Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 13. okt. 2020

TV Slovenija 2 • Tor, 13. okt.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Vas skrbi, ali boste lahko sploh še potovali v tujino? Vse informacije prinaša gost z Ministrstva za zunanje zadeve, pogledali bomo najnovejše podatke, katere države so na rdečem seznamu in katere so v tem trenutku varne. Posebej koristne bodo tudi prometne minute, kjer prometni strokovnjaki svetujejo o varni vožnji na avtocesti, kjer poleg nas vozijo tovornjaki. V vrtnih nasvetih pa vam pokažemo nekaj odličnih nasvetov zasaditev za grobove.

Dokumentarni, vizualno-pripovedni poklon življenju in delu priznanega slovenskega fotografa Stojana Kerblerja.

Portret fotografa, ki je leta 2020 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je nastal po scenariju Tomaža Letnarja in v režiji Jasne Hribernik. Stojan Kerbler je zaslovel z opusom mojstrskih črno-belih fotografij, izraznim tenkočutnim stilom, ki je pretežno razgaljal revščino odmaknjenih slovenskih krajin in življenje ljudi na robu. Njegovo predano delo pa mu je že pred največjo, Prešernovo nagrado, prineslo tudi vrsto ostalih priznanj.

V podobah iz Srednje Evrope o naravnem bogastvu, o izjemni biotski raznovrstnosti rastlinskega in živalskega sveta v Sloveniji.
Iz Južne Tirolske prihaja nenavadna zgodba o kamelah, ki poletja preživljajo v Dolomitih; iz Madžarske o ljubitelju in strastnem zbiratelju ur iz različnih zgodovinskih obdobij;
iz Hrvaške o tradicionalnih pisanih rutah, ki so ponos prebivalk Betine na otoku Murter, v bloku novic pa o novi kolesarki strezi na območju reke in jezera Tisa ter o umetniškem projektu Play Me I'm Yours, ki ga po vsem svetu pripravljajo že od leta 2008. Na javnih prostorih stojijo klavirji, na katere lahko zaigra kdorkoli. Projektu so se pridružili tudi v Augsburgu in v središče mesta postavili osem klavirjev.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
V kviz Joker prihaja mamica treh deklic, učiteljica razrednega pouka, članica KD Frana Saleškega Finžgarja, organizatorka, pevka, šepetalka v dramski skupini ter ustvarjalka unikatnih voščilnic Mateja Jenko Medar iz Medvod. Talentirana mama v prostem času rada tudi vrtnari ter obožuje družinske izlete na Zajamnike in Kofce. Z možem Urošem bosta skušala domov odnesti čim višji izkupiček, ki ga bosta porabila za nakup novega kamina.

Portret znamenitega arhitekta slovenske moderne arhitekture, prodornega in inovativnega avtorja, je tudi zgodba o usodi njegovih stavb.

Savin Sever (1927–2003) sodi med najpomembnejše slovenske arhitekte povojne generacije. Ustvarjal je v dobi, ko se je končal prvi val obnove porušene domovine in je bil čas za optimizem in razmišljanje o prihodnosti kulture bivanja. Načrtoval je objekte za vsakdanjo in splošno rabo: številne različice izjemno domišljene garažne hiše Triplex, garažno hišo na Ambroževem trgu, dve veleblagovnici, Astra in Merkur v Ljubljani, štiri tiskarne (Učne delavnice zavoda za gluho mladino, Tiskarna Mladinska knjiga, Tiskarna Jože Moškrič, Tiskarna Soča v Novi Gorici), Tehnični center AMZS v Ljubljani, vhodni objekt predora Karavanke in številne druge. Vsi ti objekti sodijo med vrhunce slovenske arhitekture. Poleg vrednotenja arhitekturnega opusa in analitične predstavitve procesov dela ter avtorjevih tehnoloških in konceptualnih inovacij se film ukvarja s perečim vprašanjem varovanja in revitalizacije modernistične arhitekture. Prav Severjeve Učne delavnice so boleč primer neustrezne zaščite. Ko je bila dejavnost v njih opuščena, so stavbo – kljub prizadevanju stroke – ob koncu tedna brez dovoljenja podrli, da bi na njenem mestu postavili trgovino. O bolečih vprašanjih valorizacije objektov sodobne slovenske moderne arhitekture v filmu spregovorijo številni na tem področju angažirani strokovnjaki.
Savin Sever je umrl kmalu po tistem, ko so podrli njegovo konstrukcijo za Gorenjski sejem v Kranju. Nekaj let zatem so podrli tudi Tiskarno Jože Moškrič. Namesto obeh izjemno fleksibilno načrtovanih in za trgovsko dejavnost zelo primernih objektov so postavili montažne uniformne trgovske centre Hofer, enake kot povsod po deželi. Slovensko arhitekturno dediščino so trgovske korporacije zravnale do tal. Podrli so tudi Stavbo tehničnih pregledov AMZS, Tehnični center AMZS pa je danes do neprepoznavnosti zakrit z oglasnimi panoji. Nekoliko bolje se godi Poslovno trgovskemu kompleksu Astra, ki je bil delno obnovljen, vendar so namesto nekoč odlične veleblagovnice v njem naključni najemniki, njihova dejavnost pa je prepuščena životarjenju. Ohranjena so tudi okna obeh stolpnic z inovativnim prezračevanjem, ki jih je Savin Sever načrtoval leto dni.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Aldo Kane, ki je bil deset let komandos pri britanskih kraljevih marincih, se zdaj posveča urjenju enot za boj proti divjim lovcem. Razkrinkati hoče nezakonito trgovino s tigri v jugovzhodni Aziji. Kitajske oblasti sicer zatrjujejo, da varujejo prostoživeče tigre, in zato prepovedujejo izdelke, povezane s tigri, a prav na Kitajskem zaužijejo največ tigrov na svetu. Povpraševanje po tako imenovanih luksuznih izdelkih, kot je vino iz tigrovih kosti, pa narašča. Zato ponekod tigre celo vzrejajo na farmah, ki delujejo pod krinko živalskih vrtov. Odrasle tigre tako iz Tajske čez Laos izvažajo v Vietnam in na Kitajsko.

TIGERS: HUNTING THE TRAFFICKERS / Velika Britanija / 2020 / Režija: Laura Warner

Prava ideja! prikazuje primere dobrih praks. Družinsko podjetje KGS Krajnc iz Lenarta v Slovenskih goricah združuje več dejavnosti. Največ prihodkov, skoraj 9 milijonov evrov, ustvarijo v kmetijstvu. Obdelujejo okoli 870 hektarov površin in na leto zredijo 4000 prašičev ter 1400 glav živine. Sodelujejo z 200 okoliškimi kmeti, ki jim omogočajo sušenje, skladiščenje in predelavo žit in koruze pa tudi storitve, opravljene s kmetijsko mehanizacijo. Podjetje, ki zaposluje 23 rednih in 12 zunanjih sodelavcev, je v zadnjih petih letih za naložbe namenilo več kot 12 milijonov evrov, močno so okrepili tudi raziskovalno-razvojno dejavnost. Edini v Sloveniji in eni redkih v Evropi so pred časom začeli izdelovati narezano in odprašeno slamo, ki jo večinoma pod lastno blagovno znamko izvozijo v Avstrijo, Nemčijo, Italijo in Švico.

V midsomerski vasici Mali Cosby poteka preizkus znanja za vse, ki bi radi postali člani elitnega društva visokointeligentnih posameznikov, toda dogodek pretrese umor ustanovnega člana društva in ljubiteljskega zbiralca metuljev Mahesha Sidana. Njegovo truplo je, kakor metulj, pritrjeno na zid njegove vrtne hišice. Inšpektorju Barnabyju in naredniku Winterju pri iskanju morilca priskoči na pomoč stara znanka …

Ta teden preverjamo, s kakšnimi izzivi se pri vstopu na trg dela srečujejo mladi Romi. Pogovarjali smo se z delodajalci, ki izobražene mlade Rome že zaposlujejo. Izšla je monografija največjega romskega naselja pri nas, obiskali pa smo še edinstveno razstavo, ki so jo v mariborski galeriji Epeka pripravile tamkajšnje Rominje.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov