Balkanski bojevniki morajo spet na zatožno klop. Foto: BoBo
Balkanski bojevniki morajo spet na zatožno klop. Foto: BoBo

Prepričana sem, da smo delali prav in da so dokazi zakoniti.

Blanka Žgajner, tožilka
Ponovno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik

Zajc, zagovornik prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića, je po razveljavitvi oprostilne sodbe ocenil, da na prvem sojenju ni bilo izločeno nič takšnega, na podlagi česar bi izhajala Tošićeva krivda. Za obrambo ti dokazi nikoli niso bili noben problem, je dejal in dodal, da ne pozna enega dokaza, ki bi bil obremenilen za Tošića. Sam pravi, da je optimist, začetek sojenja pa pričakuje spomladi.
Na zatožno klop bo sedlo 13 obtoženih, med drugim Dragan Tošić, četverici na prvi stopnji obsojenih pa je višje sodišče že pred nekaj tedni zvišalo kazni. Zajc, ki je odvetnik Tošića, sodbe sicer še ni videl in podrobnosti še ne pozna.

Pritožbena seja ljubljanskega višjega sodišča je bila 23. oktobra. Tožilstvo je na njej predlagalo razveljavitev sodbe in vrnitev zadeve v ponovno prvostopenjsko sojenje s spremenjenim senatom, zagovorniki oproščenih pa potrditev prvostopenjske sodbe.

Promet z mamili
Pritožbo so sicer poleg tožilstva vložili še zagovorniki četverice, ki so jih na ljubljanskem okrožnem sodišču 20. novembra lani obsodili zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter hudodelskega združevanja. Njim je, kot rečeno, višje sodišče kazni zvišalo.

Anesu Selmanu, ki je bil obsojen na deset let zapora, Marku Bubliču, ki je dobil osemletno kazen, in Dejanu Zupanu, obsojenemu na sedem let zapora, je višje sodišče prisodilo 15 let za zapahi. Sandra Udrih je bila sprva obsojena na štiri leta zapora, po odločitvi višjega sodišča pa bo za zapahi osem let.

Tožilka Žgajnarjeva zadovoljna
Tožilka Blanka Žgajnar je zadovoljna z odločitvijo ljubljanskega višjega sodišča, ki je v celoti razveljavilo oprostilni del prvostopenjske sodbe v zadevi Balkanski bojevnik. "Prepričana sem, da smo delali prav in da so dokazi zakoniti," je poudarila tožilka.

Oprostilni del sodbe v celoti
Žgajnarjeva je pojasnila, da je oprostilni del sodbe v celoti razveljavljen in vrnjen v ponovno sojenje pred spremenjen senat. Obenem so štiri obsodilne sodbe potrjene, zaporne kazni pa povišane, je povedala Žgajnarjeva.

Osem let
Osemletno zaporno kazen je tožilstvo predlagalo za Zdenko Kondič in Sandro Udrih, za Boštjana Kopčiča pa šest let. Po pet let in šest mesecev zapora je predlagalo za Roberta Šabiča in Đemajlija Manđuko, pet let pa za Miralema Lucevića, Valterja Abramoviča in Tadeja Poljaka. Za Suzano Remškar je predlagalo dve leti zapora.

Prepričana sem, da smo delali prav in da so dokazi zakoniti.

Blanka Žgajner, tožilka
Ponovno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik