Merklova si je zagotovila podporo svoje stranke. Foto: Reuters
Merklova si je zagotovila podporo svoje stranke. Foto: Reuters
Angela Merkel
Za Merklovo je verjetno najtežje leto v desetletju njenega vladanja. Foto: Reuters
Angela Merkel
Nemčijo prihodnje parlamentarne volitve čakajo leta 2017. Foto: Reuters
Angela Merkel
Strankarska podpora Merklovi v 16 letih njenega vodenja še nikoli ni bila tako nizka. Foto: Reuters
Sirski begunci v Nemčiji
Nemčija naj bi letos skupno sprejela več kot milijon prebežnikov. Foto: Reuters
Nemčija bo zaostrila begunsko politiko

"To je zgodovinski preizkus za Evropo in želim - upam, da lahko rečem, da si tega želimo vsi -, da Evropa ta preizkus uspešno opravi," je pred okoli tisoč delegati, ki so se zbrali na kongresu vladajoče Krščanskodemokratske unije (CDU) v Karlsruheju, poudarila Merklova in dodala, da "bodo naredili svoj del, da zagotovijo, da se bo to tudi zgodilo".

V težko pričakovanem govoru je Merklova, ki je ob odprtju kongresa doživela topel sprejem, branila svojo politiko "odprtih vrat" do prebežnikov in svoj poziv "zmoremo", s katerim je v preteklih mesecih večkrat prepričevala svoje rojake, da sedanja največja begunska kriza po drugi svetovni vojni v Evropi ni nekaj, s čimer se jim ne bi uspelo soočiti. "To lahko rečem, ker je del identitete naše države, da delamo velike stvari," je dejala.

Kanclerka se je zavezala, da bo "občutno" zmanjšala število ljudi, ki prihajajo v Nemčijo. "S pristopom, osredotočenim na nemško, evropsko in globalno raven, nam bo uspelo urediti in omejiti priseljevanje," je obljubila, a je bila jasna, da ne bodo določili zgornje meje števila ljudi, ki jih bo Nemčija sprejela. "Moralna in politična" dolžnost Nemčije kot najmočnejšega evropskega gospodarstva namreč je, da izpolni svojo "humanitarno odgovornost".

S tem je Merklova, ki jo je ameriška revija Time prejšnji teden razglasila za osebnost leta, odgovorila bolj desnemu krilu CDU-ja, podmladku stranke in sestrski stranki CSU, ki so v zadnjih mesecih odločno zahtevali določitev zgornje meje števila beguncev, saj še naprej vztraja, da bo Nemčija podelila azil vsem, ki se bodo v državo zatekli pred vojnami ali zaradi političnega preganjanja.

Delegati so ob koncu dvodnevnega kongresa s prepričljivo večino sprejeli resolucijo o migracijah, v kateri ni omenjeno omejevanje števila beguncev. Resolucijo je podprlo več kot tisoč delegatov. Kompromisno besedilo so sprejeli po štirih urah razprav, poziva pa k nedoločenemu zmanjšanju števila prihodov prebežnikov.

"Ne smemo zanemariti skrbi ljudi"
Še pred začetkom kongresa je Merklova v pogovoru za televizijo ARD napovedala, da želi "drastično zmanjšati" število prebežnikov, ki prihajajo v Nemčijo. "Ne smemo zanemariti zaskrbljenosti ljudi, ki ne vedo, kaj jim bo prinesla prihodnost. To pomeni, da želimo zmanjšati, želimo drastično zmanjšati število ljudi, ki prihajajo k nam," je dejala.

Merklova je v pogovoru še dejala, da ima njena strategija za zmanjšanje števila prebežnikov v Nemčiji med strankarskimi kolegi široko podporo. Njen načrt med drugim vključuje skupni boj s Turčijo proti preprodajalcem ljudi, izboljšanje razmer v sirskih begunskih taboriščih v Turčiji, Libanonu in Jordaniji ter poostritev mejnega nadzora na zunanjih mejah Evropske unije.

V letu 2015 v Nemčiji nov milijon ljudi
Kritiki Merklove so prepričani, da bi morali val prebežnikov v Nemčijo močno omejiti že pred marčevskimi volitvami v treh zveznih deželah. Trdijo, da je bila njena odločitev, ko je avgusta dovolila sirskim prosilcem za azil, da ostanejo v Nemčiji ne glede na to, v katero državo članico EU-ja so najprej vstopili, velika napaka. Pojavljajo se celo svarila, da bi lahko bila njena kandidatura za četrti zaporedni kanclerski mandat ogrožena.

Po napovedih naj bi letos v Nemčijo skupno prišlo milijon prebežnikov, prav zaradi (ne)reševanja begunske krize pa je Merklovi podpora močno padla. 61-letna Merklova je v CDU-ju v preteklih letih namreč konstantno uživala prepričljivo podporo in na različnih glasovanjih vsakič znova dobila po okoli 90 odstotkov glasov. Če bi volitve potekale tudi tokrat, bi bil izid verjetno precej drugačen. A tovrstnega glasovanja ne bo, ampak se bodo delegati CDU-ja namesto tega osredotočili na obsežno resolucijo o migracijski politiki.

88.000 beguncev na tečaju nemščine
Po podatkih Zvezne agencije za zaposlovanje v Nemčiji okoli 88.000 beguncev obiskuje brezplačne jezikovne tečaje nemščine, ki jih omogoča agencija. "Iskreno, pozitivno sem presenečen nad tako velikim številom," je danes povedal Raimund Becker iz upravnega odbora agencije. To število po njegovih besedah kaže "visoko motivacijo beguncev, da se naučijo nemščine, in njihovo voljo za integracijo".

Glede na podatke agencije več kot dve tretjini novih učencev nemščine prihajata iz Sirije. A visoko povpraševanje po drugi strani pomeni, da je večina od 100.000 prostih mest že zasedenih.

Medtem ko agencija za zaposlovanje nudi jezikovne tečaje za vse prebežnike, ne glede na njihov trenutni status, pa pisarna za migracije (BAMF) nudi tečaje integracije le identificiranim prosilcem za azil. Agencija upa, da bodo jezikovni tečaji prebežnikov povečali možnosti pri poznejšem iskanju zaposlitve.

Nemčija bo zaostrila begunsko politiko