Ladja je takoj oddala klic v sili, vendar je do prihoda reševalcev minilo več ur. Foto: Splošna plovba
Ladja je takoj oddala klic v sili, vendar je do prihoda reševalcev minilo več ur. Foto: Splošna plovba
Ladja Tamar
Ladja zdaj pluje proti Azorom, ko bo priplula do dosega helikopterske pomoči, bodo po ranjena pomorščaka, ki naj bi bila v kritičnem stanju, poslali helikopter. Foto: Splošna plovba
Na ladji Splošne plovbe umrla filipinska državljana, še dva ranjena
Eksplozija na ladji Tamar

Na Splošni plovbi so informacijo o tragediji potrdili. Po prvih informacijah je do udara ognja prišlo pod premcem, v shrambi za opremo za vzdrževanje ladje. "Požar je posadka obvladala v petnajstih minutah, toda za dva filipinska pomorščaka, krmarja in vodjo palube, ki sta se v času eksplozije nahajala v bližini, je bil ogenj usoden. Eden je umrl na kraju dogodka, drugi nekaj ur kasneje zaradi močnih opeklin. Hudo ranjena pa sta dva mornarja, Slovenec in Filipinec," je za MMC povedal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj.

Reševalci na ladjo s padalom
Ladja je takoj oddala klic v sili, vendar je do prihoda reševalcev minilo več ur. Reševanje je prevzel center v Ameriki, toda helikoptersko reševanje se je zaradi razdalje takoj izkazalo za nemogoče. Na pomoč so zato poslali letalo, ki je na ladjo spustilo sedem padalcev z napihljivimi čolni, tri zdravnike, medicinsko osebje in inšpekcijo. Ladja zaj pluje proti Azorom, ko bo priplula do dosega helikopterske pomoči, bodo po ranjena pomorščaka, ki naj bi bila v kritičnem stanju, poslali helikopter.

Oglasilo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki je sporočilo, da je družina slovenskega mornarja, ki je bil v nesreči poškodovan, obveščena in tudi v stiku z lastnikom ladje, ki usmerja plovbo ladje in skrbi za zdravstveno oskrbo poškodovanih.

Druga tragedija v mesecu dni
Na ladji, ki ji poveljuje kapitan iz Ukrajine, je 20-članska posadka, na kateri so tudi trije slovenski pomorščaki, iz Amerike v Indijo prevaža premog. To je že druga nesreča na ladjah portoroškega ladjarja v enem mesecu. Konec marca je v Šrilanki umrl 59-letni poveljnik ladje Maribor iz Slovenije. Njegovo truplo so našli pod reševalnim čolnom, umrl je zaradi notranjih poškodb, zaradi sumljivih okoliščin pa so šrilanške oblasti zadržale celotno posadko, ki je še vedno v Colombu. Na Splošni plovbi sicer domnevajo, da je poveljnik nesrečno padel, ugotovitve preiskave bodo znane v petek, ko je tamkajšnje sodišče razpisalo narok.

Na ladji Splošne plovbe umrla filipinska državljana, še dva ranjena
Eksplozija na ladji Tamar