Nemška kanclerka Angela Merkel je afganistanskemu predsedniku Ašrafu Ganiju danes na pogovorih v Berlinu zagotovila, da bodo nemški vojaki v prihodnjih letih ostali v Afganistanu. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel je afganistanskemu predsedniku Ašrafu Ganiju danes na pogovorih v Berlinu zagotovila, da bodo nemški vojaki v prihodnjih letih ostali v Afganistanu. Foto: Reuters
Nemčija
V zadnjih mesecev se je število Afganistancev, ki so v Nemčiji zaprosili za azil, močno povečalo. Foto: Reuters
false
Nemčija se težko spopada z namestitvijo velikega števila prebežnikov, ki so v državo prišli v zadnjih mesecih. Foto: Reuters

Na skupni novinarski konferenci z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem je poudarila, da naj se vsi, ki so v Afganistanu, raje zatečejo na t. i. varna območja, kot da se odpravijo na pot proti Evropi.

"Vendar pa, ko begunci pridejo sem v upanju na boljše življenje - in vem, da se tega upanja oklepajo številni - to še ni zadosten razlog, da tukaj zaprosijo za azil ali stalno bivanje," meni nemška kanclerka Angele Merkel, ki je dodala, da bo Nemčija posameznike v takšnih primerih vračala domov. Tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere je v preteklosti izrazil mnenje, da bi morali ljudje iz Afganistana "ostati v svoji državi". Samo oktobra so v Nemčiji registrirali okoli 31.000 prebežnikov iz Afganistana.

Merklova je ob tem obljubila, da bo Nemčija izpolnjevala humanitarne standarde vsem Afganistancem, ki živijo v resni nevarnosti, ker delajo za tuje sile v državi, med njimi tudi za nemško vojsko. Nemčija bo med drugim vojaškim silam, ki so na misiji v Afganistanu - z namenom preprečevanja tihotapljenja, nezakonitih migracij in ponarejevanja potnih listov - podaljšala misijo.

Napačne informacije
Afganistanci so med prebežniki, ki so se v prvih desetih mesecih letošnjega leta podali na pot proti Nemčiji, šesta najštevilnejša skupina. Med januarjem in oktobrom je prispelo v Nemčijo okoli 21.000 Afganistancev - v istem obdobju lani pa 8.000.

Nemška kanclerka je še opozorila, da v Afganistanu krožijo napačne informacije glede migracij v Nemčijo in dejala, da je nemško veleposlaništvo v Afganistanu že začelo izvajati ustrezne ukrepe, s katerimi bo prebivalce seznanilo, da so tovrstne informacije netočne.

"Ulice Nemčije niso tlakovane z zlatom"
Kot rečeno, nemška kanclerka je poudarila, da bi bilo treba v Afganistanu urediti t. i. varna območja, v katera bi se lahko zatekli prebivalci iz napadenih območij. Na teh varnih območjih bi ljudje začasno živeli in bili deležni izobrazbe.

Z Merklovo se je strinjal afganistanski predsednik Gani. "Ulice te države nikakor niso tlakovane z zlatom," je opozoril in dejal, da je treba izkoreniniti izvor težav, zaradi katerih ljudje odhajajo iz Afganistana - nestabilnost in revščina. Ob tem je postregel s podatkom, da Afganistanci, ki se odločijo za pot proti Evropi, porabijo od 20.000 do 25.000 ameriških dolarjev, med njimi pa vsak četrti od desetih na tej poti izgubi celotno premoženje.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.