Neznanci so pomazali vrata cerkve in na pročelje napisali dve sporočili. Foto: MMC RTV SLO/Cirila Sever
Neznanci so pomazali vrata cerkve in na pročelje napisali dve sporočili. Foto: MMC RTV SLO/Cirila Sever
Vandali popisali cerkev v Beltincih

Neznanci so s čopičem napisali "vulva vas gleda" ter "cerkev zatira, kritična misel osvobaja". S simboli, ki spominjajo na anarhistične, so pomazali tudi vhodna vrata.

Beltinskega župnika Alojza Benkoviča, ki je za dejanje zjutraj izvedel od kaplana, je videno sprva pretreslo. "Počutil sem se zelo slabo, bil sem ogorčen, jezen, da nekdo svoje mišljenje izraža na takšen način," je Benkovič povedal za TV Slovenija.

"Ljudje kot civilizirana družba imam vrsto načinov, s katerimi lahko izrazimo svoje nestrinjanje ali protest. Da pa nekdo to počne na takšen vandalski način, je pa nekulturno, necivilizirano dejanje," je izjavil.

Domačini ogorčeni
Nad dejanjem so krajani nejevoljni in ogorčeni. "V takem kraju se mi to zdi nesprejemljivo. Pod kritiko. Ne vem, kaj naj rečem, no," je dejal krajan Stanko Miloševič.

"To je božji hram in to je grdo delo, kdor koli ga je že izvedel," je dodal sokrajan Milan Györek.

Četrti vandalizem v nekaj letih
S tem so se srečali že četrtič v zadnjih nekaj letih. Pred dvema mesecema so neznanci s cerkve ukradli žlebove. Župnik ne želi nikogar kriviti in pravi, da je vse to posledica splošnega stanja duha v državi. Vrata božjega hrama pa že nekaj časa po mašah raje zaklepa.

Primer preiskuje policija, ki ocenjuje, da je škode za približno 200 evrov. Storilca še iščejo. Primer obravnavajo kot poškodovanje tuje stvari, za kar je predpisana denarna kazen ali do dveh let zapora, zoper neznanega storilca pa bodo spisali kazensko ovadbo. Za vandalizem, torej poškodovanje ali uničevanje kulturne dediščine, je sicer zagrožena zaporna kazen do petih let.



Vandali popisali cerkev v Beltincih