Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 5. jul. 2022

TV Slovenija 1 • Tor, 5. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Pripravili smo tudi številne nagradne igre in terenska javljanja iz različnih krajev širom Slovenije. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Pepa, Jure in mama pujsa pospravljajo. Steklenice, časopise in pločevinke odpeljejo gospodični Zajec v center za ločeno zbiranje odpadkov.

Vse sestavine dati v en lonec? Dolgčas. Veliko sestavin dati v več loncev. To pa je zabavno. Bobek, ta poredni škrat, je Cmoku skril vse lonce. Otroka in Cmok pa Bobka prelisičijo in lonci se v hipu vrnejo. Zdaj se kuhanje lahko začne. Kuhanje pa kar traja in traja... Bo lakota zdržala?

Kličem vse pleziozavre
Dana in njena prijateljica Riley se vkrcata na podmornico in potopita v svet plazilcev iz pradavnine. Kmalu dobita skrivnosten obisk, malega pleziozavra, ki se je ločil od mame. Jima jo bo uspelo priklicati, preden jima načrte prekriža deinosuh?

Kralj plesišča
Gospod Hendrickson opazuje ptice in Dana ga prepričuje, da imata podobnega konjička. Ona rada opazuje dinozavre, ki imajo s pticami marsikaj skupnega. Morda tudi to, da so se samci dinozavrov pred samicami postavljali s plesom?

Ko se zjutraj vsi odpravijo od doma, Buck ostane sam. Čas si krajša s televizijo, ki je prava zakladnica idej, kaj početi, če ti je dolgčas. Elias skrivaj fotografira Mono, da bi jo po fotografiji narisal, pri tem pa ga zaloti Dylan. Mona ni prav nič jezna, ko izve, čemu Elias potrebuje fotografijo, mu je celo pripravljena pozirati.

Drago Jančar nas v svojem novem romanu Ob nastanku sveta popelje na začetek šestdesetih let minulega stoletja v delavsko predmestje Maribora, svojega rojstnega mesta. To je čas, ko v ljudeh še vedno živi spomin na vojno, saj jih je ta močno zaznamovala. Pisatelj je povezal fragmente svojega otroštva v zgodbo, ki potuje iz trde resničnosti v svet domišljije. To je pripoved o spoznavanju življenja, o otroško nedolžnih, a hkrati večnih vprašanjih o naravi sveta, smislu, izdajstvih, človeških zablodah, pa tudi plemenitih dejanjih. Pisateljev alter ego, romaneskni junak Danijel, je fant v zgodnjih najstniških letih, ki se sooča z mnogimi vprašanji in stvarmi, ki jih pogosto ne more razumeti. Dogodki v mariborskem delavskem naselju se prepletajo s svetopisemskimi zgodbami in mitološkimi prizori, saj ima človeška usoda rada ponavljanja, variacije in simetrije. Roman ima osebnoizpovedno noto, a avtobiografska doživetja preraščajo v univerzalno moč fikcije.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Magda Lapajne

Bela krajina je skrivnostna in razgibana obmejna pokrajina za Gorjanci, dežela bréz in praproti, belih noš, razgibanih vinskih goric in bogatega ljudskega izročila. Njena kulinarika je zelo raznovrstna, mnogo starodavnih receptov se je ohranilo vse do današnjih dni. Značilne belokranjske jedi so: belokranjska pogača, belokranjska povitica, belokranjsko cvrtje, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica z rozinami, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in nepogrešljivi odojek ali jagenjček na ražnju.
V prvi oddaji bo ata (Gojmir Lešnjak - Gojc) poslal babico (Ljerka Belak) po jagenjčka, a jo bo mesar Franc (tudi njega igra Gojc) pregovoril v drugačen nakup… Družbo jima bo delala njuna mlajša vnukinja (Živa Selan), ki je po zgledu starejše, ki je šla študirat v tujino, tudi sama našla veselje do kuhanja in spoznavanja slovenskih kulinaričnih regij z babico in atom. Vendar brez zapletov tudi tokrat ne bo šlo.

Polona in Blaž gresta na postajo iskat Blaževa sinova Leona in Gorazda, ki bosta počitnice preživela z očetovo novo družino. Polona se boji, da ne bo obvladala pet otrok v hiši. Fanta se v Ljubljano pripeljeta z zgodnejšim avtobusom in sama poiščeta dom družine Valič Grom, kjer ju čakata Polonini hčerki Dana in Zarja ter njun polbrat Miško. Prvo skupno kosilo razširjene družine se zaplete, ker Leon posodi denar neznanki.

V naslednji uri si boste lahko ogledali prispevke, ki jih 20. junija, na dan novinarske stavke, niste mogli videti. V uredništvu Tednika smo pripravili pet prispevkov, ki govorijo o pomenu javne RTV in o razmerah v Informativnem programu Televizije Slovenija: Zato stavkamo! Labodji spev RTV? RTV v vojni za Slovenijo. "Ni nam vseeno za RTV." Javna RTV za vse.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kdo so velike osebnosti 20. stoletja? Britanska dokumentarna serija predstavlja dosežke in življenjske poti izjemnih ljudi, ki so v preteklosti premikali meje mogočega in sooblikovali današnji svet. Spoznajmo, torej, nekatere izmed najvplivnejših voditeljev, raziskovalcev, znanstvenikov, slavnih oseb iz sveta zabave, aktivistov, športnikov in umetnikov prejšnjega stoletja.

2. del: Raziskovalci
Drugi del, posvečen slavnim raziskovalcem 20. stoletja, nas najprej popelje na Antarktiko, kjer je Ernest Shackleton leta 1915 po večmesečnem boju z ledenim morjem na varno pripeljal vseh 60 članov svoje odprave. Spoznamo Britanko Gertrude Bell, ki je v 20. letih raziskovala današnji Irak, Neila Armstronga, ki je v imenu človeštva razširil meje takrat znanega vesolja, in nazadnje Jane Goodall, ki je ob raziskovanju šimpanzov v Afriki med prvimi opozarjala na nujnost zaščite naravnega okolja.

ICONS (THE GREATEST PERSON OF THE 20TH CENTURY) / Velika Britanija / 2019 / režija: Elizabeth Dobson

V Krščanski adventistični cerkvi že vrsto let pripravljajo dopisni zdravstveni tečaj z naslovom "Čili in zdravi", ki ljudem sporoča, da zdravje ni naključje, da je lahko tudi zdrava hrana užitek in da se lahko prav vsak na konstruktiven način sooči s stresom.
V slovanskem izročilu velja zvezda Jutranjica za hči sonca. Simbol osem krake zvezde je globoko usidran v našem staroverskem izročilu. Njegova raziskovalka je tudi Irena Petrič iz kluba Veles, ki želi navdihniti ljudi, da vpletejo stare modrosti v vsakdanje življenje.

A Barangolások mai adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Hódmezővásárhelyre és Hatvanra kalauzoljuk el önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po mestih Hódmezővásárhely in Hatvan.

Nedelja je in dežuje. Žverca je vesel, saj bi rad spal, Tinka pa ima neskončno število zamisli, kaj vse bi se lahko igrala. Žverca ni preveč srečen, ko mora postati pasja raketa, jesti čudne stvari in sedeti pri frizerki, zato hoče Tinko prepričati, da bi se igrala počivanje.

Maks bi rad kupil novi strip, a mora čakati, da bo mama končala z delom in ga bo lahko peljala v trgovino. Maks pa je neučakan in si izmišljuje vse mogoče, da bi takoj prišel do stripa. Vmeša se vila Mila in mu pokaže, da se potrpežljivost izplača.

Maudie svoj rojstni dan vselej praznuje le z očkom in Ava je ogorčena. To vendar ni nobena zabava! S Kylom in Ezro se skrivaj sestane z Maudiejinim očkom in skupaj si izmislijo skrivnostni primer. Ko Maudie tuhta, kako je Ava izvedela za očkovo konferenco v Hongkongu, nevede stopa proti sijajni vrtni zabavi za rojstni dan.

Hm, le kako bi se počutili, če bi pripravili zabavo, slavljenke pa ne bi bilo od nikoder? V stanovanju je že več dni vse pripravljeno za praznovanje Pijine rojstnodnevne zabave, a Firbcologom nikakor ne uspe vzpostaviti povezave z njo. Zato se odločijo pojesti torto, da se ne bi pokvarila. Pomanjkanje WC-papirja povzroči izredne razmere v stanovanju. Na terenu Lučka in Matija iščeta odgovor o tem, kako deluje čistilna naprava, Adam in Manca se preizkusita v izdelovanju origamijev, Maruša in Nikolina pa oblikujeta figurice za na torto.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Varstvo narave ima v Sloveniji dolgo tradicijo in je kot vrednota med Slovenci cenjeno. V kolikšni meri pa se tudi udejanja, kje in na kakšen način, v luči globalnih izzivov, kot so resnična ozaveščenost o pomenu naravnih okolij in virov za delovanje planeta, varovanju biodiverzitete, rodovitnosti tal ter izjemnih dragocenosti slovenske narave? S svojimi spoznanji na ta vprašanja odgovarjajo slovenski varuhi narave, ki si že desetletja prizadevajo za varovanje pestrosti, pomembnih življenjskih okolij in posameznih vrst, za rodovitnost tal in za sonaravnost v odnosu do virov našega planeta.

Lun obljubi, da bo poiskal paket, ki ga je izgubil njegov oče, toda premaga ga želja po zabavi in težko se posveti svoji nalogi.

V Posavju so številne šege in navade povezane z izvrstnimi lokalnimi jedmi. Poleg divjačine, rib in kolin, so priljubljene še puhla s pregreto smetano, cop na lop, bizeljski ajdov kolač, pečeni sirovi štruklji in korejevc. Ko govorimo o Posavju, pa ne smemo pozabiti na Bizeljsko - pokrajino, obdano z vinogradi in soncem na dlani. Tam se mir in spokojnost prepletata z dobro kulinariko in prijetnimi ljudmi. Pot do osrčja bizeljsko-sremiškega vinorodnega področja nas bo v oddaji vodila skozi naselji Bukošek in Župelevec. Posebnost te pokrajine so repnice - jame, skopane v kremenčev pesek, kamor so nekoč shranjevali repo, danes pa je ta prostor večinoma namenjen hrambi in zorenju kakovostnih bizeljskih vin. Bizeljsko namreč daleč naokoli slovi kot dežela vina.
Babico na tržnici zaloti inšpektor, vendar mu ta ne ostane dolžna...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Bili smo v Granadi, kjer se je na mednarodnem festivalu glasbe in plesa z baletom Gusar, španskega koreografa Joséja Carlosa Martíneza, predstavil baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana. Prav tako smo obiskali majhno vasico Topolove na meji med Italijo in Slovenijo, tam se je konec tedna začel festival Postaja Topolove. Preplet vizualne, besedne in zvočne umetnosti. V Mednarodnem grafičnem likovnem centru pa so odprli razstavo Odtisi in vtisi 2, 43-ih slovenskih umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju grafične produkcije.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Christie in Hannah delata načrte o svojem življenju v New Yorku. Hannah in Nathan urejate še zadnje stvari, potrebne za ločitev in delitev premoženja. Nathanova odvetnica pa prosi Hannah za strokovno pomoč pri zasebni zadevi. Gael je jezen na Liv, ker se tako grdo vede do njega, Hannah pa poskuša posvariti Nino, naj bo previdna s svojim novim izbrancem. Ruth obvesti Zanderja o svojem sodelovanju s Christiejem in ta ugotovi, kdo je goljuf, ki ga iščeta. Družina se pripravlja na taborjenje, ki ga je hotel organizirati James pred svojo smrtjo.

THE SPLIT (III.) / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Abi Morgan, Jane Eden, Louise Ironside, Matt Jones,
Režija Dee Koppang O'Leary
V glavnih vlogah: Nicola Walker, Stephen Mangan, Fiona Button, Annabel Scholey, Barry Atsma, Deborah Findlay

Leta 2014 je James Comey, direktor ameriškega Zveznega preiskovalnega urada, izjavil, da obstajajo le velika podjetja, v katera so Kitajci že vdrli, in podjetja, ki tega pač še ne vedo. Zaradi naraščajoče kitajske grožnje kibernetski varnosti so ZDA, Velika Britanija in Avstralija Huaweiu tudi prepovedale ali omejile dostop do omrežja 5G. Dokumentarna oddaja se osredotoči na vznik ameriško-kitajske kibernetske vojne v začetku novega tisočletja in na krajo poslovnih skrivnosti velikim ameriškim in evropskim podjetjem. Strokovnjaki iz ZDA in Evrope razkrivajo razsežnosti kitajskih kibernetskih vdorov in predstavijo odzive ameriških in evropskih oblasti.

CHINA'S HACKER ARMY / Francija / 2021 / Režija: Thomas Lafarge, Rémi Labed

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Rojen je bil leta 1935 v Vrbljanjah pod Krimom v premožnejši kmečki družini, ki jo je zelo prizadela revolucija. Živo obudi spomin na potek vojne v njihovih krajih, pojav partizanov, divjanje okupatorja, poboj Romov ... Po vojni je živel kot slovenski politični begunec v Avstriji, in o tem obdobju pravi, da so bila to njegova najlepša leta. Kmalu po prihodu v Argentino pa so ustanovili veliko družinsko podjetje, ki se je razširilo iz Argentine v sosednje države. Gospod Tone je izvrsten rezbar, njegove umetnine krasijo številne cerkve, poleg tega pa je avtor kulis za skorajda vse gledališke predstave in proslave v Slovencev v Buenos Airesu.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Bili smo v Granadi, kjer se je na mednarodnem festivalu glasbe in plesa z baletom Gusar, španskega koreografa Joséja Carlosa Martíneza, predstavil baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana. Prav tako smo obiskali majhno vasico Topolove na meji med Italijo in Slovenijo, tam se je konec tedna začel festival Postaja Topolove. Preplet vizualne, besedne in zvočne umetnosti. V Mednarodnem grafičnem likovnem centru pa so odprli razstavo Odtisi in vtisi 2, 43-ih slovenskih umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju grafične produkcije.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov