15 let osamosvojitve
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
15. obletnica osamosvojitve
27. junija 1991 se je Slovenija prebudila ob zvoku tankov. Foto: RTV SLO
Proslave ob okrogli obletnici
Spominske slovesnosti se v teh dneh vrstijo po vsej Sloveniji (na sliki proslava na Polževem). Foto: RTV SLO

Dodaj v

V spomin na prvo žrtev vojne

15 let od smrti Andreja Molana
28. junij 2006 ob 11:03,
zadnji poseg: 28. junij 2006 ob 11:13
Dobova - MMC RTV SLO, STA

V torek zvečer so se pri spomeniku v Rigoncah soborci poklonili Jerneju Molanu, prvemu padlemu teritorialcu v desetdnevni vojni.

Molan je 27. junija 1991 padel med ustavljanjem oklepne enote JLA-ja, ki je z odobritvijo hrvaške strani kljub drugačnemu dogovoru prestopila Sotlo. Intervencijska enota brežiškega TO-ja je oklepnike napadla, rafal iz tanka pa je bil za Molana usoden.

Ob piramido v spomin na prvo žrtev osamosvojitvene vojne so poleg Molanovih soborcev vence položili tudi predstavniki policije, Slovenske vojske in borčevskih organizacij.

V vojni za Slovenijo so padli teritorialci Jernej Molan, Igor Uršič, Peter Petrič, Edvard Peperko in Vinko Repnik ter policisti Željko Ernoič, Robert Hvalc, Stanko Strašek in Bojan Štumberger. Med slovenske žrtve se prišteva tudi pilot Toni Mrlak, ki je z vojaškim helikopterjem poskušal prebegniti na stran TO-ja, vendar so ga teritorialci pomotoma sestrelili. V vojni so padli tudi nekateri slovenski vojaki, ki so služili vojaški rok v JLA-ju in so poskušali prebegniti na stran TO-ja.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Petnajst let osamosvojitve Slo ...
link
Prvih sedemnajst let ... na kratko
4
25. junij 2008 ob 11:35 Slovenija kot samostojna država je svojih prvih 17 let prehodila po poti, ki je mnogokrat ovenčana s presežniki. Kateri so nekateri od ključnih dogodkov, ki so zaznamovali to pot?
Več novic ...
Kazalo