Bajrović, ki mu je bila dosojena pogojna zaporna kazen, je dejal, da Jankoviću o preprodaji delnic Istrabenza ni povedal ničesar. Foto: MMC RTV SLO
Bajrović, ki mu je bila dosojena pogojna zaporna kazen, je dejal, da Jankoviću o preprodaji delnic Istrabenza ni povedal ničesar. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Janković je potrdil, da je prav on podal ovadbe zoper nekdanja predsednika uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja. Podrobnosto poslov naj bi mu pojasnil Bajrović, kar ta zanika. Foto: MMC RTV SLO
Bajrović bo moral odsedeti za dve leti
Na sojenju v primeru Istrabenz pričal lastnik Sportine

Bajrović je priznal krivdo v sojenju zaradi domnevno sporne preprodaje delnic Istrabenza, danes pa je nastopil kot priča.

Ljubljanski župan Janković je prav tako kot priča na sodišču sicer potrdil, da je prav on podal ovadbe zoper nekdanja predsednika uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, in dodal, da mu je podrobnosti poslov pojasnil Bajrović. Ta pa je navedbe nekdanjega predsednika uprave Mercatorja zanikal. "Jankoviću nisem dal nobenih informacij, le odgovoril sem na vprašanje, kdaj so bile podpisane pogodbe," je dejal Bajrović.

Janković: Vse kar sem povedal na sodišču, drži
"Saj mi tudi ni rabil pojasnjevati ničesar drugega. Ozadje posla sem izvedel iz anonimke, ki sem jo prejel v mestno hišo," je pozneje zatrdil Janković in dodal: "Vse, kar sem povedal na ljubljanskem okrožnem sodišču, drži, Bahtijar Bajrović pa je najbrž narobe razumel moje pričanje."

Bajrović je sicer zanikal tudi, da naj bi z Jankovićem sodeloval, ker je želel v Mercatorju širiti svoje trgovine. "Kako je mogoče, da ima Janković kot ljubljanski župan še vedno možnost vpliva na poslovne odločitve Mercatorja," je vprašal.

Bajrović: Nisem vedel, da je kaj narobe
Bajrović je dejal, da je imel Janković že veliko informacij o poslu, srečala pa sta se po tem, ko naj bi Janković dobil anonimko o prodaji delnic Istrabenza. "Pozneje mi je še isti dan grozil s kazenskimi ovadbami, čeprav nisem vedel, kaj naj bi bilo sploh narobe. Kranjski odvetnik Branko Lipovec, ki je pripravil pogodbe, mi je zatrjeval, da ni nič narobe," je dodal Bajrović. Kot je še dejal, je bila na sestanku z Jankovićem prisotna tudi Jankovićeva sodelavka in ljubljanska podžupanja Jadranka Dakić.

"Mislim, da oba govoriva isto. On ni zanikal tistega, kar sem jaz pričal," pa je na tiskovni konferenci dejal Janković in ponovil je, da je po prejetju anonimke, v kateri je bil pojasnjen posel z delnicami Istrabenza, poklical Bajrovića. "Povedal sem že, da sem to storil nek ponedeljek zvečer ob 21. uri, povedal sem, da sva bila takrat tam oba z Jadranko Dakić, tedanjo podžupanjo," je dejal.

Bajrović se moralno ne počuti krivega, je ponovil. "Moja napaka je, da sem zaupal ljudem, s katerimi sem posloval dolga leta. Če je tako, potem nimam drugega, kot da sprejmem svojo odgovornost," je dejal. Dodal je, da se do začetka kazenskega postopka ni zavedal, da bi bilo kaj narobe s pogodbami, ki jih je podpisal.

Bajrović le narobe razumel Jankovićevo izjavo
"Ko so me vprašali, zakaj naj bi Bajrović spreminjal datume pogodbe, sem jaz dejal, da si je želel biti prisoten v Mercator centrih, ampak ne v sodelovanju z mano, ampak tistimi, ki so obvladovali Mercator in Istrabenz," je na to dejal Janković. Bajrović je tako po njegovem mnenju le narobe razumel njegovo izjavo.

Eden od obtoženih, Šrot, je po obravnavi dejal, da je pričanje Bajrovića "postavilo na laž Jankovića". Ponovil je, da posel ni bil sporen. "Vidi se, da se ničesar ne skriva," je poudaril.

Spomnil je tudi na nekatere druge podrobnosti njegovega pričanja na sodišču. "Ko so me vprašali, zakaj naj bi Bajrović spreminjal datume pogodbe, sem jaz dejal, da si je želel biti prisoten v Mercator centrih, ampak ne v sodelovanju z mano, ampak tistimi, ki so obvladovali Mercator in Istrabenz," je poudaril Janković. Bajrović je tako po njegovem mnenju le narobe razumel njegovo izjavo

Tožilec Jože Kozina po obravnavi ni želel komentirati Bajrovićevega pričanja, je pa spomnil, da je v zvezi z omenjenimi posli ovadbo pred Jankovićem podal tudi urad za preprečevanje pranja denarja.

Od Pivovarne Laško prek Plinfina, Sportine in Microtrusta do Pom-investa
Spomnimo, kazniva dejanja naj bi bila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za samo 7500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov sveženj Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, so tako obtoženi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjan Sušinski in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski.

Bajrović bo moral odsedeti za dve leti
Na sojenju v primeru Istrabenz pričal lastnik Sportine