Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

Tarča Drugi krog – za ali proti?

27. 10. 2022

Za kaj in za koga gre dejansko v spopadu za položaj predsednika države. Vrednote in vizijo ali stare sile in ideologijo. Kdo bo zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev? Novinarka Anja Šter.

Tarča Bizarnosti in beda javnega sistema

6. 10. 2022

Beda javnega sektorja: od tega, kako nekatere službe še vedno delajo s starinskim operacijskim sistemom DOS, pa kako znanstveni inštitut zaman išče raziskovalce, saj jim lahko v javnem sektorju ponudi le 1.000 evrov plače. Zakaj se nobena vlada ni upala resno lotiti plačnega sistema javnih uslužbencev, v katerem so podpovprečni preplačani, uspešni pa niso dovolj nagrajeni. Novinarka Nataša Markovič.

Tarča Zaslužki zdravstvenih zasebnikov

6. 10. 2022

Kakšni so zaslužki zdravnikov pri zasebnikih? Bi dvig najvišjih plač v zdravstvu skrajšal čakalne vrste v javnih ustanovah in preprečil popoldansko delo pri zasebnih izvajalcih? Zdravniki lahko pri zasebnikih zaslužijo 10 tisočakov bruto ali več, plače z dodatki in nadurami v javnem zdravstvu pa jih krepko presegajo. Ugotavljali smo tudi, kateri posegi zasebnim zdravstvenim ustanovam prinašajo dobiček in katerim se te izogibajo, ker so preslabo plačani, stroški pa visoki. Da v zdravstvu denar je, dokazuje tudi gradnja nove zasebne bolnišnice pod pokroviteljstvom delno državnih zavarovalnic. Novinarka Anja Šter.

Tarča Kaj prinašajo davčne spremembe?

29. 9. 2022

Mnoge državljane zelo skrbi, kako bodo s svojimi dohodki kos vsem podražitvam. Pred volitvami je Robert Golob napovedoval, da bodo davčno reformo prejšnje vlade obrnili na glavo - vzeli bolje plačanim in dali tistim, ki prejemajo minimalno ali podpovprečno plačo. Tudi o vladnem projektu preverjanju cen v trgovinah. Novinarka Anja Šter.

Tarča Kdo zdaj obvladuje državno gospodarstvo?

29. 9. 2022

Po štirih mesecih vladanja se izrisuje tudi kadrovska politika sedanje vlade, ki je večinoma zamenjala vse kadre SDS-a, pustila pa mnoge tiste, ki sodijo v kvoto Nove Slovenije. Novi »Franci Matoz« oziroma najvplivnejši mož v državnem gospodarstvu je s štirimi tako rekoč najpomembnejšimi funkcijami postal Žiga Debeljak. Čedalje bolj pa se krepi tudi vloga tako imenovanih »young boysov«, zdaj ne več tako zelo mladih menedžerjev, med katere poleg Debeljaka sodita tudi Borut Jamnik in Matej Narat. Novinar Žan Dolajš.

Tarča Kdo so kadri Golobove vlade v bolnišnicah?

22. 9. 2022

Kakšne kadre v bolnišnice namešča zdajšnja vlada? Obljublja strokovno in nepolitično kadrovanje, medtem ko so v prejšnjem mandatu v svetih zdravstvenih ustanov sedeli številni lokalni politiki. Prečesali smo zdajšnje sezname in na njih našli tudi nekdanjega obsojenca, nekdanjo ženo solastnika enega od najvplivnejših posrednikov z medicinsko opremo, direktorja študentske organizacije in uslužbence podjetja Gen-I. Novinar Žan Dolajš.

Tarča Podrobnosti dogajanja v celjski bolnišnici

22. 9. 2022

Kakšne so ključne podrobnosti dogajanja v celjski bolnišnici. Govorili smo z vpletenimi, tudi s svojci, pregledali podatke. Minister za zdravje še naprej pričakuje zamenjavo vodstva bolnišnice – prvič mu je spodletelo, zdaj pa je zamenjal neposlušnega svetnika, ki ga je sicer imenovala sama. Novinarka Nataša Markovič.

Tarča Odmevnejši primeri domnevnih spolnih napadov

8. 9. 2022

Z obtožbami o spolnem napadu so se v zadnjem obdobju, pa tudi prej, soočili tudi nekateri politiki ali drugi možje na uglednih mestih. In kdo je zaradi obtožb sploh izgubil položaj, kje so se zataknile preiskave? Novinarka Anja Šter.

Tarča Financiranje Fotopuba

8. 9. 2022

Veliko pomislekov je bilo v zadnjem času tudi o proračunskem financiranju projektov in dogodkov Fotopuba. Pa tudi o kakovosti njihovih predstav sodobne umetnosti. Novinar Žan Dolajš.

Tarča Afera Fotopub: Smodej prvič po izbruhu afere

8. 9. 2022

Poiskali smo predsednika Fotopuba Dušana Smodeja. Odgovarjal je na vprašanja o spolnih napadih in o političnih poznanstvih. S kom se je torej Smodej družil, koga vabil na zabave? Kakšna so dejstva o razvpiti zadevi Fotopub, v katero je vpleten del kulturno-umetniškega kroga. Javnost pretresajo izpovedi o razuzdanih zabavah, polnih drog in spolnih napadov celo na mladoletna dekleta. Gre za deviantna dejanja posameznikov ali simptom razmer v kulturi? In kaj preiskuje policija - zakaj se s ključnim akterjem vodjo Fotopuba Dušanom Smodejem sploh še niso pogovorili? Novinarka Nataša Markovič.

Tarča Ozadja predsedniške tekme

1. 9. 2022

Predsedniška kampanja, ki se uradno začenja šele čez tri tedne, je nazorno pokazala, kolikšen je vpliv politike in centrov moči v različnih medijih. Če je medijska mreža na desni bolj ali manj vsem znana, pa smo v dvoboju Pirc Musarjeve in Kosove lahko spremljali demonstracijo spopada med ekipo Roberta Goloba na eni strani in vplivnimi nekdanjimi politiki na levi na drugi. Razmere v medijih, afere, finance, tudi odnos do Rusije. Novinar Žana Dolajš.

Tarča Podražitve – blišč in beda

23. 6. 2022

Kruh, mleko, elektrika, ogrevanje postajajo vse bolj luksuzne dobrine. Visoke položnice in stroški hrane že zdaj pri mnogih državljanih daleč presegajo višino prejemkov. Samo položnica za elektriko perice v domu za starejše predstavlja tretjino njene plače. Prav pri elektriki, kjer smo tako rekoč samooskrbni, pa državni proizvajalci elektriko, ob enakih proizvodnih stroških kot prej, prodajajo po 6-kratni ceni. Novinarka Nataša Markovič.

Tarča Kaj so vzroki podražitev

23. 6. 2022

Kaj bo s položnicami za elektriko, ogrevanje, komunalne storitve, za koliko še se bo podražila hrana? Pri hrani pa smo ugotavljali, ali so podražitve res posledica višjih stroškov ali tudi višjih marž; denimo - zakaj se je mleko pri kmetu podražilo za 11 centov, v trgovini pa za več kot dvakrat toliko. Novinarka Anja Šter.

Tarča Seznami zaposlitev na ministrstvih

16. 6. 2022

Vsaka vlada poskrbi za svoje kadre, tako je bilo tudi v zadnji in v vseh prejšnjih. Šli smo po sledeh spornih seznamov tako imenovanih političnih zaposlitev na ministrstvih in v drugih službah državne uprave, ki jih je od ministrstev zahtevala nova vlada. Čeprav gre za javne podatke, nam jih niso poslali; dobili smo le sezname ministrstva za infrastrukturo, ki ga trenutno vodi Bojan Kumer iz Gibanja Svoboda, kasneje pa ga bo prevzela Alenka Bratušek. Smo pa najzanimivejše zaposlitve tik pred koncem prejšnjega mandata poiskali sami. Novinarka Anja Šter.

Tarča Nove službe družinskih članov in zvestih kadrov politike

16. 6. 2022

Preiskali smo, kateri družinski člani in drugi zvesti kadri prejšnje vlade so dobili varne službe v različnih državnih podjetjih, v katerih so plače višje kot v državni upravi: med njimi so ministrova sestra, pa sinovi ministra, državne sekretarke in vplivnega politika. Tudi zdajšnja vlada je v komaj 15-ih dneh že priskrbela položaje družinskim članom, le da so nepotizem preimenovali v feminizem. Javna uprava in državna podjetja postajajo čedalje večji bazen, v katerega prihajajo ljudje, ki jim je treba priskrbeti službo, namesto njihovih kompetenc pa so v ospredju zveze in strankarska pripadnost. Ti ljudje pa so nato kadri, ki vodijo državo skozi draginjo, epidemijo, izvajajo infrastrukturne projekte in druge zahtevne naloge. Novinar Žan Dolajš.

Tarča V ozadju poslov z zaščitno opremo – Pristop

9. 6. 2022

Kazenska ovadba razkriva, da je imela ključno vlogo pri izvedbi posla, poleg nekdanjega ministra Počivalška, pravzaprav oglaševalska agencija Pristop, ki je svojega človeka poslala kar v ministrov kabinet. O proviziji so se dogovorili, da jo bodo izplačali po dobavi in da bo vsak dobil svoj delež. Novinarka Anja Šter.

Tarča Zdravko Počivalšek, njegovi sodelavci in GenEplanet v kazenski ovadbi

9. 6. 2022

Po hišnih preiskavah in vloženi ovadbi smo zdaj dobili vpogled v ozadje posla z ventilatorji podjetja GenEplanet. Kot je razvidno iz pogodb, so državi za ventilatorje, ki so se izkazali za precej neuporabne, zaračunali dvojno ceno. Večkrat se v kazenski ovadbi pojavlja tudi ime Počivalškovega sodelavca, ki ga je Golobova vlada imenovala za državnega sekretarja. Policija je poleg nekdanjega ministra Počivalška sicer kazensko ovadila še njegovo tesno sodelavko in direktorja podjetja Geneplanet. Novinarka Nataša Markovič.

Tarča Prvi ukrepi vlade

2. 6. 2022

Novo vlado čaka naporno jesen, ki prinaša še višje cene in položnice ter prvo streznitev glede vladnih obljub. Izjemne podražitve, ki skrbijo vse, pa tudi vladni načrti, ki bodo lahko hitro trčili na trda tla. Novinarka Anja Šter.

Tarča Kadrovski vrtiljak

2. 6. 2022

Prve kadrovske zamenjave – na Sovi, v Policiji, Uradu za komuniciranje – so se pričakovano zgodile že na prvi seji vlade, zdaj prihaja obsežnejši kadrovski plaz. Kdo se mu bo izognil, kako potekajo zakulisna dogovarjanja? O položajih, ki so, kakor koli obračamo, bistvo politike: prinašajo moč, vpliv in obvladovanje denarnih tokov. Novinar Žan Dolajš.

Tarča Delovanje institucij v primerih nasilja

26. 5. 2022

Najpogostejši razlog za nasilne in prezgodnje smrti žensk pri nas so partnerski umori. Povprečno se vsak mesec zgodi umor ali poskus umora v družini. Kako pretrgati usoden molk o dogajanju med štirimi stenami? Izpoved žrtve nasilja v družini, pri kateri so zatajile vse institucije. Novinarka Anja Šter.

Stran 1 od 7
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov