Ameriška nevladna organizacija Foodtank je izbrala 16 mladih posameznic in posameznikov, ki razvijajo načine zmanjšanja izgube in odpadkov v hrani, povečanja pridelkov, izboljšanja dostopa na trg, nove tehnologije ter načine povečanja urbanih in trajnostnih kmetijskih praks po vsem svetu. Foto: Arhiv avtorja/wikiHow
Ameriška nevladna organizacija Foodtank je izbrala 16 mladih posameznic in posameznikov, ki razvijajo načine zmanjšanja izgube in odpadkov v hrani, povečanja pridelkov, izboljšanja dostopa na trg, nove tehnologije ter načine povečanja urbanih in trajnostnih kmetijskih praks po vsem svetu. Foto: Arhiv avtorja/wikiHow

Ameriška nevladna organizacija Foodtank, ki od leta 2013 gradi globalno skupnost za varno hrano, je ustvarila seznam najprodornejših mladih prehrambnih in kmetijskih podjetnikov. Neodvisna raziskovalna organizacija je izbrala 16 mladih posameznic in posameznikov, ki razvijajo načine zmanjšanja izgube in odpadkov v hrani, povečanja pridelkov, izboljšanja dostopa na trg, nove tehnologije ter načine povečanja urbanih in trajnostnih kmetijskih praks po vsem svetu.

Mladi podjetniki in inovatorji prihajajo iz različnih okolij z edinstvenimi pogledi, perspektivami in pristopi k reševanju izzivov globalnega živilskega sistema in k ustvarjanju močnejšega, pravičnejšega sistema hrane, so zapisali na spletni strani organizacije. 16 kandidatov prihaja iz devetih različnih držav, med njimi je nekaj več kot četrtina žensk, mi pa vam predstavljamo prve štiri mlade revolucionarke in revolucionarje v globalnem kmetijstvu ter prehrani.

Jamila Abass iz Kenije velja za eno izmed najprodornejših mladih inovatorjev iz velikanske afriške celine, je izvršna direktorica in soustanoviteljica aplikacije M-Farm, virtualne zadruge kmetov v Keniji, ki jim s SMS-ji pomaga doseči kupce in dostopati do ključnih tržnih informacij. Na aplikaciji kmetje na enem mestu hitro in preprosto delijo svoje izkušnje in nasvete, postavljajo vprašanja strokovnjakom v industriji ter se povezujejo med seboj, da bi združili poljščine in našli več kupcev.

Onyeka Akumah je ustanovitelj prve kmetijske platforme FarmCrowd v Nigeriji za povezovanje malih kmetovalcev s sponzorji, ki vlagajo v celoten kmetijski cikel. Sponzorska sredstva se uporabljajo za zavarovanje kmetijskih zemljišč in zavarovanje kmetov ter njihovih proizvodov od semena do žetve. Ko se pridelki prodajajo na trgu, se dobiček razdeli med kmeta, sponzorje kmetije in FarmCrowdy. Sponzorji lahko z besedili, fotografijami in videoposnetki prejemajo posodobitve v kmetijskem procesu. Podjetje ima v Nigeriji, Združenih državah Amerike in Veliki Britaniji več kot tisoč sponzorjev, ki podpirajo več kot dva tisoč malih kmetov v osmih regijah Nigerije.

Alli Cecchini iz Kalifornije je četrta generacija kmetovalcev v svoji družini, organizacijo, ki jo je ustanovila in jo vodi, pa je poimenovala Prva generacija kmetovalcev (First Generation Farmers, FGF). Ta vsako leto sprejme na stotine ljudi na svoje posestvo v Kaliforniji, kjer ponujajo šolske programe, poletne tabore, obiske na kmetijah in prostovoljne delavce na ekoloških kmetijah (WWOOF). FGF vodi tudi svoj trajnostni kmetijski program Urban Edge, stanovanjski program s polnim delovnim časom za kmete, ki si prizadevajo za ekološko pridelovanje. Program zagotavlja usposabljanje za osnovno proizvodnjo, poslovno znanje in osebni razvoj za vzpostavitev nove generacije mestnih kmetov in kmetijskih podjetij.

Alfredo Costilla Reyes je računalniški in elektroinženir iz Mehike, ustanovitelj sistema BitGrange, hidroponskega sistema, ki ga lahko vzdržujemo zgolj z uporabo LED-luči, programska oprema BitGrange pa oceni okoljevarstvene spremenljivke, kot sta temperatura in svetloba, v realnem času in pridelovalcem z aplikacijo BitGrange iPhone posreduje potrebne ukrepe, kot so dodajanje več vode ali rastlinske hrane. S svojim štiristopenjskim postopkom »Plant-Connect-Sync-Play« je podjetje BitGrange namenjeno velikemu številu uporabnikov, ki spodbuja mlade k sodelovanju v kmetijstvu. Kot priznanje za njegov razvoj je Alfredo prejel najvišjo nagrado, ki jo mehiška vlada podeljuje mladim v državi.