Gašpar Mišič na čelu Luke ni bil dolgo. V tem času je napovedal razkritje številnih domnevno koruptivnih pogodb, a se to na koncu ni zgodilo. Foto: BoBo
Gašpar Mišič na čelu Luke ni bil dolgo. V tem času je napovedal razkritje številnih domnevno koruptivnih pogodb, a se to na koncu ni zgodilo. Foto: BoBo

Pričakujem, da bo nadzorni svet po mirni poti priznal svojo napako in da me bo seveda povabil nazaj na mesto predsednika uprave.

Gašpar Gašpar Mišič
Alenka Žnidaršič Kranjc
Predsednica nadzornega sveta Luke Alenka Žnidaršič Kranjc je presodila, da Gašpar Mišičeva uprava ne dela, in ga zato odstavila. Foto: BoBo

Nadzorni svet Luke Koper je aprila lani razrešil Gašparja Gašpar Mišiča z mesta predsednika uprave družbe, in sicer zaradi "nedelovanja uprave", kot je tedaj povedala predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc. Štirje nadzorniki so glasovali za, štirje pa proti razrešitvi, medtem ko se je eden vzdržal. Ključen je bil glas Žnidaršič Kranjčeve, ki ima večjo težo.

Gašpar Mišič je na koprsko okrožno sodišče vložil tožbo proti Luki Koper zaradi ugotovitve ničnosti sklepa nadzornega sveta, hkrati pa vložil tudi denarni zahtevek za 200.000 evrov. Pri tem, kot je pojasnil pred današnjim narokom, zahteva tudi odškodninsko odgovornost nadzornega sveta. "Obnašanje predsednice nadzornega sveta je prešlo vse meje. Jaz sem jasno dal vedeti, da ne bom njen suženj, ne bom njen 'potrčko' v Luki Koper, da bom izbiral podizvajalce in zavarovalnice, ki jih ona določa," je povedal.

Potem ko je sodnica Anica Posega Čeč ugotovila obstoj volje obeh strani za poravnavo, je narok preložila na 18. december. Kot je po obravnavi pojasnil Gašpar Mišič, odvetnik Luke Koper ni izključil možnosti poravnave, nakar je tudi sam izrazil pripravljenost, da zadevo sporazumno zaključijo.

15 dni za dogovor
Luka bo poravnavni predlog pripravila v roku 15 dni, Gašpar Mišič pa za zdaj ne izključuje nobene možnosti. Čeprav ga je sodnica danes podučila, da sodišče ne more prisiliti nadzornega sveta, da ga sprejmejo nazaj na mesto predsednika uprave, pa bi se bil sam pripravljen vrniti.

"Pričakujem, da bo nadzorni svet po mirni poti priznal svojo napako in da me bo seveda povabil nazaj na mesto predsednika uprave," je povedal Gašpar Mišič in dodal, da je razvoj v Luki od njegovega odhoda zastal in vse deluje po inerciji.

Pri tem se razrešeni prvi mož Luke sklicuje na sodni precedens, ki se je zgodil te dni, ter opozoril, da bi za razrešitev morala glasovati večina prisotnih nadzornikov. Sklep nadzornega sveta bi moral tako pasti že zaradi tega dejstva, poleg tega pa po njegovem ni bilo utemeljenih razlogov za razrešitev. "Kapitalska vrednost Luke Koper se je v času mojega poslovodenja podvojila," je spomnil.

Če do reintegracije ne bo prišlo, pa Gašpar Mišič računa na odškodnino, vendar zneska, ki bi ga še bil pripravljen sprejeti, ni razkril. V vsakem primeru pa ponudba, kot je dodal, "ne sme biti žaljiva glede na vse hudo, kar so mi storili". Pri tem Gašpar Mišič upa, da bo Luka ta znesek izterjala od nadzornikov, ki so sprejeli odločitev o njegovi razrešitvi.

Mišič je bil na mesto predsednika uprave Luke Koper imenovan septembra 2013. Zdaj je direktor Komunale Koper.







Pričakujem, da bo nadzorni svet po mirni poti priznal svojo napako in da me bo seveda povabil nazaj na mesto predsednika uprave.

Gašpar Gašpar Mišič