Osumljenci so oškodovance oškodovali za več kot 43.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Osumljenci so oškodovance oškodovali za več kot 43.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Kriminalisti so konec aprila na Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazensko ovadbo zoper tri osumljence z območja policijskih uprav Novo mesto in Ljubljana, v začetku junija pa še kazensko ovadbo zoper 46-letno osumljenko z območja Policijske uprave Novo mesto.

Sredstva bi morali vložiti prek uradnih družb
V prvem primeru so 36-letnica, 33-letnik in 59-letnik osumljeni storitve kaznivega dejanja goljufije, ker so z namenom pridobitve protripravne premoženjske koristi z lažnim prikazovanjem spravili v zmoto oškodovanca.

Ta jim je izročil več kot 23.000 evrov gotovine, da bi denarna sredstva zakonito vložili v valutne mednarodne trge, prek uradnih investicijskih družb. Denarna sredstva pa naj bi bila vložena v investicijsko družbo iz tujine, ki se je večkrat preimenovala, sedež družbe pa je bil nazadnje na Kitajskem.

Prikazovali so lažne visoke donosne obresti
Osumljenci so oškodovancu prikazovali lažne visoke donosne obresti in mu v začetnih mesecih izplačevali navidezne obresti v skupni višini 5.000 evrov.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da denarna sredstva niso bila vložena v uradne valutne trge, osumljenci pa nimajo dovoljenja za opravljanje investicijskih storitev na območju Slovenije. Oškodovanca so oškodovali za več kot 18.000 evrov.

V drugem primeru je 46-letnica na podoben način spravila v zmoto dva oškodovanca, ki sta ji izročila 35.000 evrov. Iz naslova domnevnih obresti jima je izplačala okoli 9.500 evrov in ju oškodovala za 25.500 evrov.