Številni kupci so za hiše plačali, a so na koncu ostali praznih rok. Foto: BoBo
Številni kupci so za hiše plačali, a so na koncu ostali praznih rok. Foto: BoBo

Poleg omenjenih sta bila v zadevi Zbiljski gaj obtožena tudi Samo Škodlar in Rajko Županc, a je tožilec zanju umaknil obtožnico. Benulič meni, da so bila obtoženima očitana dejanja dokazana.

Tako podjetje Mebles kot podjetje Mebles IMS sta bili namreč nelikvidni in nezmožni poplačila dolgov, s spornimi asignacijskimi pogodbami pa so bili nekateri upniki privilegirani, je dejal. Dodal je, da si je dolžnik samovoljno vzel pravico pri odločanju, koga bo poplačal, zato je večina upnikov ostala nepoplačana.

Rezar in Škodlarjeva sta bila po njegovem mnenju kot direktorja družbe kriva oškodovanja. Pri čemer je izpostavil, da je bila Rezarjeva vloga pri tem mnogo pomembnejša. Obramba Rezarja in Škodlarjeve pa je po drugi strani menila, da jima krivda ni bila dokazana, zato so predlagali oprostilno sodbo.

Plačali in ostali brez vsega
Podjetje Mebles iz Medvod je naselje Zbiljski gaj začelo graditi leta 2000. V naselju naj bi stali Dom starejših občanov Medvode - tega so konec leta 2001 sicer odprli - enodružinske hiše in varovana stanovanja.

Vendar pa se je podjetje Mebles leta 2002 združilo v Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo. Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju Zbiljski gaj ostala nedokončana, številni kupci pa so ostali brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino.