Andreja Fištravca so policisti ovadili že tretjič. Foto: BoBo
Andreja Fištravca so policisti ovadili že tretjič. Foto: BoBo

zaradi zlorabe položaja ali pravic kazensko ovadili dve uradni osebi, eno pa zaradi napeljevanja k temu kaznivemu dejanju - neuradno naj bi bil ovaden tudi Andrej Fištravec.

Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, so osumljeni z namenom, da bi si pridobili protipravno premoženjsko korist, zlorabili uradni položaj tako, da so odgovornost za prekršek samovoljno in neupravičeno prenesli na oškodovanki, ki sta namesto odgovorne uradne osebe (torej župana) plačali izrečeno globo.

Omenjeni uslužbenki sta globo plačali, čeprav nista bili odgovorni za prekršek, uradna oseba pa si je s tem pridobila protipravno premoženjsko korist v višini izrečene globe, so sporočili s policijske uprave Maribor in dodali, da je za opisano kaznivo dejanje zagrožena kazen od treh mesecev do petih let zapora.

Ovadeni naj bi bili Fištravec in še dve zaposleni na občini
Časnik Večer je že v soboto poročal, da kriminalisti mariborskemu županu Fištravcu očitajo zlorabo uradnega položaja zaradi denarne kazni, ki jo je mestna občina - z njo pa župan kot objektivno odgovoren - prejela po obširnem razlitju olja iz kurilnice občinske zgradbe. Ovadili so še dva zaposlena na občini.

Občina dobila 1.300 evrov kazni
Zgodba sega v marec letos, ko je iz cisterne s kurilnim oljem na dvorišču občinske zgradbe izteklo nekaj tisoč litrov olja, okoljski inšpektor pa je občini naložil kazen v višini 1.300 evrov. Čeprav je za dogodek objektivno odgovoren župan, sta kazen plačevali dve zaposleni v materialno-tehnični službi. Na občini ves čas trdijo, da sta se delavki plačevanja lotili na lastno pest, piše Večer.

Časnik je že pred časom poročal, da je ena od njiju že odplačala 480 evrov kazni, nato pa je Fištravec prevzel odgovornost in ji pred pričami vrnil denar.

Fištravec z ovadbo ni seznanjen
Fištravec je v odzivu na ovadbo dejal, da z njo ni seznanjen, ob tem pa je znova poudaril, da delavkama ni naročil plačila kazni. Šele ko so se pojavili očitki o plačilu globe, se je seznanil z dejstvi in ugotovil, da je predstavnik sekretariata za splošne zadeve na kolegiju predlagal, naj stroške kazni zberejo zaposleni v materialno-tehnični službi, kar je v zapisniku sestanka tudi jasno navedeno.

Fištravca ob tem preseneča, da kriminalisti niso podali kazenske ovadbe zoper tiste, ki so z malomarnim ravnanjem povzročili dogodek z veliko ekološko in denarno škodo.

Tretja ovadba za Fištravca
Za mariborskega župana je to sicer že tretja kazenska ovadba. Pred tem so mu kriminalisti očitali nezakonitosti pri podelitvi stavbne pravice za zemljišča, ki jih je občina za 99 let podelila podjetju kuvajtskega poslovneža Hilala Arnaouta za pozneje neuresničeno zasebno univerzo, zoper njega in nekdanjega direktorja mestne uprave Marka Žulo pa so vložili še ovadbo, da naj bi bila zlorabila svoj položaj pri sklepanju podjemnih pogodb. Na tožilstvu so za Večer pojasnili, da je prva zadeva po zahtevi za dopolnitev kazenske ovadbe še pri državnem tožilcu, v proučitvi, za drugo pa je tožilstvo predlagalo preiskavo, ki jo je sodišče uvedlo šele po pritožbi, a še ni končana.