Zaseženega je bilo tudi nekaj orožja. Foto: BoBo
Zaseženega je bilo tudi nekaj orožja. Foto: BoBo
Do denarja z drogo. Foto: BoBo

Celjski kriminalisti so končali obsežno preiskavo s področja prepovedanih drog. Kazensko je ovadenih 10 oseb, starih od 28 do 59 let.

Sporočili so še, da so vsi ovadeni doma z območja Policijske uprave Celje. Kazenske ovadbe so podane za 57 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem.

Kriminalisti so poleg klasičnih metod policijskega dela uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj, so sporočili celjski policisti.

Družinski posel
Glavni akterji so, kot je ugotovila policija, v sorodstveni povezavi, organizirali pa so mrežo uličnih preprodajalcev. Vsak dan so preprodali od 0,5 do 500 gramov heroina. Cena za heroin na drobno se giblje med 40 in 50 evrov na gram.

Devetim osumljencem so policisti odvzeli prostost in odredili pridržanje, opravili so sedem hišnih preiskav ter osem osebnih preiskav in preiskav vozil. Opravili so tudi 21 zasegov heroina in konoplje. Sedem osumljenih bodo danes privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju.

Policisti so zasegli:

900 gramov prepovedane droge heroin,

2 kilograma snovi, pripravljene za mešanje s heroinom zaradi povečanja volumna prepovedane droge,

okoli 10 kg prepovedane droge konoplja v različnih fazah sušenja,

pripomočke za tehtanje in preprodajo drog (tehtnice, paketke ipd.),

15.000 EUR gotovine,

malokalibrsko puško z dušilcem in z nameščenim daljnogledom,

malokalibrski revolver,

vojaško avtomatsko puško,

pištolo Luger,

več kot 100 ostrih nabojev za avtomatsko puško,

40 kom nabojev za pištolo in

več kot 700 komadov malokalibrskega streliva.


Porast obravnavanja kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog
V prvem polletju letošnjega leta je policija obravnavala skoraj 43 odstotkov več kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog kot v enakem lanskem obdobju. V tem času je bilo tako obravnavanih 1.263 kaznivih dejanj s tega področja.

Takšno povečanje celjski policisti pripisujejo dobremu mednarodnemu policijskemu sodelovanju, identificiranju članov mednarodnih kriminalnih združb, strokovnemu usmerjanju policistov za izvajanje teh nalog in kakovostnemu usmerjanju predkazenskega postopka državnih tožilcev.

B. V.