Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 18. maj. 2021

TV Slovenija 2 • Tor, 18. maj.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V torkovi oddaji Dobro jutro bo dr. Damijana Žišt najprej izpostavila nekaj odmevnejših sodnih obravnav. V prometnih minutah, ki jih pripravljamo skupaj z Agencijo za varnost prometa, bomo govorili o varnosti kolesarjev. Po poročilih ob osmi uri bomo z gostom iz Združenja turističnih agencij Slovenije govorili o (pred)počitniških potovanjih. Povabili vas bomo k ogledu dokumentarnega filma Dosje: Igra - pred obzidjem Evrope in se pred prvim polfinalnim večerom za Pesem Evrovizije preselili v Rotterdam. Ljubica Mlinar pripravlja vrtne nasvete o balkonskih zasaditvah, z nami pa bodo tudi naši koprski in mariborski kolegi.

Tokrat v Slovenskem magazinu predstavljamo Zoro Stančič, eno najpomembnejših slovenskih grafičark, katere ustvarjanje sodobnih hibridnih podob, ki prestopajo meje grafičnega medija in se vpisujejo v širok bazen sodobne vizualne umetnosti.
Nato smo vstopili v park Tivoli, ki je s svojo neokrnjeno naravo del 460 hektarjev velikega krajinskega parka. Glavna promenada, ki vodi iz mesta do Tivolskega gradu, je delo slovitega Jožeta Plečnika.
Plečnik pa je pomembno zaznamoval tudi življenje in delo Mirana Kambiča, arhitekta, ki je svoje znanje – arhitekturo – združil s svojo ljubeznijo – fotografijo.
Arhitekturni dosežki so velikokrat prav poseben izziv svetovno znani akrobatski skupini Dunking Devils, ki je v desetih letih izvedla več kot 2000 nastopov v 50 državah sveta.
Začetek poletja pa naznanja zvonjenje kravjih zvoncev v osrčju Julijcev in dolini smaragdne Soče. Zgodbo o bogati tradiciji pašništva in sirarstva na teh planinah nam pripoveduje kobariški Sirarski muzej.

Slovensko institucionalno gledališče v Trstu je bil osrednji prostor za slovensko manjšino v Italiji ter platforma za kulturni razvoj in kritično dojemanje stvarnosti.

Ko je bila na začetku 70.let skupina mladih nezadovoljna, kako se je to gledališče pričelo podrejati vsakokratni politični oblasti, se je odločila, da ustanovi Slovensko amatersko gledališče (SAG). SAG je sestavljalo več mladih navdušencev, duša SAG-a pa so bili Sergej Verč, Boris Kobal, Ivan Verč in Bogomila Kravos.
Sagovci so želeli postaviti kritično ogledalo slovenskim razmeram na Tržaškem in njihovo predanost, ki ni bila obremenjena s konvencijami, je prepoznala tudi publika tako v kot izven tržaškega prostora. Njihovo delovanje je želo velika priznanja in navdušenje med gledalci, uspešno pa je gostovalo tudi v matični Sloveniji, takrat Jugoslaviji.
Leta 1975 so se lotili priprave provokativnega satiričnega kabareta Pappenstory (Štorija o papanju), ki so ga začeli pripravljati na skrivaj.
V tej predstavi so si mladi gledališčniki hoteli privoščiti slovenske levičarske politične in kulturne veljake na Tržaškem. Posledica tega dovolj pogumnega poskusa so bile nepričakovane. Na začetku oktobra 1975 so bili sagovci povabljeni na sestanek z voditelji krovne organizacije Slovencev v Italiji. Mladi gledališčniki so pričakovali, da jih Slovenska kulturna gospodarska zveza (SKGZ) vabi na prijateljski pogovor o finančni pomoči, izkazalo pa se je, da je bil namen srečanja povsem drugačen.
Zgodba o SAG-u, ki jo je v filmskem jeziku režiral Martin Turk, ni le zgodba o nekem gledališkem ansamblu in njegovi dobi, ampak tudi prikaz konflikta med politiko in umetnostjo.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Zadnja oddaja sezone Kaj dogaja? znova prinaša vse tisto, zaradi česar sedite pred televizorjem vsako soboto zvečer. V njej tokrat vse o odpiranju lokalov, zapiranju državljanov in novih vladnih kadrih. Še zadnjič se bo izza šanka javil naš strokovnjak Miran, modni guru Fešn Tony pa bo z vami delil nekaj nasvetov za letošnje poletje. Spremljali bomo sestanek sveta za digitalizacijo, na PUP TV pa prihajajo naši sezonsko najljubši sosedi. Pogovarjali se bomo z Miho Šaleharjem, na Mali Terasi pa tokrat godemo v živo skupaj z Rudarsko godbo iz Hrastnika. Uživajte, se vidimo jeseni.

Tokratni Joker je nekaj posebnega. Sestavljen je namreč iz najboljših trenutkov, ki smo jim bili priča v Jokerju v zadnjem letu. Od prvega do zadnjega vprašanja se bo zvrstilo 12 tekmovalcev, ki so naredili v oddaji prav poseben vtis bodisi s svojo osebnostjo ali pa zaradi načina, kako so se spopadli z vprašanji. V oddaji so zbrana najbolj vznemirljiva vprašanja, najbolj zabavne dogodivščine, nepozabni čustveni trenutki, stiska, sreča, žalost in veselje tekmovalcev. Kviz je sestavljen tako kot pri običajnih oddajah, le da se bo pri vsakem vprašanju zamenjal tekmovalec oz. tekmovalka. Gledalci pa bodo tokrat lahko preizkusili svoje znanje in svoj spomin.

Evropsko prvenstvo v plavanju v Budimpešti bo prvo veliko tekmovanje po skoraj dveh letih, zato je neznank veliko.
Slovenijo bo zastopalo 6 plavalk in 3 plavalci. Tokrat ne bo v zadnjih letih najboljših dveh, Petra Johna Stevensa in Tjaše Oder. Stevens, ki je osvojil zadnjo slovensko medaljo, jubilejno stoto (prav na zadnjem EP), se je vrnil na treninge v Slovenijo. Njegova pripravljenost še ni na ravni za res vrhunske dosežke. Odrova, sicer z normo A za olimpijske igre, pa je končala kariero.
Prvo ime je tako Katja Fain, ki ima edina normo A za olimpijske igre. Želi si finale na 1500 m prosto.
Ekipa je mešanica izkušenih in debitantov. Prvi bi radi bili v boju za finale, drugi bodo nabirali izkušnje.
V slovenski reprezentanci računajo tudi na še kakšno doseženo normo A za olimpijske igre. Veliko si obetajo tudi od treh ženskih štafet.

Prava ljubezenska zgodba zakoncev – žena počasi peša pod težo multiple skleroze, požrtvovalni mož pa ne odstopa od njune skupne poti, polne življenja. V poznih šestdesetih potujeta po Evropi s prirejenim kombijem. Zelo intimno, nežno in preprosto lepo zgodbo s svojega gledišča pripoveduje njuna hči, režiserka filma.

THE JOURNEY / Švica / 2018 / Režija: Fanny Bräuning

Predstavljamo posnetke interpretacije Ane Soklič iz arhiva Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija. Leta 2012 je Ana Soklič nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v SNG Operi in baletu Ljubljana s skladbo Zato sem noro te ljubila, leta 2015 in 2019 pa v Studiu 1 Televizije Slovenja s skladbama Darilo (s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija) in Cheek To Cheek (z Big bandom RTV Slovenija). Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Marjan Kučej.

Rotterdam bo po lanski odpovedi letos končno gostil Pesem Evrovizije. V prvem predizboru se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki šestnajstih držav: Litva, Rusija, Švedska, Avstralija, Severna Makedonija, Irska, Ciper, Norveška, Hrvaška, Belgija, Izrael, Romunija, Azerbajdžan, Ukrajina, Malta in kot druga po vrstnem redu nastopov tudi Slovenija, ki jo s skladbo Amen zastopata Ana Soklič. V prvem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija. Voditelji letošnje Pesmi Evrovizije so Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit in Nikkie de Jager.

Kako je burek prišel med Slovence, je v studiu pojasnil Jernej Mlekuž z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije, ki je nedavno objavil knjigo ABCČĆ migracij. Obiskali smo Anin dvor v Rogaški Slatini, kjer hranijo številne predmete, fotografije in spominke, ki dokazujejo vezi Slovenije z dinastijo Karađorđević. Vožnja s fičkom ni samo spomin na mladost, za Mirka Stavreva je tudi način ohranjanja romantike in harmonije v zakonu. V oddaji boste videli prispevek o inovativnih učiteljih, ki so otrokom priseljencem tudi s hrano popestrili ure slovenščine med poukom na daljavo.

Evropsko prvenstvo v plavanju v Budimpešti bo prvo veliko tekmovanje po skoraj dveh letih, zato je neznank veliko.
Slovenijo bo zastopalo 6 plavalk in 3 plavalci. Tokrat ne bo v zadnjih letih najboljših dveh, Petra Johna Stevensa in Tjaše Oder. Stevens, ki je osvojil zadnjo slovensko medaljo, jubilejno stoto (prav na zadnjem EP), se je vrnil na treninge v Slovenijo. Njegova pripravljenost še ni na ravni za res vrhunske dosežke. Odrova, sicer z normo A za olimpijske igre, pa je končala kariero.
Prvo ime je tako Katja Fain, ki ima edina normo A za olimpijske igre. Želi si finale na 1500 m prosto.
Ekipa je mešanica izkušenih in debitantov. Prvi bi radi bili v boju za finale, drugi bodo nabirali izkušnje.
V slovenski reprezentanci računajo tudi na še kakšno doseženo normo A za olimpijske igre. Veliko si obetajo tudi od treh ženskih štafet.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov