Zagovorniku HildeTovšak se je zdela ponujena kazen tožilca (6 let) v zameno za priznanje krivde previsoka. Foto: BoBo
Zagovorniku HildeTovšak se je zdela ponujena kazen tožilca (6 let) v zameno za priznanje krivde previsoka. Foto: BoBo
Tovšakova se ne čuti krive za Rimske Terme

Nekdanja direktorica gradbenega podjetja Vegrad ni prišla na nadaljevalni predobravnavni narok in ni ni priznala krivde v primeru Rimske Terme

Kot je dejal njen zagovornik Boris Kanduti, krivde ni priznala, ker meni, da vsi očitki iz obtožnice niso točni. Ker pa obtožnice ni mogoče priznati delno, ampak le v celoti, se je Hilda Tovšak odločila, da je ne prizna.

Ker je, kot je dejal Kanduti, tožilec Stanislav Pintar predlagal previsoko kazen, pogajanja z njim glede priznanja krivde in določanja višine kazni niso bila uspešna. Pintar je za obtoženo predlagal šest let zapora, za omenjeno kaznivo dejanje pa je najvišja kazen do osem let zapora.

Poleg Hilde Tovšak sta bila obdolžena še nekdanji odgovorni nadzornik gradbišča Rimske terme Karel Bogatin, nekdanji vodja gradbene operative Vegrada Marjan Volmajer, obdolžena pa je bila tudi družba Rimske terme v stečaju. Pred dvema tednoma so vsi obdolženi in njihovi zagovorniki ob začetku predobravnavnega naroka potrdili, da se želijo s tožilcem sporazumeti o priznanju krivde.

V zapor morda le Hilda Tovšak
Sodnica Romana Gradič je prebrala sporazum, v katerem se je Bogatin s tožilcem pogodil za 16 mesecev zaporne kazni. A v zapor mu ne bo treba, ker bo opravljal družbeno koristno delo. Volmajer pa se je pogodil za šest mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta, Rimskim termam pa zaradi stečaja kazni ni mogoče izreči.

Tako Bogatin kot Volmajer sta kaznivo dejanje obžalovala. Zatrdila sta, da nista pridobila protipremoženjske koristi, temu pa je pritrdil tudi tožilec Pintar. Od družbe Rimske terme pa bo Pintar zahteval odvzem protipremoženjske koristi za 3,5 milijona evrov. Izrek kazni bo v petek.

Prejela sredstva na podlagi ponarejene dokumentacije
Hildi Tovšak tožilstvo očita, da je takratnega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta na podlagi ponarejene dokumentacije skupaj vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta sredstva sta pridobila in tudi porabila. Obtožnica jo še bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoring družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

Vegrad je sodeloval pri prenovi Rimskih term, ki so bile zaprte od oktobra 1991 in so konec marca 2011 sprejele prve goste. Specializirano državno tožilstvo je obtožnico vložilo oktobra lani.

Tovšakova se ne čuti krive za Rimske Terme