Osumljenec je po napadu policista naredil samomor. Foto: Saša Kisovec
Osumljenec je po napadu policista naredil samomor. Foto: Saša Kisovec
Branko Grims
Grims napad na policista obravnava kot napad na državo. Foto: BoBo


Poslanec SDS-a Branko Grims je namreč pozval k razkritju informacij v povezavi z umorom policista v kraju Žejno pred nekaj dnevi. Napad na policista je napad na državo, zato ima javnost pravico izvedeti, kdo je bil morilec, kako se je lahko to zgodilo in kako bo notranje ministrstvo ukrepalo, da se kaj takega ne bo več ponovilo, je prepričan.
Grims ugotavlja, da je ministrstvo postopke v povezavi s tem očitno končalo in zadeve ne preiskuje. A je prepričan, da ostaja dolg seznam vprašanj, ki bi morala dobiti odgovor zaradi odgovornosti do policije in javnosti. Dodaja, da je nerazumljivo, da ministrstvo pomembne podatke o tem skriva.

Grims: V preteklosti informacije v nekaj urah
Sam sicer ne želi namigovati ali ugibati o podatkih, saj je ugibanje po njegovem mnenju slabše, kot da se nalije čistega vina. Je pa po Grimsovih besedah zanimivo, da je bila javnost o podobnih primerih v preteklosti z informacijami seznanjena že v nekaj urah ali dneh. Grims je sicer spomnil, da je bil umorjeni policist dobro treniran. Zato je po njegovem mnenju moral imeti tudi morilec, ki ga je ubil z enim zamahom z nožem, za sabo nekaj treninga.

Policija: Tega nikoli ne počnemo
Policija je v odzivu pojasnila, da osebnih podatkov storilcev ni razkrila niti lani niti predlani, ko sta se prav tako zgodila napada, v katerih sta umrla policista. Okoliščine zadnjega napada pa so, kot so navedli, predstavili pretekli četrtek v izjavi za javnost. V tokratnem sporočilu so ponovili, da so po samem dogodku policisti takoj začeli preverjati identiteto storilca in ugotovili, da gre za 22-letnega nemškega državljana, duševnega bolnika, ki se je več let zdravil in bil v preteklosti samodestruktiven, pogosto tudi na begu. Bil je tudi uživalec mamil.

22-letnik je bil rojen v Nemčiji, tako kot tudi njegov oče. Od tujih varnostnih organov pa niso dobili nikakršnih podatkov o tem, da bi bil obravnavan za kazniva dejanja ali povezan s kakšnimi radikalnimi skupinami ali terorističnimi organizacijami. Tudi način napada na policista na to ne kaže, so dodali.

Ob tem so kot neresnične označili podatke in navedbe v povezavi s storilcem, ki so bili v preteklih dneh objavljeni na družbenih omrežjih, "verjetno iz povsem drugih razlogov".