Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Tilen (SLO)

7. 8. 2022

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Tržni vrtovi so majhne zelenjavne kmetije , ki jih razvijajo v Ameriki in Kanadi. Tilen Praprotnik se je odločil , da jih prenese tudi v Slovenijo, konkretno na Gorenjsko. Njegovo zelenjavo z veseljem na svoje jedilnike uvršča kuharski chef Uroš Štefelin.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Miha

5. 9. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Miha Kobal razvija svoj projekt pridelave česna, čebule in krompirja na slikoviti Šentviški planoti. Študij elektrotehnike v Ljubljani ga ni odvrnil od ideje da v domači vasi Ponikve nadaljuje svojo prihodnost. Miha pozimi sodeluje tudi v projektu pogozdovanja, že od nekdaj pa je zapriseženi športnik in učitelj smučanja. Lotil se je tudi obnove starih objektov , kjer načrtuje tudi turistično dejavnost.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Martina

29. 8. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Še nekaj korakov do doktorata na Biotehniški fakulteti, končan študij andragogike in skrb za 1000 oljčnih dreves, to je zgodba mlade prevzemnice kmetije Martine Veršnik iz Izole.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Luka

22. 8. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Luka Košir je eden izmed najuspešnejših slovenskih kuharskih chefov, vendar se tudi sam ukvarja s pridelavo hrane. Že nekaj let razvija prirejo rac in gosi, prideluje zelenjavo in načrtuje , da bo imela njegova restavracija tudi svojo prirejo krško poljskih prašičev. Luka Košir pa je tudi povezovalec, spodbuja in promovira kakovostne pridelke in izdelke slovenskih kmetij in ocenjuje , da je v slovenskem prostoru še veliko možnosti za mlade, ki bi se ukvarjali s kakovostno pridelavo hrane.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Mitja in Matjan

15. 8. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Brata Mitja in Matjan Žgajner sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila projekt ki ju je pripeljal do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji. S farmo kuncev in avtohtonih krškopoljskih prašičev, ter s predelavo v odlične mesne izdelke, sta ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi. Družinsko podjetje se uspešno razvija in raste.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Samu

8. 8. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Samu ima 20 let, ko je bil star 14 je začel pomagati očetu pri pridobivanju šote. Na Finskem se pod številnimi gozdovi nahajajo rastišča šote, ki jih uporabljajo za ogrevanje, pa tudi za različne namene v kmetijstvu. Samu je mlad Finec, ki ve kaj želi doseči v življenju.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Sam iz Finske

1. 8. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Sam Borub ima danske korenine, nedaleč od Helsinkov se ukvarja s prirejo pasme goveda angus. Sam je odprt za velike ideje, razmišlja da bi na kmetiji odprl možnosti za lov in motokros. Kritičen pa je tudi do obstoječih norm in predpisov, ki zadevajo ekološko pridelavo hrane.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Tri generacije

25. 7. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Jossi in Kari, oče in sin, sta zelo zgodaj, ko še nista dosegla 40. rojstnega dne, prepustila kmetijo mladim generacijam. Danes na kmetiji ustvarjajo trije Karijevi sinovi, ki so stari od 18 do 20 let. Zgodba družine Knuuttila, ki se zaveda kako pomembne so ideje, ki jih prinašajo mlade generacije, so redkost tako na Finskem kot v vseh evropskih državah.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Tanel iz Saaremee

18. 7. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Tanel je na estonskem otoku Saarema v nekdanjem solhozu zagnal projekt reje ekoloških jajc. Investicijo je začel prav v času ko je epidemija covid 19 zajela tudi estonski otok. Tanel je ponosen, da je projekt izpeljal kljub veliko težavam, s čimer je dokazal da je podjetnik, ki se ne pusti ustaviti. Ekološka jajca iz otoka Saarema so že po letu dni postala prepoznavna blagovna znamka.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: E-Agronom

11. 7. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Mike je estonski kmet, ki skupaj z očetom gospodari na več kot 4000 hektarih zemlje. Pri delu mu je v veliko pomoč aplikacija, ki so jo razvili E-Agronomi, skupina mladih agronomov in računalniških strokovnjakov, ki svoje storitve povezujejo z več kot tisoč kmeti ne le v Estoniji, temveč tudi na Poljskem, Češkem, Nemčiji, Litvi, Latviji in nedavno tudi Avstraliji.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Michal iz Poljske

4. 7. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Michalova družina , žena Anna in tri hčerke so predani mlečni prireji na kmetiji v bližini Varšave. Michael je nekaj let delal v banki in se odločil da prevzame kmetijo svojih staršev. Mlada družina razvija kmetijo s pomočjo novih tehnologij in veliko medsebojne ljubezni.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Alessandro iz Oristana

27. 6. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Artičoke so eden izmed tradicionalnih pridelkov na Sardiniji in so del proizvodnje tudi v okolici mesta Oristano, kjer Alessandro nadaljuje posel svojega očeta, pridelava različne zelenjave na veliko. Alessando je po študijo informatike v Združenih državah Amerike pridobil še doktorski naziv na področju genetike paradižnika. Mladi Sardinijec z veseljem nadaljuje družinsko tradicijo, vendar pa razvija tudi svoje projekte. V Oristanu je odprl trgovino s sadjem in zelenjavo, tudi zato da bo lahko sledil tudi željam kupcev in izpopolnil promocijo pri prodaji.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Luca, Simone in Marco iz Mamoiade

20. 6. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Mamoiada, pa tudi Orgosolo, ki slovi po mestnih poslikavah imenovanih »murales«, so mesteca na Sardiniji, kjer raste še posebej kakovostna avtohtona sorta trte cannonau. Z vinom se na otoku v zadnjih letih ukvarja vse več visoko izobraženih mladih ljudi. Luca je študiral ekonomijo v Milanu, bil nekaj let zaposlen v javni upravi, Simone je študiral enologijo in potoval po svetu, Marco pa je po študiju informatike odkril svojo strast do vina. In tako so se v Mamoiadi v zadnjih letih odprle številne kantine z mladimi gospodarji.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Mauro in Giuseppe s Sardinije

13. 6. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Mauro in Giuseppe sta prijatelja in partnerja, ki sta pred nekaj leti ob klepetu ob pivu sklenila postaviti svojo pivovarno. In tako je nastala blagovna znamka sardinijskega piva, ki temelji na trajnostni pridelavi in krožnemu gospodarjenju, Marduk. V bronasti dobi je namreč na otoku Sardinija živel bog Marduk, ki je poosebljal luč sonca in moč bika. V pivovarni danes izdelujejo že šest različnih vrst piva in z novimi proizvodi razvijajo model krožnega gospodarjenja.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Elena iz Arbusa

6. 6. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6 % kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Sa Perda Marcada je turistična kmetija v bližini sardinijskega mesta Arbus, kjer ročno izdelujejo tudi svetovno poznane sardinijske nože. Elena je turistično kmetijo nadgradila tudi z delavnicami in socialnimi projekti, kjer tako otroke kot odrasle vključuje v izdelovanje najrazličnejših testenin in izdelkov iz volne sardinijskih ovac. Na otoku imajo še posebej v kmetijstvu pomembno vlogo ženske.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Martina iz Guastalle

30. 5. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Martina se je vključila v posel svojega očeta v pokrajini Reggio Emilia v Italiji, kjer pridelujejo sadike zelenjave v rastlinjakih. Pri svojem delu neizmerno uživa in ga ne bi zamenjala za nič na svetu. Ko pride vsako jutro v rastlinjak, pravi je tam vedno nekaj novega, kar ji daje življenjsko energijo. Tudi z očetom se zelo dobro razumeta, saj jo podpira in je vesel da bodo nasledniki prevzeli njegov posel.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Martin iz Wuschana

23. 5. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano? Martin Kappel bo kmalu prevzel domačo kmetijo na avstrijskem Štajerskem. Njegovi stari starši in kasneje starši so že pred 50 leti začeli kmetovati na ekološki način. Poleg prireje molznih krav gojijo žita, ki jih predelujejo v domače pekovske izdelke in jih že več kot 30 let prodajajo na domačem dvorišču. Martin je končal študij kmetijstva, na kmetijo je pripeljal mobilni kokošnjak, za obiskovalce kmetije je v času molže odprl hlev, o tem, kaj se dogaja na kmetiji in kaj razmišlja, pa piše v blogu z naslovom Zgodbe z dvorišča.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Victoria

16. 5. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Viktoria Hutter je mlada gozdarka in prevzemnica kmetije s 45 hektarji gozda v Gornji Avstriji. Lani maja je lokalne lastnike gozdov in lokalne podjetnike povezala v projekt sajenja mladih dreves. Skupaj organizirajo delovne akcije, do zdaj so zasadili okoli 4000 drevesc. Njihov cilj je do leta 2030 posaditi milijon sadik gozdnega drevja. V gozdnatem predelu Spodnje Avstrije so morali v zadnjih petih letih izkrčiti kar 20 tisoč hektarjev gozda zaradi lubadarja, ki se zaradi vse višje temperature zraka hitro razmnožuje.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Umberto, Valentina in Francesca

9. 5. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V italijanskem mestecu Guastalla v pokrajini Emilia Romagna, na območju ki je zaščiteno za proizvodnjo slavnega sira Parmigiano Reggiano, so nedavno kmetijo svojih staršev prevzeli bratranec in dve sestrični. Vsi so polni energije ko uvajajo nove tehnologije in sledijo tradiciji proizvodnje uveljavljene blagovne znamke parmezana in drugih visoko kakovostnih sirov, tako značilnih za to pokrajino.

Zelena generacija #Zelena generacija/Young Village Folk: Sanni

2. 5. 2021

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Sanni Kaitamaki je zaljubljena v finsko volno in svoje ovce. Živi v bližini mesta Vassa na zahodni obali Finske, kar je dobra lokacija za prodajo volne. Sanni ima 34 let in včasih se je ukvarjala z rejo prašičev. Ko so v bližnjem mestu v podjetju za predelavo volne napovedali, da bodo opustili posel se je Sanni odločila da stroje odkupi in se začne ukvarjati s predelavo volne, kar je njeni kmetiji prineslo dodano vrednost in možnosti razvoja.

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov