaj si izbrisani še vedno želijo opravičila najvišjih nosilcev oblasti? V oddaji tudi pogovor z režiserko Lenko Udovički, soprogo igralca Radeta Šerbedžije, s katerim sta v zadnjih 30 letih postala nomada.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

Oddaja sredi raznolikega olimpijskega dogajanja ponuja prvo priložnost za pregled najzanimivejših rezultatov in napoved popoldanskih dogodkov.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obiskali smo Zavod za zaščito in dobrobit živali Muri, ki si prizadeva poiskati dom predvsem starejšim psom in mačkam. Z veterinarjem govorimo o demenci, ki je zaradi daljše življenjske dobe vse pogostejša tudi pri psih. Družili smo se z dvo in štirinožnimi člani Kinološkega društva Ptuj. Spoznavamo kavke. Opozarjamo na dvoživke, ki se bodo počasi odpravile iz prezimovališč do vodenih teles, pri tem pa bodo potrebovale pomoč pri prečkanju prometnih cest. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Podjetnica Ninka Slapnik, ustanoviteljica blagovne znamke Dogodki za samske, že 12 let povezuje samske ljudi vseh starosti. Začela je s kulinaričnimi dogodki, sledili so hitri zmenki, plesni tečaji, potovanja za samske. Ljudje imajo vse manj predsodkov do tovrstnih srečanj, pravi. Več kot 1000 dogodkov v živo, ki jih je doslej pripravila z ekipo, se je udeležilo že prek 25 000 ljudi, nastalo je več kot 3500 parov in veliko družin. Med epidemijo, ko ni bilo dogodkov, je med drugim oblikovala e-programe za osebno rast, zaživel pa je tudi njen nov projekt MATCHMe.si. – Agencija za stike. V oddaji pa tudi zgodbi o inovativnem oblikovalcu lesenih kravat in izzivih Muranskih steklarjev.

V tokratni oddaji, ki bo na sporedu v soboto, 19. februarja, ob predvidoma 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija, bomo govorili o vlogi psihosocialne pomoči invalidom, starejšim in ljudem, ki bi bili sicer precej osamljeni. Med njimi je Štefi, ki je izgubila oba sinova in pred kratkim še moža. Obiski prostovoljke Slave so zanjo in Slavine druge varovance neprecenljivi. Predsednik Združenja invalidov – Forum Slovenije Borut Pogačnik je za ta posebni socialni program na državni ravni prejel zahvalo predsednika Pahorja.

Slušalke. Na voljo so v številnih oblikah in v velikem cenovnem razponu. Tako zelo so povezane z našim življenjem, da sploh ne pomislimo, da z nami pravzaprav še niso dolgo časa. Zoe nam v tej oddaji predstavi začetke slušalk, razišče, ali za več denarja res dobimo "več muzike", obišče laboratorije, v katerih raziskujejo možnosti individualnega uživanja v "potopitveni izkušnji" v skupnem prostoru brez slušalk, na koncu pa izdela tudi svoje.

HOW TO MAKE / Velika Britanija / 2020 / režija: Darren Coates, Paul Kittel

V današnji oddaji Rojaki bomo spoznali zgodovino in delovanje Kluba koroških Slovencev v Mariboru. Odpravili se bomo v Trst in zaledje in se seznanili s slovenskimi spominskimi obležji. V Karlovcu so priravili razstavo novomeških likovnih umetnikov. Bili smo v Monoštru na literarnem večeru Slovenska zamejska književnost od Trsta do Porabja.

PREDEN SE LOTIMO REZI
Februar je mesec rezi, toda preden se lotimo tega zimskega opravila, je dobro preveriti, če so škarje in žage še dobro nabrušene in naoljene.
SETEV SLADKEGA KOMARČKA
Sladki komarček oz. koromač gojimo kot aromatično zelenjavo. Njegove spodnje dele popečemo, skuhamo v juhi, narezane na kocke dodamo v rižote. Če ga želimo pobirati že junija, ga sejemo februarja.
ZELIŠČA V KOŠARI
Ste pomislili, da so zelišča v pleteni košari lahko tudi izvirno darilo? Košari z zelmi smo pripravili v Vrtnem centru Kurbus.
VELIKONOČNICA PREHITEVA
V toplem vremenu so na Boletini najpogumnejše velikonočnice že pokukale na plano. Razen košnje enkrat letno drugih kmetijskih posegov ne izvajajo. Tako ohranjajo posebne pogoje, ki jih občutljiva stepska rastlina zahteva…
MLADI FLORIST
Tilen Lipnik je jeseni v avstrijskem Gradcu uspešno zastopal Slovenijo na tekmovanju za Euroskills. V spretnosti izdelovanja šopka se je pomeril z vrstniki iz Evrope. Podoben šopek, ki preseneti s svežino in prepletom barv, je oblikoval tudi za naše gledalce.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Olimpijski dan v Pekingu se bo ravno zaključil, oddaja pa prinaša prvi celovit pregled dnevnih dogodkov. Ponujamo prve odzive slovenskih tekmovalcev in mednarodnih junakov iger.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Medveda razmišljata, kaj bi skuhala za kosilo. V hladilniku imata samo nekaj jajc. Miša si želi palačinke z jagodami, Medo pa umešana jajca z gobami. Zaradi različnih želja se skregata in Miša odvihra v gozd nabirat jagode, medtem ko Medo začne pripravljati jajca. Kmalu spoznata, da sta se sporekla brez razloga in da je prijateljstvo pomembnejše od hrane. Pobotata se in skupaj pripravita palačinke z gobami.

Vsako soboto slavimo lepote življenja; odstiramo trende, modo, kulturo bivanja in oblačenja, estetiko, dizajn ter drobne trenutke za veliko zadovoljstva. Svetujemo za vašo osebnostno rast, s pozitivno psihologijo in holističnimi pristopi nahranimo dušo in telo. Vaši gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.
Tokrat v Sobotnem popoldnevu odkrivamo čar pitja kave in kulturo pitja čaja. Spominjamo se zmagovalk Eme iz leta 2002, Sester, in s Tomažem Miheličem Marleno komentiramo ekstravagantno modo, ki vse bolj zabriše meje med spoloma. Častimo modne ikone, svetujem o lepih oblekah za vsak dan in odgovarjamo na vaša vprašanja. Moški pa boste izvedeli vse o modnih dodatkih za vas. Bodite z nami!

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Bomo v Sloveniji začeli odkrivati spinalno mišično atrofijo in cistično fibrozo že takoj po rojstvu? S tem bi se Slovenija pridružila vodilnim državam na svetu, ki nekatere redke bolezni ugotavljajo že takoj po rojstvu novorojenčkov. Takrat jih je namreč še mogoče uspešno zdraviti. Zadnja tri leta pri nas opravljajo presejalna testiranja za 19 vrojenih bolezni, po novem pa bi jih lahko še za spinalno mišično atrofijo, hujše prirojene okvare imunosti, cistično fibrozo in kongenitalno adrenalno hiperplazijo. S tem bi odkrili redke bolezni, še preden se te pokažejo, saj je takrat za uspešno zdravljenje pogosto že prepozno. S širitvijo programa bi po ocenah vsako leto lahko pomagali vsaj 10 otrokom.

Avtorica: Rajka Vignjević Pupovac

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zimske olimpijske igre vsak dan prinašajo nove nosilce medalj, zgodbe o uspehu, hrepenenju, športnem duhu in še marsičem. Najzanimivejše vam ponujamo v podaljšani osrednji olimpijski oddaji. Dogajanje v Pekingu bodo osvetlili naši poročevalci na prizorišču in gostje v studiu.

V finalnem izboru EMA 2022, ki ga bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, bomo izbrali predstavnika RTV Slovenija na tekmovanju za pesem Evrovizije 2022. Predstavilo se bo dvanajst skladb, ki so se v finalni izbor EMA uvrstile po glasovanju iz dveh predizborov. Zmagovalna skladba bo določena na podlagi telefonskega glasovanja in glasovanja petih žirij v razmerju 50-50.

Šef oddelka čaka na poročilo psihiatrinje o Riverjevi sposobnosti za delo, zato River neuradno preiskuje Steviejino smrt, kar povzroči napetosti med njim in novim partnerjem Iro. Chrissie želi, da River preišče primer gradbinca, ki ga je na delovišču ubila elektrika. River odkrije njegovo skrivnost in tako najde morilca, izve pa tudi, da je Stevie imela skrivnosti.

RIVER / Velika Britanija / 2015 / 12+
scenarij: Abi Morgan
režija: Tim Fywell, Jessica Hobbs, Richard Laxton
v glavnih vlogah: Stellan Skarsgård, Nicola Walker, Adeel Akhtar, Georgina Rich, Sorcha Cusack, Owen Teale, Turlough Convery, Eddie Marsan, Lesley Manville, Michael Maloney, Jim Norton, Shannon Tarbet, Josef Altin

Roberto Saviano, avtor znamenite knjige Gomora, je v tokratnem scenariju obravnaval odraščanje in razvoj novih generacij neapeljske mafije v zloglasni četrti Sanita. Pretresljivo in poučno.

Nicola, Briato, Lollipop in druščina so predrzni in neustrašni najstniki, ki živijo bolj kot ne na ulicah zloglasne četrti Sanita. Edini vzorniki teh petnajstletnikov so lokalni kriminalci, zato na vse mogoče načine iščejo lahko pot do denarja, ki jim bo omogočil nakup dizajnerskih oblačil in najnovejših športnih copat. Na strehah stavb v svoji četrti se urijo v streljanju, prodajajo mamila na ulicah in ne oklevajo, ko je treba za dosego svojih ciljev poseči po orožju. Njihov vodja Nicola je prebrisan in pameten, tako da tolpi kmalu uspe »prevzeti« četrt. Ampak zdaj vstopijo v igro velikih, kajti izzovejo enega od starih šefov. Staro pravilo pa še vedno velja: kdor je na vrhu danes, je lahko jutri že v krsti …

Originalni naslov: LA PARANZA DEI BAMBINI
Leto produkcije: 2018
Država: Italija
Žanr: kriminalna drama
Režija: Claudio Giovannesi
Scenarij: Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi in Roberto Saviano po knjigi Roberta Saviana
Igrajo: Francesco Di Napoli, Viviana Aprea, Mattia Piano Del Balzo, Ciro Vecchione

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Bomo v Sloveniji začeli odkrivati spinalno mišično atrofijo in cistično fibrozo že takoj po rojstvu? S tem bi se Slovenija pridružila vodilnim državam na svetu, ki nekatere redke bolezni ugotavljajo že takoj po rojstvu novorojenčkov. Takrat jih je namreč še mogoče uspešno zdraviti. Zadnja tri leta pri nas opravljajo presejalna testiranja za 19 vrojenih bolezni, po novem pa bi jih lahko še za spinalno mišično atrofijo, hujše prirojene okvare imunosti, cistično fibrozo in kongenitalno adrenalno hiperplazijo. S tem bi odkrili redke bolezni, še preden se te pokažejo, saj je takrat za uspešno zdravljenje pogosto že prepozno. S širitvijo programa bi po ocenah vsako leto lahko pomagali vsaj 10 otrokom.

Avtorica: Rajka Vignjević Pupovac

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Zimske olimpijske igre vsak dan prinašajo nove nosilce medalj, zgodbe o uspehu, hrepenenju, športnem duhu in še marsičem. Najzanimivejše vam ponujamo v podaljšani osrednji olimpijski oddaji. Dogajanje v Pekingu bodo osvetlili naši poročevalci na prizorišču in gostje v studiu.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov