Inovacije v kmetijski tehnologiji so prinesle dvakratno povečanje produktivnosti v nefarmacevtskem gospodarstvu. Foto: MMC RTV SLO
Inovacije v kmetijski tehnologiji so prinesle dvakratno povečanje produktivnosti v nefarmacevtskem gospodarstvu. Foto: MMC RTV SLO

Kmetovanje je bilo vedno informacijsko intenzivna industrija, saj pridelovalci potrebujejo odgovore na stotine vprašanj o razmerah v zraku in na tleh, rastlinskih stresorjih in optimalnem času za vse, od zasaditve do spravila.

V preteklosti je bilo za pridobivanje podatkov za odgovore na ta vprašanja potrebnih na tisoče ur in veliko delavcev. Veliko današnjih kmetij pa te podatke zbira učinkovito in dinamično. Traktorji imajo IP-naslove, pridelovalci lahko izmerijo donos tal, biometrični senzorji poročajo o zdravju živali, prefinjeni algoritmi pa pomagajo kmetom pri upravljanju nalog, kot sta zalivanje in sejanje.

Raziskovalci menijo, da bi obsežno sprejetje teh tehnologij lahko pomenilo povečanje produktivnosti kmetij, kot jih ni bilo videti vse od mehanizacije. Produktivnost traktorjev se je na primer med letoma 1910 in 1950 povečala za 140 odstotkov. Uporaba avtomatskih strojev in avtomatskih sadilnikov, ki so vključevali herbicide, je v času druge mehanizacije med letoma 1950 in 2010 narasla za 170 odstotkov, je za Forbes povedal Michael Walden, profesor kmetijstva in gospodarstva virov na državni univerzi v Severni Karolini.

Gre za več kot dvakratno povečanje produktivnosti v nefarmacevtskem gospodarstvu.