Osem otrok iz Afganistana je aprila letos prvič prišlo k pouku na Osnovno šolo Tabor Logatec, dva bosta obiskovala OŠ 8 talcev Logatec. Foto: Barbara Renčof, TV Slovenija
Osem otrok iz Afganistana je aprila letos prvič prišlo k pouku na Osnovno šolo Tabor Logatec, dva bosta obiskovala OŠ 8 talcev Logatec. Foto: Barbara Renčof, TV Slovenija

Ne vedo, ali bodo lahko ostali v Sloveniji ali ne.

Tereza Novak, Slovenska filantropija

Skupina otrok v logaški izpostavi azilnega doma pod okriljem Slovenske filantropije ustvarja vsak dan, delo in izobraževanje pa poteka po določenem urniku. "Slovenščine se učimo v treh različnih skupinah - pol ure je za najmlajše, pol ure za stare pet in šest let, ena ura pa za šoloobvezne otroke. Učimo se besede in pesmice, s šoloobveznimi tudi nekaj slovnice," je zadeve predstavila izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak.

Otroci imajo vsak dan po kosilu delavnico, na kateri ustvarjajo izdelke iz različnih materialov, denimo iz papirja, plastike in volne. Hkrati pa se tudi učijo. Delavnice so običajno tematske - vsak teden jih zaznamuje druga tema. Z otroki, ki so že hodili v šolo, eno uro dnevno ponavljajo in utrjujejo snov, učijo pa jih tudi pisanih črk. Po tem jih čakajo športne dejavnosti in različne igre.

Šli so tudi na morje
V tem tednu so skupino, v kateri je 16 otrok, odpeljali na slovensko Obalo, velike zasluge za to ima prevoznik, ki za prevoz ni zahteval plačila. Pomagali so tudi posamezni donatorji, ki so poskrbeli za nujno opremo za male kopalce in njihove starše. Z Zvezo prijateljev mladine Idrija se zdaj dogovarjajo, da bi starejši otroci skupaj z njimi obiskali adrenalinski park. Enega dečka so vključili tudi v krajevni lokostrelski klub.

Tesno sodelujejo s knjižnico Logatec in z več prostovoljci, ki si prizadevajo za povezovanje krajanov, še posebej otrok, z otroki iz azilnega doma. Veliko pa sodelujejo tudi s pedagoško fakulteto v Ljubljani.

Negotovost ob nedokončanih postopkih
V Slovenski filantropiji kot največjo težavo izpostavljajo veliko negotovost, v kateri živijo družine v azilnem domu. Postopki se za nekatere vlečejo že od marca. "Ne vedo, ali bodo lahko ostali v Sloveniji ali ne," je opozorila Novakova.

Prosilci za mednarodno zaščito v času trajanja postopka nimajo dostopa do trga dela. Glede na to so po njenih besedah dragoceni predvsem prostovoljci, "ki jih skušajo vključevati v različne aktivnosti, da čas mine hitreje in bolj produktivno".


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.



Ne vedo, ali bodo lahko ostali v Sloveniji ali ne.

Tereza Novak, Slovenska filantropija