V mestu gorijo koši za smeti, razbite pa so tudi številne izložbe. Foto: EPA
V mestu gorijo koši za smeti, razbite pa so tudi številne izložbe. Foto: EPA

V mestu gorijo koši za smeti, razbita so številna izložbena okna.

Po podatkih policije se je protestov udeležilo več tisoč ljudi, ki so skušali preprečiti pohod približno 150 desničarskih skrajnežev iz različnih skupin. Med njimi: neonacistična stranka Die Rechte (Desnica), ksenofobna organizacija Offensive für Deutschland (OfD) in odred Pegide, imenovan Thugida.
Desničarski pohod je naletel na močno opozicijo okoli ducata protiprotestov, ki so jih po mestu organizirala različna gibanja in levičarske skupine.
Več aretacij
Za nadzor položaja je policija mobilizirala okoli 800 policistov, ki jim je uspelo ločiti desničarski pohod od protiprotestov, so pa ob tem izbruhnili hudi spopadi med policijo in protiprotestniki. Ti so može postave obmetavali s kamenjem, steklenicami in pirotehničnimi izdelki. Policija je odgovorila z vodnimi topovi in solzivcem.

Nekaj ljudi je bilo poškodovanih, policija pa je aretirala več protestnikov, med njimi duhovnika in protifašističnega aktivista Lotharja Königa, poroča Spiegel.
Desničarski shod se je po drugi strani končal mirno ob 16. uri.
Po navedbah policije v mestu s pol milijona prebivalci vlada "grozeče vzdušje" in "močan potencial za nasilje".

V Leipzigu in Dresdnu, še enem mestu na vzhodu Nemčije, je bilo v zadnjih mesecih kar nekaj demonstracij protipriseljenskih skupin, ki nasprotujejo politiki odprtih vrat nemške kanclerke Angele Merkel. Neredko so ob takih protestih potekali tudi protiprotesti levičarskih skupin.