Kriminalisti so preiskavo začeli po prijavah agencije in urada. Progar je prepričan, da so obtožbe brez podlage. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti so preiskavo začeli po prijavah agencije in urada. Progar je prepričan, da so obtožbe brez podlage. Foto: MMC RTV SLO
Izdajal lažne račune?

Kriminalisti so preiskavo začeli po prijavah Javne agencije za tehnološki razvoj RS in Urada RS za nadzor proračuna. Omenjeni ustanovi sta namreč med nadzorom za leto 2011 odkrili nepravilnosti pri porabi subvencij, dodeljenih EPIC-u. Ta se je leta 2009 prijavil na javni razpis agencije za spodbujanje skupnih razvojno investicijskih projektov. Šlo je za financiranje projekta, ki naj bi ga EPIC izpeljal skupaj z neko družbo iz Velenja.

Subvencije za lažne inovacije
Celotna vrednost projekta je znašala 5,6 milijona evrov, 2 in pol milijona je prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, pol milijona je bilo proračunskega denarja, 2,5 milijona pa naj bi zagotovil EPIC sam. Po podpisu pogodbe pa je Progar javni agenciji in Uradu za nadzor začel dostavljati lažna poročila o izvajanju projekta ter zahtevke za izplačilo subvencij v skupni vrednosti 2 milijona evrov, h katerim je prilagal lažne račune slovenskih in tujih podjetij. Med njimi so bili celo računi o nakupu orodja in različnega materiala. Lažne so bile tudi navedbe, da zaposleni v EPIC-u opravljajo raziskovalna in druga s projektom povezana dela. Kriminalisti so nesporno ugotovili, da EPIC v okviru prijavljenega projekta nikoli ni razvil nobenih novih proizvodov, lažno navedene proizvode so v družbi namreč razvili in tržili že pred tem.

Z goljufijo tanjšal proračune
Na Edvarda Progarja letijo očitki, da je zavestno zavajal agencijo za tehnološki razvoj, da bi od nje v dveh letih iztržil 2 milijona evrov neupravičenih subvencij. S tem je EPIC-u pridobil za prav toliko protipravne premoženjske koristi, pri tem pa oškodoval proračun EU-ja za 1,7 milijona evrov, slovenski proračun pa za 300 tisoč evrov.

Edvard Progar in njegov EPIC v stečaju
Podjetja skupine EPIC so bila pred krizo velik up slovenskega in postojnskega turizma. Podjetje je bilo vodilno v proizvodnji in trženju gradbenih opažnih elementov. Za svoje programe je dobil več gospodarskih nagrad. Ko je gradbeništvo še cvetelo, so v Postojni zgradili večino poslovnih in hotelskih objektov, investirali pa so tudi v gradnjo številnih objektov po Sloveniji. EPIC je šel pred kratkim v stečaj, Progar pa je prijavil tudi osebni stečaj. Upniki imajo približno za 50 milijonov terjatev, nepremičnine bodo prodajali na dražbah.

Progar: Preiskava bo pokazala neutemeljenost obtožb
"Seznanjen sem z ovadbo, ki je za mene presenečenje in pomeni negacijo dela številnih mojih sodelavcev. V okviru projekta Epic Eco smo v obdobju 2009-2011 s pomočjo EU-sredstev razvili vse načrtovane izdelke in tudi program. Razviti izdelki v sklopu Epic Eco so sprejeti na svetovnem trgu kot najbolj inovativni opazni sistemi na svetu. Odkod policiji trditve, da nismo razvili novih izdelkov, meni ni poznano in ne ustreza resnici. Vsi izdelki, razviti v okviru programa, so razstavljeni v razstavnem prostoru Epica , vendar se nobenemu odgovornemu ni zdelo potrebno opraviti pregleda izdelkov pri nas? Preiskava bo pokazala, da so obtožbe neutemeljene in da je Epic naredil vse v skladu s predvidenim načrtom," na obtožbe odgovarja Progar.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Izdajal lažne račune?