Balažič pravi, da so se navodilom uprli, ko so podvomili o njihovi legitimnosti. Foto: BoBo
Balažič pravi, da so se navodilom uprli, ko so podvomili o njihovi legitimnosti. Foto: BoBo
Boško Šrot
Šrotova navodila so bila vedno posredna, pravi Balažič. Foto: BoBo


Ko so se poleti 2008 začeli kazati znaki krize, je tedanji direktor Pivovarne Laško Šrot na enem izmed skupnih sestankov vodilnih v družbah iz skupine Laško povedal, da morajo "držati denar k sebi, ne na novo investirati in si medsebojno pomagati, da bo skupina uspešno prebrodila krizo", je dogajanje v času od novembra 2008 do junija 2009, ko je Šrot sicer izpeljal menedžerski prevzem pivovarne, povzel Balažič, danes prvi mož Mercatorja.

Smisel posojil, ki so jih družbe v sistemu po Šrotovih navodilih dajale njegovima podjetjema Infond Holdingu in Centru Naložbe, je bil po njegovih besedah maksimiziranje vrednosti naložbe v Mercator. Zato se o namenu posojil niso spraševali, je nadaljeval, saj so imeli zagotovilo, da jim bo denar vrnjen, ko bo ta naložba prodana.

Pravnica iz "prve lige" jim je zagotovila, da je vse okej
Fructal je v tem času dal nekaj posojil, ko pa so aprila 2009 dobili navodilo, naj za šest milijonov evrov dokapitalizirajo Maksimo, Balažič se ni spomnil ali Invest ali Holding, so se temu uprli, ker bi s tem ogrozili delovanje Fructala. Novinarjem je pozneje pojasnil tudi, da so navodila zavrnili tudi zato, ker je bilo vse več dvomov o legitimnosti takšnega početja.

Med drugim so dobili tudi navodilo za kupovanje delnic Pivovarne Laško, a so se spraševali o legalnosti takšnega početja. Ko so jim na sestanku pravni strokovnjaki, med njimi pravnica Nina Plavšak, po Balažičevih navedbah iz "prve lige" odvetnikov v Sloveniji, zagotovili, da dvomov ni, so sledili navodilom. "Celotna skupina je imela zelo jasnega predsednika uprave oz. šefa in pri vseh pravnih mnenjih in ekonomskih utemeljitvah smo tem navodilom morali slediti," je poudaril.

Šrotu odstavitev ni uspela
Potem ko so se v Fructalu uprli, so se po besedah Balažiča, pojavila resna namigovanja, da ga želi Šrot zamenjati, vendar bi to moral narediti skozi nadzornike, ki jih je vodil Dušan Zorko, danes predsednik uprave Pivovarne Laško, a se je ta postavil na Balažičevo stran.

Balažič je v sodni dvorani med drugim povedal, da "Šrot ni nikoli dajal konkretnih navodil". "Glede posojil smo bili seznanjeni s potrebami, ne z namenom. Pri tem smo jim verjeli na podlagi koncernskega navodila," je dejal. Tega je dajala Pivovarna Laško, a Šrot je bil vedno navzoč na skupnih sestankih in vedno je kimal, je dodal Balažič.

Po njegovih besedah so tehnična navodila za dajanje posojil dobivali od nekdanje Šrotove svetovalke Vesne Rosenfeld, ki je med soobtoženimi. V pogovorih za posojila manjših vrednosti, kot je dejal, ni bil udeležen, vedel pa je za večja.

Za posojilo iz decembra 2008 v znesku šestih milijonov evrov, za katerega jim je sredstva dala celo Pivovarna Laško, ga je po njegovih navedbah klicala prav ona, čeprav ta trdi, da to ni res. Vendar pa je Balažič poudarjal, da je bilo splošno znano, da je Rosenfeldova tesna Šrotova sodelavka na finančnem področju ter niso nikoli dvomili o tem, da ne deluje po njegovih navodilih. Povedal je še, da pa v Šrotovem ožjem timu ni bila edina.