Otroci iz nekdanje Smrekarjeve nastopajo v dokumentarnem filmu Otroci iz socialističnega bloka. Foto: iz dokumentarnega filma
Otroci iz nekdanje Smrekarjeve nastopajo v dokumentarnem filmu Otroci iz socialističnega bloka. Foto: iz dokumentarnega filma
Bi se po 40 letih še prepoznali? Kaj pa svoje prijatelje? Foto: iz dokumentarnega filma
Med snemanjem Otrok iz socialističnega bloka. Foto: avtor filma

K premiernemu ogledu dokumentarnega filma vas vabimo v torek, 17. junija, ob 21. uri na 1. programu TV Slovenija.

V drugi polovici 20. stoletja so se ljudje zaradi industrializacije in boljših preživetvenih možnostih množično priseljevali s podeželja v mesta. Delavska naselja so se množila in sosedje v istem bloku so bili iz različnih krajev, z različnimi poklici in navadami. S »socialističnimi« bloki so dobili tudi svoja stanovanja, o katerih so prej le na daleč razmišljali. Zaradi značilne arhitekture, medsebojnih toplih, solidarnih odnosov in posebnosti tistega časa je bilo življenje v teh blokih povsem drugačno, kot je danes.

Skupina odraslih ljudi, ki so se srečali po 40. letih, ves ta čas ni imela stikov. Razselili so se, dobili službe, postali starši in stari starši, se upokojili. Na nenavadnem srečanju teh nekdanjih sosedov se jih večina ne spomni, s kom so se igrali, niso se prepoznali. Danes se predvsem nostalgično spominjajo otroštva, tako drugačnega od individualiziranega in skomercializiranega otroštva njihovih otrok in vnukov, in razmišljajo o tem, kako je »njihov« blok vplival na razvoj njihovih osebnosti.

Pripovedi nekdanjih otrok iz Dečkovega naselja spremlja strokovna analiza časa, v katerem so se družili. Ideja življenja v skupnosti pa je vplivala tudi na arhitekturo.

Otroci iz socialističnega bloka so nastali v Uredništvu dokumentarnih filmov Televizije Slovenija. Scenarij in režija Zvezdan Martič, snemalec Aleš Živec, montažer Matjaž Jankovič.