Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 6. jun. 2024

TV Slovenija 2 • Čet, 6. jun.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Četrtkovo jutro bo minilo v družbi mariborskih jutranjikov. Za vas so pripravili reportažo iz Cannes film festivala, spoznali boste ilustratorja Mitjo Bokuna, v rubriki Svetujemo bodo govorili o hrupu, šivali bodo palčke za dober namen in se prepustili ritmom glasbene zasedbe Ember. Bodite njihova družba tudi vi. Goran Obradovič, Katja Treer in Andrej Geržina vas pred ekrani pričakujejo od sedme ure naprej.

Kako deluje primarni in kako sekundarni umetniški trg? Kaj so vzroki za slabo razvit umetniški trg v Sloveniji?
Kdaj afiniteta do umetnosti preraste v željo po zbirateljstvu? Pri nas je bilo zbirateljstvo v preteklosti prisotno predvsem prek zbirk v večjih podjetjih, danes pa ga skoraj ni. Zakaj?

Gostje: Tevž Logar, dr. Brane Kovič, Barbara Čeferin in Damjan Kosec
Urednica oddaje: Nina Jerman

26 letni Mitja Cener iz Gornjih Črncev se je po končani srednji ekonomski šoli zaposlil v sosednji Avstriji, kjer danes opravlja delo vodje logističnega centra v enem od tamkajšnjih proizvodnih podjetij. Pred časom pa je stopil korak dlje in odprl čistilni salon za avtomobile. Na konferenci »Zdravje Romov – včeraj, danes, jutri«, so predstavili kar nekaj raziskav glede zdravja Romov. Izsledki prve raziskave, ki je bila opravljena pred 20 leti, so pokazali, da Romi umirajo 20 let prej kot večinsko prebivalstvo. V Murski Soboti je začela delovati dolgo pričakovana enota Pokrajinskega arhiva Maribor za Prekmurje. V novih prostorih je trenutno že na ogled prva razstava, ki ima naslov "Ej, Romale. Prekmurski Romi v sliki in besedi".

Ponovno smo obiskali pred šestimi leti postavljeno umetno gnezdilnico za čuka in v njen odkrili številčen podmladek te vrste sov, ki je zelo ogrožena. Spoznavamo sviloprejke, ki so v svojem kratkem življenju pravo darilo narave. Svetujemo, na kaj moramo pomisliti preden se s psom odpravimo na izlet. Preverjamo, kako kaže koroškim žigcem in kakšna so prizadevanja Kinološke zveze Slovenije za priznanje te slovenske pasme. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

SKALNJAK OB POTKI
V zadnji majski oddaji začneta Irena in Sebastjan urejati nov skalnjak in pot. Za podlogo sta uporabila nerazgradljivo folijo, ki bo zadrževala razrast plevelov. 'Odpadne' skale je Sebastjan nabral na mestu, kjer so gradili cesto. Skalnjak, ki je za zdaj zasajen s sonceljubnimi rastlinam, pa še ni končan.

Z GAIO NA OBISKU - DANICA DOLENC
Danica Dolenc uživa na svojem pestrem vrtu. Poleg obilice trajnih okrasnih rastlin goji tudi vrtnine. Tako sta s strokovno sodelavko kluba Gaia v negnojeno gredico posadili fižol. Kako pomagati prezgodaj posajenim paprikam, je zanimalo Danico. Na novo sta nekaj teh občutljivih predstavnic plodovk posadili v rastlinjak.

KOT POBESNELE ZORIJO JAGODE HASKAP
Že tako veljajo za prve dozorele plodove, ki nas vabijo s sadnega vrta, letos pa so jagode haskap še posebej pohitele. Zorijo precej prej kot običajno. Obiskali smo nasad, ki ga je Anja Kokol z možem zasadila pred osmimi leti. Te 'sibirske' borovnice, kot se jih je prijelo ime med ljudmi, so dokaj nezahtevne grmovnice. Z vsakega grma lahko naberemo nekaj kilogramov sladko-kiselkastih jagod.
navrtu@rtvslo.si

Prof. dr. Igor Gregorič je eden najuspešnejših srčnih kirurgov v svetovnem merilu. Uspel je zaradi neustavljive želje po znanju, trme, predanosti delu, talenta in odrekanja zasebnemu življenju. Kljub družini, ki je ne vidi zelo pogosto, saj žena in otrok živita v Sloveniji, neutrudno nadaljuje svoje poslanstvo v Houstonu, Teksas. “Neuspeh ne pride v poštev” je mantra, ki je prof. Gregoriča vodila od prvega dne, ko je stopil na ameriška tla. V Texas Medical Center v Houstonu (Teksas) je odšel zato, da bi si povečal možnosti za pridobitev specializacije iz srčne kirurgije v Ljubljani, a usoda je želela drugače. Prva štiri leta je delal brezplačno, praktično živel v bolnišnici, ponoči pilil veščino šivanja na živalskih srcih. Zavedal se je, da če želi kot tujec uspeti v Ameriki, mora biti boljši od drugih. Njegovo zagnanost, vztrajnost, marljivost in talent je opazil tudi sam pionir srčne kirurgije prof. dr. Denton Cooley, ki je prvi na svetu v človeka vstavil umetno srce. V prvem delu dokumentarne oddaje o naporih in vztrajnosti srčnega kirurga iz Prvačine pri Novi Gorici spregovorijo njegovi sodelavci, tekmeci, mentor, žena, študenti in štipendisti, ki po zaslugi in zaradi prof. dr. Igorja Gregoriča trumoma derejo v Texas Medical Center na izpopolnjevanje medicinskega znanja.

Prof. dr. Igor Gregorič je svetovno znan srčni kirurg, uspešen raziskovalec, ugleden in večkrat nagrajen znanstvenik. Svoje sanje je uresničil v največjem medicinskem središču na svetu, Texas Medical Centru v Houstonu. Leta 2012 je sprejel povabilo, da vzpostavi in vodi Center za napredovalo srčno popuščanje na univerzitetni kliniki Memorial Hermann Hospital, v kateri tovrstnega zdravljenja prej niso imeli. V le petih letih je prof. dr. Gregorič s svojo ekipo Center s 50 presaditvami srca na leto dvignili med najboljših 5 % po številu presaditev. Po številu vstavljenih mehaničnih srčnih podpor pa je Center med najuspešnejšimi 10-imi odstotki v Ameriki. V drugem delu dokumentarne oddaje skozi oči številnih strokovnjakov spoznamo, kaj zahteva postavitev takšnega Centra in kaj vse je potrebno za uspešno delovanje.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dokumentarna serija v dveh delih opisuje izkrcanje zaveznikov v Normandiji 6. junija 1944 na popolnoma nov način. Voditelj Giles Milton na podlagi grobih, neolepšanih pričevanj mladih moških razkriva osupljivo zgodbo o strahu, pogumu in drznosti. Razplet dogodkov na dan D spremljamo skozi izkušnje tistih, ki so bili v prvih bojnih črtah – zavezniških vojakov, Nemcev in Francozov.

2. del:
V drugem delu nas Giles Milton popelje do krajev, ki jih je bilo treba ob izkrcanju 6. junija 1944 čim prej zavzeti. Izvemo, kako so za sovražnikovimi linijami tiho pristala jadralna letala in padalci, kako so se vojaki iz desantnih plovil med točo krogel in minometnih min prebijali čez plažo in naprej v notranjost. Dogodke nam osvetlijo tudi strokovnjaki iz tamkajšnjih muzejev in stoletni veteran William Gladden, ki je kot pripadnik zračnodesantnih sil na dan D pomagal zavzeti pomemben most.

D-DAY: THE SOLDIERS' STORY / Velika Britanija / 2024 / Režija: Lyndy Saville

Tokrat smo šli na izlet skupaj z gledalci. Preizkušali smo električno toyoto BZ4X; pot je bila ovinkasta, makadamska, na določenih odsekih smo se celo prepustili asistenčnim sistemom.
Odpravili smo se tudi na sever Anglije, v mesto Sunderland, kjer ima Nissan eno najbolj produktivnih tovarn na svetu. Dovoljeno nam je bilo snemati vse delovne procese in kotičke v tovarni, sestavili smo celo baterijo hibridnega qashqaia.
In preizkusili smo hondo ZR-V, ki bi se pravzaprav morala imenovati civic SUV. Ta trditev pa hkrati že namiguje, o čem je v tem delu oddaje največ časa tekla beseda.

Živahna in barvita komedija z Juliette Binoche v glavni vlogi, postavljena v šolo za gospodinje na predvečer seksualne revolucije, se z ironijo in razposajenim humorjem loteva tem ženske emancipacije in spolne enakopravnosti.

Skrb za dom in stoično izpolnjevanje zakonskih dolžnosti so spretnosti, ki jih v svoji šoli za gospodinje vneto poučuje Paulette Van Der Beck. A ko nepričakovano ovdovi in ugotovi, da jo je mož pustil na robu bankrota, se njena prepričanja močno zamajejo. Jo bega vrnitev njene prve ljubezni? Ali pa je kriv revolucionarni duh maja ’68? Kaj pa če je dobra žena končno postala svobodna ženska?

Originalni naslov: LA BONNE ÉPOUSE
Leto produkcije: 2020
Država: Francija, Belgija
Žanr: komedija
Režija: Martin Provost
Scenarij: Martin Provost in Séverine Werba
Igrajo: Juliette Binoche, Yolande Moreau, Noémie Lvovsky, Édouard Baer

Je nedvomno ena najuspešnejših slovenskih pevk vseh časov, prodala je dva milijona plašč, odpela je več kot štiri tisoč koncertov, je zmagovalka mnogih glasbenih festivalov. Ikona gejevske scene, ki se je mimogrede lahko podala na gledališki oder ali v opero, hkrati vseslovenska diva, ki sta ji hvalnice napisala tudi Max Modic in Blaž Ogorevc. In prva slovenska pevka, ki je leta 2011 z Dunajskimi dečki in tenorji osvojila Stožice.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov