Med čipkami na Slovenskem se je najbolj uveljavila idrijska čipka. Foto: Tomaž Prestor
Med čipkami na Slovenskem se je najbolj uveljavila idrijska čipka. Foto: Tomaž Prestor
false
Ljerka Belak v igrano-dokumentarni seriji Klekljana čipka v risu časa; prvi del bomo predvajali 27. oktobra ob 17.30 na TV SLO 1. Foto: Tomaž Prestor
false
Tonka Černilogar v igrano-dokumentarni seriji scenaristke in režiserke Magde Lapajne. Foto: Tomaž Prestor

Prva oddaja nas bo seznanila z začetki klekljarstva ter ohranjenimi materialnimi pričami in vzgibi, ki so klekljano čipko umestili v socialno, gospodarsko in kulturno območje slovenskih dežel. Pobliže si bomo ogledali klekljanje, ki se je razvijalo v Idriji. Tu je bila s pomočjo dunajskega Osrednjega čipkarskega tečaja ustanovljena čipkarska šola pri nas.

Druga oddaja iz serije se posveča klekljani čipki v času po prvi svetovni vojni, ki je ustvaril ločnico tudi v razvoju in podobi čipke. V Idriji, ki je z novo razdelitvijo ozemlja pripadla Italiji, so se odtlej klekljali predvsem vzorci z ozkim risom, medtem ko so na drugi strani meje, v kraljevini Jugoslaviji, ohranili široki ris in razvijali nove vzorce pod vodstvom Državnega osrednjega zavoda za žensko domačo obrt v Ljubljani.

V zadnji oddaji se bomo posvetili predvsem oblikam, ki jih ima čipka zadnjih dvajset let. To je čas velikega razmaha klekljarstva, v katerem so čipke dobile nove razsežnosti. Izročilo klekljanih čipk še naprej živi, iz njega pa raste nova ustvarjalnost, ki prerašča tradicionalne okvire.

Igrano-dokumentarna serija je nastala v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija. Scenarij zanj je napisala režiserka Magda Lapajne, v igranem delu pa sta nastopili letošnja dobitnica Borštnikovega prstana Ljerka Belak in Tonka Černilogar.

vir fotografij: Tomaž Prestor

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija