Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 9. maj. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 9. maj.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

Leta 2050 bo tri četrtine vseh ljudi živelo v mestih. Je še čas, da globalno nezmožnost, da bi družbeni in ekonomski sistem iz samouničevalnega spremenili v trajnostni? Globalizacija in informatizacija družbe ter strukturne spremembe v svetovnem gospodarstvu so spremenile naš način razumevanja in doživljanja mest. Globalizacijski procesi vse bolj neposredno vplivajo in spreminjajo družbeno, gospodarsko in politično življenje na nacionalni ravni. V takšnih pogojih postajajo mesta prizorišča, kjer se globalizacija in individuacija izražata v svojih najbolj skrajnih oblikah in hkrati delujeta na najbolj neposreden in nepredvidljiv način.
Avtorica oddaje Nataša Mihelič
Režiserka Magda Lapajne

Oblikovanje ni več stvar navdiha, ampak stvar številk, inženirski pristop je gonilo modernega oblikovanja. Zaradi ekologije, seveda. In to je bilo osrednje sporočilo milanskega tedna oblikovanja, ki je bil letos močno prepreden tudi z avtomobilskimi znamkami. V oddaji si pogledamo nekaj primerov trajnostnega obkovanja v avtomobilizmu.

Ecce Homo - Ecce Oman je portret osrednjega slovenskega likovnega umetnika na avstrijskem Koroškem, Valentina Omana.

Valentin Oman živi v Bekštajnu pri Beljaku in na Dunaju. Ustvarja v raznolikih slikarskih, grafičnih in kiparskih likovnih tehnikah, s svojimi umetninami pa je posebej zaznamoval koroški javni prostor z monumentalnimi likovnimi deli v šolah, kulturnih ustanovah, cerkvah, pokopaliških vežicah in parkih. Vzklik Ecce homo! oziroma Glejte človek! je Omanov likovni in idejni program, zato je simbolno upodobljena človeška podoba v njegovem opusu prevladujoča. Valentin Oman je tudi kulturna avtoriteta in velik borec za pravice Slovencev na avstrijskem Koroškem. Film je nastal ob slikarjevi petinosemdesetletnici in ob stoletnici koroškega plebiscita, v njem je spregovoril portretiranec, sodelovali pa so še številni rojaki in institucije na Koroškem in na Dunaju. Scenarist dokumentarnega filma je Andrej Doblehar, režiserka Petra Hauc.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Izziv kviza Joker bo tokrat sprejel zanimiv gospod Danilo Dolenc iz Kranja. Danilo je svež upokojenec, kar 38 let je delal na Statističnem uradu Republike Slovenije in je priznan strokovnjak na področju popisa prebivalstva. Letos se mu je izpolnila velika želja, bil je na napozabnem potovanju v Ruandi in Ugandi, ki si ga je dolgo želel.

*****

Dokumentarni film Več kot služba se osredotoča na delo asistentke in asistenta ter njunih uporabnikov oziroma osebni asistenci kot poslanstvu, v katerem morata sodelovati oba – tako asistent kot uporabnik.
Čeprav sta v ospredju zgodbe oba uporabnika, se film posveča predvsem obema asistentoma, ki se soočata s strahovi, frustracijami, zadržki, zadrego, dilemami... Osebna asistenta, Neja in Andraž, opravljata službo, ki je več kot služba.
Film preizprašuje tudi ločnico med službo in prijateljstvom.

Nekatere zgodovinske osebe niso utonile v pozabo, temveč so se ohranile v naši zavesti. Toda ali se današnje predstave ujemajo z resničnostjo? Zares vemo, kakšen je bil njihov značaj, videz?

Dokumentarna oddaja se poglobi v življenje Kleopatre, Ivane Orleanske, Marka Pola, Shakespeara, Miklavža in device Marije. Igralec Derek de Lint se poda po njihovih sledeh, odkriva najnovejše znanstvene ugotovitve in nam jih približa, kot nam jih ni še nihče doslej. Pri raziskovanju mu pomaga zgodovinarka Saskia Noot. Skupaj zbirata podatke, ki 3D-oblikovalcu Mau pomagajo rekonstruirati pravi obraz zgodovinskih osebnosti.

6. del: William Shakespeare
Derek se tokrat poda po stopinjah Williama Shakespeara. Izve marsikaj o njegovem življenju, družini, in si ogleda dva portreta, ter kip slavnega dramatika. Mao se po njegovih in Saskijinih izsledkih loti oblikovanja obraza, ki mu povzroča precej preglavic in terja veliko ročnega dela.

THE FACES OF HISTORY / Nizozemska / 2022 / Producent: Marc Pos

V oddaji Kaj dogaja? tokrat o upokojencih, uporabnikih in upornikih. Na terenu smo dokumentirali težave lokalnih menjalnic denarja na slovensko-hrvaški meji, v Redni rubriki pa spoznamo glavne predstavnike slovenske žar scene. Magister Baltić v Besedi tedna obračuna s prvomajstri, v telenoveli Palomar pa se sprašujejo, kje vse se bo slikala Tina in kdo je začel prvi. V rubriki Glas ljudstva vam svetuje eden največjih umov zahoda Slavoj Ž., naša gostja pa bo doktorica, genetičarka in vrtičkarica Brigita Pipan, s katero smo se pogovarjali o izzivih sodobnega in slovenskega kmetijstva. Na Mali terasi tokrat zagodejo Kolovaji z novo že ponarodelo biciklistično himno “Kolesarijo!”.

Spremljamo pet članov skupine Joker Out, ki so se podali na veliko misijo snemanja in predstavljanja njihove nove pesmi Carpe Diem, katera bo dosegla vrhunec z nastopom na velikem odru Pesmi Evrovizije v Liverpoolu.
V mesecih pred velikim dnem so fantje potovali po Evropi, predstavljali njihovo pesem in se srečevali z oboževalci. V seriji reportaž jih spremljamo na njihovem dolgem in intenzivnem popotovanju: v Hamburgu, Ljubljani, Barceloni, Varšavi, Tel Avivu, Madridu, Amsterdamu in Londonu.

RTV Slovenija na letošnjem izboru predstavlja skupina Joker Out s pesmijo Carpe Diem. V boj za finalno vstopnico letošnje Pesmi Evrovizije se bodo člani skupine podali kot deseti po vrsti v drugem predizboru v četrtek, 11. maja.
Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali štirje voditelji: Alesha Dixon, Graham Norton, Hannah Waddingham in Julia Sanina.
Komentator vseh treh televizijskih prenosov na TV Slovenija bo Andrej Hofer.

Spremljamo pet članov skupine Joker Out, ki so se podali na veliko misijo snemanja in predstavljanja njihove nove pesmi Carpe Diem, katera bo dosegla vrhunec z nastopom na velikem odru Pesmi Evrovizije v Liverpoolu.
V mesecih pred velikim dnem so fantje potovali po Evropi, predstavljali njihovo pesem in se srečevali z oboževalci. V seriji reportaž jih spremljamo na njihovem dolgem in intenzivnem popotovanju: v Hamburgu, Ljubljani, Barceloni, Varšavi, Tel Avivu, Madridu, Amsterdamu in Londonu.

Holling sklene, da bo končal srednjo šolo, saj je v mladosti moral razmišljati predvsem o tem, kako bo preživel. Kmalu ugotovi, da so med njim in drugimi učenci precejšnje razlike, kar mu vzame pogum, toda Shelly ga ves čas spodbuja. Marilyn Fleischmanu pove, da bo šla na počitnice v Seattle. Fleischman ji ves navdušen najame avto za vožnjo po mestu in rezervira sobo v prijetnem hotelu, toda Marilyn je odločena, da si bo počitnice ukrojila po svoji meri.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1993
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov