dr. Zoran Medved - nacionalni koordinator Circom Regional v Sloveniji. Foto: Stane Sršen
dr. Zoran Medved - nacionalni koordinator Circom Regional v Sloveniji. Foto: Stane Sršen

RTV Slovenija bo v , 13. junija 2014, med 9.30 in 17. uro v svojih prostorih na Kolodvorski 2 v Ljubljani v sodelovanju z Evropskim združenjem CIRCOM REGIONAL organizirala mednarodno strateško delavnico z naslovom JAVNI MEDIJI MED ZUNANJIMI IN NOTRANJIMI PRITISKI.

Delavnica bo ponudila vrsto novih informacij o tem, kako so nekatere najvidnejše javne televizije v Evropi uvedle ali pa še uvajajo in načrtujejo strateške spremembe ob prehodu v obdobje digitalne radiodifuzije, kakšna so bila drugod pričakovanja javnosti in kako so se v posameznih medijskih ustanovah soočali z notranjimi pritiski in dilemami ob uvajanju sprememb. Gre za vsebinsko pomembno delavnico, ki bo ponudila vrsto primerov in analiz o razvojnih vprašanjih, s katerimi se ob vstopu v nov mandat sooča tudi RTV Slovenija.

Osrednji gost delavnice bo gospod Guy Pelham, nekdanji vodja BBC Newsgathering ter osrednji akter selitve BBC-ja iz starega poslopja v novi multimedijski center. Posledica selitve je bila temeljita sprememba arhitekture novinarskega dela za več medijev v največji javni radioteleviziji v Evropi. Zanimiv gost bo tudi gospod Robert Thompson, vodja BBC English regions, ki prihaja iz Birminghama, kjer je sedež te divizije BBC, saj se na področju razvoja regionalnih televizij tudi v Veliki Britaniji dogajajo zanimivi premiki, o katerih bi veljalo premisliti tudi pri nas v Sloveniji.

Med delavnico bomo vzpostavili video povezavo z direktorjem nizozemske RTV NOOS Gerhardom Schuitemannom in tudi z uporniško skupino grških novinarjev in urednikov z nekdanje grške javne radiotelevizije ERT, ki že eno leto nadaljujejo s produkcijo programskih vsebin za državljane.

Poleg že zgoraj omenjenih gostov bodo na delavnici sodelovali še Juliana Toncheva, vodja Službe za mednarodne odnose BNT, Gerhard Draxler, direktor regionalnega studia ORF v Gradcu, Domagoj Novokmet, direktor Informativnega programa HTV, in še drugi udeleženci iz držav članic Circoma. V imenu RTV Slovenija bosta v strokovni razpravi sodelovala Matej Praprotnik, pomočnik direktorja Radia Slovenija, in Marjan Lah, vodja projektne skupine za pripravo normativov za ustvarjalne poklice na RTV Slovenija.

Strateške delavnice Circoma so najvišja oblika mednarodnega sodelovanja in izmenjave informacij in izkušenj med članicami tega združenja, in priložnost za vsakega novinarja, da v stiku z uglednimi kolegi iz tujine pridobi koristne in uporabne informacije za svoje delo.