Slovenski izkupiček mednarodne akcije razbitja mednarodne kriminalne združbe preprodajalcev mamil: 16. maja letos so na mejnem prehodu Slovenska vas zasegli 16,4 kg konoplje in prijeli kurirja, državljana Slovenije. Foto: Policija
Slovenski izkupiček mednarodne akcije razbitja mednarodne kriminalne združbe preprodajalcev mamil: 16. maja letos so na mejnem prehodu Slovenska vas zasegli 16,4 kg konoplje in prijeli kurirja, državljana Slovenije. Foto: Policija
Zaseg heroina v Švici, julij 2014
Tako so bili zasegi prepovedanih mamil poleg Slovenije izvedeni tudi na Hrvaškem (19 kg konoplje), v Italiji (41 g kokaina), Avstriji (10,5 kg konoplje in 9 kg heroina), Nemčiji (14 kg konoplje) in Švici (1,6 kg heroina.) Foto: Policija
Policisti zasegli skoraj 70 kilogramov drog

V okviru mednarodne policijske operacije, o kateri smo poročali včeraj, so zasegli več kot 70 kilogramov prepovedanih mamil, od tega 60 kilogramov konoplje, dobrih 10 kilogramov heroina in več kot 300 gramov kokaina. S prodajo bi kriminalna združba lahko zaslužila med 500.000 in 700.000 evri, pri prodaji na drobno pa tudi milijon evrov.

V vseh vpletenih državah so priprli skupno 14 oseb, od tega eno v Sloveniji. Kot rezultat sredinih hišnih preiskav so slovenski organi pridržali še tri osumljence, med njimi tudi glavnega osumljenca s Kosova, štiri osebe pa policija še išče.

Začeli preiskovati zaradi manjše količine mamil
Policija je na današnji novinarski konferenci razkrila tudi ozadje hišnih preiskav, o katerih smo poročali včeraj.

Preiskava se je začela novembra lani na podlagi zaprosila italijanskih varnostnih organov za pomoč pri preiskavi manjšega števila italijanskih državljanov, ki so kupovali manjše količine prepovedanih mamil od 39-letnega Novogoričana, sicer starega znanca policije. V preiskavi so prišli na sled kriminalni združbi, ki je vzpostavila tihotapsko mrežo za dobavo večjih količin konoplje, heroina in kokaina na relaciji Albanija-Kosovo-Srbija-Hrvaška-Slovenija, pa tudi naprej proti Avstriji, Nemčiji in Švici.

Slovenci, Hrvat, Kosovci, Avstrijci, Nemca, Italijani, Srbi in Romun
V preiskavi so identificirali 36 osumljencev, od tega osem Slovencev, pa tudi državljane Hrvaške, Kosova, Avstrije, Nemčije, Italije, Srbije in Romunije. Zlasti slovenski, srbski in hrvaški osumljenci so zagotavljali logistično podporo pri dobavi in prevozu mamil s Kosova v Slovenijo, pri nakupu in prirejanju vozil za tihotapstvo ter pri iskanju kurirjev, glavni organizatorji pa so bili kosovski državljani, ki so živeli v Sloveniji z urejenim statusom tujcev.

Sama preiskava še ni končana, saj v tujini še potekajo operativne dejavnosti - tako so sinoči izvedeli, da je kosovska policija pri slovenskem osumljencu zasegla še 10 kilogramov konoplje. Koprski policisti so sicer zoper 30 osumljencev podali kazenske ovadbe za skupno 19 kaznivih dejanj s področja prepovedanih mamil.

"Balkanska pot" preprodaje mamil se krepi
Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi (GPU) Slavko Koroš ob razbitju kriminalne združbe ugotavlja, da se t. i. balkanska pot preprodaje mamil krepi, Slovenija pa je zaradi svoje tranzitne lege pomemben dejavnik pri trgovanju s prepovedanimi mamili.

Samo letos je bilo tako v naši državi obravnavanih več kot 1.400 kaznivih dejanj s področja prepovedanih mamil (lani manj kot 900), povečalo pa se je predvsem število zasegov kokaina.

Policisti zasegli skoraj 70 kilogramov drog