Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 20. mar. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 20. mar.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Zmaga slovenskega filma »62.a – Od prepovedi do ustave« v državi, kjer je doma filmska industrija Bollywood, ki na leto ustvari več filmov kot Hollywood in evropska filmska industrija skupaj, je vredna ponosa. V Čenaju v Indiji je namreč na festivalu India Deaf Expo zmagala gluha in naglušna skupnost Slovenije s filmom, ki govori skorajda o »jezikovnem genocidu« in razkriva pot znakovnega jezika v izobraževanju.

Duhovniku pomagajo pri upravljanju župnije mežnarji, ključarji, krasilci, delivci obhajil … Za poseben poklic se morajo usposobiti.

Bogato versko življenje oblikujejo po župnijah posvečene osebe in laiki, vsak po svoji poklicanosti in s svojimi darovi. V skladu z Zakonikom cerkvenega prava in drugimi pravilniki obstajajo za vernike v župnijah različni sveti in službe: ključarji, mežnarji, krasilci, delivci obhajil, organisti, zborovodje, pevci, čistilci … Župniku pomagajo pri upravljanju župnije in pastoralnih dejavnostih. Brez njih si lepih bogoslužij ne moremo predstavljati. Za svoje delo se tudi ustrezno izobražujejo. Nekateri med njimi imajo tudi določen mandat.
Na praznik sv. Jožefa je pred desetimi leti začel svojo službo 266. papež., z imenom Frančišek. V marcu nas vabi k molitvi za žrtve zlorab, ki v Cerkvi še vedno niso slišane.

Spoznali boste mlade čebelarje iz loške doline ter prvega abasadorja, ki dela na kemijskem inštitutu Slovenije.
Šli bomo na tolminsko, kjer so predstavili pomen pobude za vpis drežniške koze v register nesnovne kulturne dediščine. Spregovorili bomo o podlubnikih, ki so se ponovno nevarno namnožili.V Državnem svetu je pred dnevi potekal posvet o vplivih populacije velikih zveri na kmetijstvo, podeželje in krajino. Kmetje se pritožujejo, da je velikih zveri pri nas preveč in zahtevajo omejitev njihovega števila. V Portorožu je potekal jubilejni 25-ti festival malvazije, šli smo tudi do mlade vinarke v Neblem.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

V oddaji izpostavljamo miniaturne muzeje, ki so zrasli na prostoru vzdolž goriškega dela nekdanje slovensko-italijanske meje. Eden takšnih je (poleg vojaškega stražarskega stolpa v Vrtojbi, muzejske zbirke Kolodvor in muzeja na Mirenskem pokopališču), tudi muzej tihotapstva, ki se je pred meseci odprl v nekdanji carinarnici maloobmejnega prehoda na Pristavi.
Muzej odkriva tudi "Švercanje" blaga med kapitalistično Italijo in socialistično Jugoslavijo, ki je bil skorajda jugoslovanski nacionalni šport. Takoj po 2. svetovni vojni so tihotapili samo najnujnejše, ko pa je kupna moč Jugoslovanov v 60. letih narasla, pa se je začel pravšnji nakupovalni turizem. Samo nekaj 100 metrov naprej na italijanski strani v nekdanji italijanski carinarnici na Rafutu pa je zrasel muzej Prepustnica, ki odstira različne vidike življenja ob meji med Goricama v zadnjih 75 letih.
V oddaji več o tem, kako se nekdanji uršulinski samostan v Mekinjah odpira turizmu. Samostan je imel v svoji več kot 500 letni zgodovini pomembno vlogo v kulturnem, verskem, upravnem in gospodarskem življenju kraja in širšega lokalnega območja.
V luči izumiranja starih, pogosto družinskih gostiln, predstavljamo primer dobre prakse, kako skozi kulturo oživljati tovrstne retro gostilne. V rojstni vasi slikarja Maksima Gasparija je Nataša Mele, lokalna turistična vodnica, ki na terenu aktivno povezuje Loško dolino in Cerknico, prenovila družinsko furmansko gostilno, ki je postala živi muzej kmečkega življenja in hkrati podeželski družabni center.

Družini Medle je iz servisnega podjetja za montiranje rolet uspelo zrasti v vodilnega proizvajalca senčil. V naši oddaji pa bo tudi dišalo po kuharskih mojstrovinah Restavracija Vnuček iz Maribora, z nami bodo dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

glasba Mojmir Sepe/besedilo Dušan Velkaverh

Majda Sepe je bila ena najvidnejših pevk zlatega obdobja slovenske popevke. Na festivalu Slovenska popevka je nastopila vsa leta med 1962 in 1977, razen leta 1968. Leta 1972 je zmagala s skladbo Med iskrenimi ljudmi. Glasbo zanjo je napisal Mojmir Sepe, medtem ko je besedilo napisal Dušan Velkaverh. Ta je bil rojen mami Angležinji in očetu Slovencu v Gvajani in se je slovenščine naučil šele pri trinajstih letih, pa vseeno je napisal nekatera najbolj znana besedila slovenskih glasbenih uspešnic iz let 1970 in 1980, kot so Dan ljubezni, Silvestrski poljub, Ljubljančanke, Najlepše pesmi in tudi Med iskrenimi ljudmi.

V oddaji bomo govorili o načrtovanih spremembah tobačne zakonodaje. Med drugim naj bi bili šteti dnevi kadilnicam v zaprtih prostorih, pa tudi aromam v električnih cigaretah. S tem želi država zmanjšati priljubljenost električnih cigaret med mladimi. A uporabniki in prodajalci so prepričani, da se s prepovedjo uporaba med mladimi ne bo zmanjšala, se bo pa povečal črni trg teh izdelkov. Izveste pa tudi, katere letne pnevmatike so se najbolje izkazale na letošnjem testu in nakup katerih strokovnjaki močno odsvetujejo.

Dežela je ena najosupljivejših in obenem najnevarnejših na svetu. Trojica začne divjo in neraziskano pokrajino spoznavati na otočku Nova Britanija ob pomoči vodnika Nicka. Obiščejo deloma z lavo zasuto mesto Rabaul in se povzpnejo do žrela delujočega vulkana, ki še vedno bruha žvepleno paro. Najdejo ostaline iz 2. svetovne vojne, bunker admirala Jamamota, in se celo potopijo do sestreljenih japonskih bombnikov. Odpravijo se v džunglo v notranjosti otoka, prenočijo v novi družinski vasi in izkusijo plemenski ognjeni ples.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Ribič Kent Karlsson in morska biologinja Teija Aho sama živita na Berghamnu, otočku v Botnijskem zalivu. Kent s prijateljem Arnoldom že 25 let septembra in oktobra lovi male ozimice. Iz njihovih iker izdelujejo dragoceni kališki kaviar. Teija in njen enajstletni sin IIro, ki sicer hodi v šolo na celini, gresta lovit ostriže za kosilo. Vsa druga živila morajo kupovati na celini, saj na otoku ni trgovine. Teija doma naredi fileje, ki jih potem ocvre. Zraven postreže solato iz pisane zelenjave. Na obisk pride prijateljica Lisa s sosednjega otoka, da bosta skupaj pripravili večerjo. Še prej odplujeta do pekarne, kjer pečejo tunnbröd, tanek in luknjičast hrustljav kruh, ki ga lahko hranimo več mesecev. Obložen s kaviarjem, rdečo čebulo in koprom bo izvrstna predjed. Glavna jed pa bo golaž iz zajčjega mesa, pora, kolerabe in korenja, ki ga zalijeta s črnim vinom in oplemenitita s temno čokolado.

ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Holger Preusse

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost so zaskrbljeni, ker se varnost na spletu pri nas poslabšuje. Strmo naraščajo zlorabe na podlagi phishinga oziroma izvabljanja podatkov, ki jih je med prijavljenimi kar tretjina. Med drugim bosta o kibernetski varnosti spregovorila strokovnjaka s Fakultete za varnostne vede, in sicer dr. Miha Dvojmoč ter dr. Igor Bernik.
Ste tudi vi po telefonu prejeli nenavadno SMS-sporočilo z verifikacijskimi kodami? V tokratni Črni kroniki razkrivamo, kako ukrepati, da boste varni.

Ljubljenec ljudskih src Halid Bešlić čez dober mesec dni pride v Slovenijo. Za sabo ima izjemen opus uspešnic z Balkana, v glasbeno zgodovino skupne države pa se je kot rekorder zapisal z milijonskimi nakladami prodanih plošč. V naše kinematografe se vrača Keanu Reeves. Priljubljeni igralec je znova stopil v čevlje Johna Wicka. Večni iskalec svobode in pravice se tokrat spoprijema z novimi sovražniki iz kriminalnega podzemlja, akcijski film pa nas popelje v New York, Pariz, Osako in Berlin.

1. del: Živahna pot do ljubezni
Na Maggiejino pobudo Ricku postavijo spomenik. Na svečani otvoritvi govori tudi dekle, ki je Ricka dobro poznalo. Maurice Barbari, ki zdaj stanuje pri njem, podari pištolo, in Chrisu zaupa, da jo bo zasnubil. Adam sredi noči zaradi ženine bolezni pride po Joela in ga odpelje v divjino. Izkaže se, da ima njegova žena Eve celo vrsto bolezni. Maggie je razočarana nad moškimi, zato se napije in se znese nad vsakim moškim, ki pride mimo, dokler je Ruth-Anne ne pospremi domov.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Pri hiši umira oče. Župnik naroči Janezu in Marinki, da naj pokličeta pred smrtjo njegovega sina s katerim je oče skregan v upanju, da bi se spravila. Vendar vesta, da Štefan ne bo hotel priti. Ker se pa bliža žetev in ne vesta kdaj bo oče umrl pokličeta Štefana in se zlažeta, da je oče že umrl, kajti doktor je rekel, da ima največ še tri dni življenja. Mine en dan, mine drugi in pride Štefan. Oče je pa še vedno živ…

Iva je izgubljena 24 letnica, ki se bori z depresijo in njeno stanje je odraz negotovih časov, ki jih živi zadnjih nekaj generacij mladostnikov na prehodu v zrelost in samostojno življenje odraslih.

Ivo skrbi, da ji tudi diploma ne bo pomagala do dobre službe in ujame se v spiralo svojih skrbi. Ko skoraj že obupa, ji pomoč ponudi najboljša prijateljica.
Režija: Hanna Szentpeteri

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov