Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 11. maj. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 11. maj.

Četrtkovo jutro bomo začeli z svežimi novicami iz Evrovizije, saj naše fante iz skupine Joker Out zvečer čaka nastop v drugem polfinalnem večeru. V rubriki Svetujemo se bomo posvetli fobiji, ki muči kar 10% prebivalcev razvitega sveta – strahu pred obiskom zobozdravnika. Naučili se bomo, kako iz odpadnih materialov izdelati lepe in uporabne reči, obiskali bomo največjega pajka, ki domuje sredi Jeruzalemskih goric in izvedeli kdo so Beli angeli.

Dihanje je osnovna človekova potreba od prvega vdiha ob rojstvu, do zadnjega izdiha. Dihamo nezavedno, zato je zelo pomembno, da vemo, kakšno dihanje nam v določenih okoliščinah pomaga. Ko se zavemo svojega dihanja, se lažje osredotočimo nase, kaj čutimo, in prepoznamo, kako dihati. Pomembno je, da se zavemo, kdaj dihamo plitko, površinsko, hitro, samo z zgornjim delom pljuč! Kako vsakodnevni stres vpliva na naše dihanje? Na vsa ta vprašanja bomo skušali odgovoriti s strokovnjaki. To so dr. Milan Hosta, Špela Jakša, Ana Vipotnik in Tamara Manojlović.

Avtorica in režiserka oddaje je Magda Lapajne.

V ljubljanskem dnevniku Jutro so 27. julija leta 1931 objavili manjšo fotografijo ladje Rex v ladjedelnici s podnapisom: »V Genovi bodo spustili v morje prekomornik Rex, ki se bo kosal z najboljšimi ladjami sveta za sinji trak prvenstva na Atlantiku.« Novico o splovitvi največje italijanske čezoceanske potniške ladje so oznanili vsi večji časniki po Evropi in Ameriki. Mi pa imamo sedaj po dolgem čakanju v rokah prvo monografijo Rex Mit iz plitvine v izdaji Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran. Z nami bo soavtorica knjige, dr. Nadja Terčon.

V tokratni oddaji predstavljamo muharjenje na reki Tolminki kot produkt, ki v Dolini Soče zapolnjuje mesece izven glavne turistične sezone. Najnovejša analiza športnega ribolova v zgornjesoški dolini pa tudi je vnovič potrdila, da so ribiči med najbolj zaželenimi gosti. Četudi predstavljajo vsega dva odstotka prenočitev med tujimi turisti, pa njihova poraba dosega približno 3,5 milijona evrov na leto.
V oddaji več o plezanju v Soteski Srnica, ki je umeščena v sotesko potoka, plezalni poligon pa omogoči prehajanje soteske preko različnih mostov, klinov, jeklenic in vrvi. V luči večje varnosti v gorah pa je ekipa oddaje Na lepše tudi preizkusila zavarovano plezalno pot nad Mojstrano, v ostenju Grančišča. Ferata je lahko dober preizkus kondicije za vse, ki se odpravljate v sredogorje pa tudi za tiste, ki se želite na varen način znebiti strahu pred višino in plezanjem.
Iz prestolnice pa vas čaka zgodba o ljubljanskih mostovih. Ljubljanica, reka Sedmerih imen, je bila vse od rimskih časov do uveljavitve železnice v sredini 19. stoletja glavna pot za trgovino in preskrbo. Njena struga sodi med najpomembnejša arheološka najdišča v Sloveniji. Arheologi, ki so v njej našli predmete iz različnih zgodovinskih obdobij, od prazgodovine do novega veka, menijo, da je imela reka kultni pomen.

Prvi majski petek oddaja V petek zvečer gosti damo, besedilopisko z zavidljivim opusom, gospo Elzo Budau in krasen glas tako popevk kot opere, gospo Nuško Drašček.
Petek nam bodo glasbeno popestrili glasbeni ustvarjalci Jana Šušteršič in Adrijana Kamnik, skupina Panda v družbi Tinkare Kovač in Rudija Javornika, sestri Simona in Lea iz ansambla The Plut Family. Nuška Drašček se predstavlja s pesmijo Samo nasmeh je bolj grenak mojstrice besede Elze Budau in mojstra glasbe Jožeta Privška. Zapeli bosta Tjaša Hrovat Steklasa in Saša Zamernik, energični Gedore, poskočno polko pa Buryana, Dolores Sitar in Domen Kumer.
DJ Melani na ples vabi Dejana Dogaja.
Nina Pintar, mlada študentka iz Ljubljane se predstavlja med Novimi talenti. Zapela bo Poletno noč.

Zabavne petkove večere vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.

V kolikor bi si želeli biti del petkove glasbene zabave, se za ogled oddaje v studiu prijavite na www.vpetekzvecer.si ali nam pišite na elektronski naslov vpetekzvecer@rtvslo.si.

*****

Spremljamo pet članov skupine Joker Out, ki so se podali na veliko misijo snemanja in predstavljanja njihove nove pesmi Carpe Diem, katera bo dosegla vrhunec z nastopom na velikem odru Pesmi Evrovizije v Liverpoolu.
V mesecih pred velikim dnem so fantje potovali po Evropi, predstavljali njihovo pesem in se srečevali z oboževalci. V seriji reportaž jih spremljamo na njihovem dolgem in intenzivnem popotovanju: v Hamburgu, Ljubljani, Barceloni, Varšavi, Tel Avivu, Madridu, Amsterdamu in Londonu.

Oblikovanje ni več stvar navdiha, ampak stvar številk, inženirski pristop je gonilo modernega oblikovanja. Zaradi ekologije, seveda. In to je bilo osrednje sporočilo milanskega tedna oblikovanja, ki je bil letos močno prepreden tudi z avtomobilskimi znamkami. V oddaji si pogledamo nekaj primerov trajnostnega obkovanja v avtomobilizmu.

Pred drugim pred izborom Pesmi Evrovizije, na katerem nastopajo predstavniki Slovenije Joker out, si bodo gledalci lahko ogledali njihovo štiri mesečno glasbeno popotovanje od Hamburga, kjer se o snemali skladbo Carpe diem, preko Ljubljane, Barcelone, Varšave, Tel Aviva, Amsterdama do Londona in Liverpoola. Povezovalec oddaje bo pevec skupine Joker out Bojan Cvjetićanin, scenarist, snemalec in režiser Mark Pirc ter ko-scenarist Igor Bračič.

RTV Slovenija na letošnjem izboru predstavlja skupina Joker Out s pesmijo Carpe Diem. V boj za finalno vstopnico letošnje Pesmi Evrovizije se bodo člani skupine podali kot deseti po vrsti v drugem predizboru v četrtek, 11. maja.
Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali štirje voditelji: Alesha Dixon, Graham Norton, Hannah Waddingham in Julia Sanina.
Komentator vseh treh televizijskih prenosov na TV Slovenija bo Andrej Hofer.

Spremljamo pet članov skupine Joker Out, ki so se podali na veliko misijo snemanja in predstavljanja njihove nove pesmi Carpe Diem, katera bo dosegla vrhunec z nastopom na velikem odru Pesmi Evrovizije v Liverpoolu.
V mesecih pred velikim dnem so fantje potovali po Evropi, predstavljali njihovo pesem in se srečevali z oboževalci. V seriji reportaž jih spremljamo na njihovem dolgem in intenzivnem popotovanju: v Hamburgu, Ljubljani, Barceloni, Varšavi, Tel Avivu, Madridu, Amsterdamu in Londonu.

Edu stric pove, da bi se moral poročiti in da ima primerno kandidatko zanj. Ed je sprva v dvomih, nato se nad bodočo nevesto navduši, a kmalu spozna, da ne bo šlo vse kot po maslu. Joela jezi, ker Maggie zanika, da sta se ljubila, in odločen je, da bo zadevi prišel do dna. Holling in Ruth-Anne izvesta, da se v bližini zadržujejo redke ptice in skleneta, da bosta šla kljub neugodnim razmeram na izlet, da jih fotografirata.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1993
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Nova evropska pesmarica, mednarodna koprodukcija televizijskih hiš, članic EBU-ja, je bila leta 2021 nosi podnaslov Ponovno skupaj. Osem televizijskih hiš (RTV Slovenija, ORF, Televizija Romunija, Norveška radiotelevizija, Radiotelevizija Portugalska, kazahstanska Agencija Khaber, Francoska televizija in RT Srbija) je na temo ponovnega zbližanja ljudi po pandemiji posnelo videospote. Za RTV Slovenija so ga posneli v Uredništvu glasbenih in baletnih oddaj, tokrat pa se predstavlja Radiotelevizija Srbija.

NEW EUROPEAN SONGBOOOK – BACK TOGETHER/Srbija/2021/režija: Stanojlović Petar

Predstavljamo vam nastop plesalke Staše Tušar, ki je s točko Gardenfound zmagala na slovenskem izboru za tekmovanje Evrovizijski mladi plesalci 2015.

Iz dvorane Monumental Radiotelevizije Španija v Madridu prihaja posnetek koncerta zasedbe The Cuban Jazz Syndicate, ki jo vodi kubanski pevec in bobnar Michael Olivera. Bogato mešanico glasbenih vplivov in barv je skupina izdala na novem albumu z naslovom »Y Ilegó la luz« - In prišla je svetloba. Jazz glasbeniki, ki sestavljajo zasedbo so tesno povezani z Madridom, vsak izmed njih pa je izjemen in mednarodno uveljavljen glasbenik. To so pevka Myriam Latrece, pianist Pepe Rivero, trobentač Raynald Colom, basist Yarel Hernández in saksofonist Ariel Brínguez.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov