V akcijo je bilo vpletenih 90 policistov in kriminalistov. Foto: BoBo
V akcijo je bilo vpletenih 90 policistov in kriminalistov. Foto: BoBo
NPU
Hišne preiskave so potekale pod vodstvom preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Foto: BoBo

Akcija je potekala pod vodstvom preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada. Kot so sporočili na policiji, kriminalno združbo sestavljajo slovenski in bolgarski državljani. Hišne preiskave so bile opravljene na 17 lokacijah, pridržanih pa je bilo več oseb.

Nekaj izmed njih bo privedenih na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v Novo Gorico, druge pa bodo po opravljenih hišnih preiskavah in drugih nujnih preiskovalnih opravilih izpustili, so sporočili na policiji.

Preiskava, ki je trajala dalj časa, je pokazala, da sta od leta 2007 do danes bolgarska državljana, 44-letni moški in 30-letna ženska, v Slovenijo pripeljala več mlajših deklet iz Bolgarije, ki so se nato v nočnem lokalu na območju Nove Gorice, ki je v lasti 75-letnega Slovenca, ukvarjale s prostitucijo.

Dekleta iz nekdanjih jugoslovanskih republik in Južne Amerike
Pri tem je bilo vpletenih še 11 slovenskih državljanov, je pokazala preiskava, pri pranju denarja pa je imela najdejavnejšo vlogo 40-letna Mariborčanka. Kriminalna združba je zlorabljala tudi dekleta iz nekdanjih jugoslovanskih republik in Južne Amerike.

Slovenska državljana, osumljena tako prostitucije kot pranja denarja, sta po podatkih policije povezana z drugimi osebami iz Slovenije, ki so bile v preteklosti že obravnavane zaradi zlorabe prostitucije. Nezakonito pridobljeni denar so oprali tako, da so na območju Slovenije, Hrvaške, Rusije, Južne Amerike in drugod izvajali navzven povsem legitimno gospodarsko dejavnost, del denarja pa so zapravili za svoja osebna vozila in nepremičnine v Sloveniji, so sporočili na policiji.