Leonarda Peklarja so od aprila iskali tudi z Interpolom. Foto: MMC RTV SLO/STA
Leonarda Peklarja so od aprila iskali tudi z Interpolom. Foto: MMC RTV SLO/STA

Leonard F. Peklar je za časnik Finance napovedal, da se bo kmalu vrnil v Slovenijo in se dejavno lotil zadev. Sodišče je označil za krivično, sam pa bo izkoristil vsa pravna sredstva. "Nikoli se nisem skrival in vsi moji podatki so bili na voljo sodišču skoraj tri leta. Sodišče zdravniškega opravičila ni niti pogledalo, kaj šele da bi ga preverjalo, čeprav so imeli vse podatke o zdravniku in ustanovi," je dejal.

Informacije o izročitvi
Po poročanju portala 24ur.com so na Okrožnem sodišču v Ljubljani potrdili, da glede Leonarda F. Peklarja poteka izročitveni postopek. "Na podlagi razpisanega iskanja v Interpolovi bazi iskanih oseb in zaprosila, naslovljenega na biro Interpola v Abu Dabiju, Združeni arabski emirati, smo od slednjih konec maja prejeli obvestilo, da so na podlagi mednarodne tiralice slovenskega sodišča odvzeli prostost omenjeni iskani osebi," so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Ljubljansko okrožno sodišče je za lastnikom svetovalnega podjetja Socius, vpletenim v sporne posle z SCT-jem, Leonardom F. Peklarjem, ki se ni udeleževal sojenja v zadevi Big Trading, najprej razpisalo pripor, nato pa še mednarodno tiralico, ki jo je Interpol objavil na začetku aprila. V mednarodni tiralici je bilo navedeno, da 48-letnega Peklarja iščejo zaradi suma zlorabe položaja.

Po tedanjih informacijah tožilstva naj bi bil Peklar v Dubaju. "Ne glede na to, kaj si o sodnih postopkih in z njimi povezanimi zadevami mislite o meni, verjamem, da bodo prihodnji dnevi, tedni in meseci bistveno bolj objektivno prikazali bistvo celotne zgodbe, predvsem pa njeno absurdno neskladje z dejanskim stanjem," se je tedaj v izjavi, ki so jo posredovali iz odvetniške pisarne Stušek, odzval Peklar.

Ob tem je izrazil prepričanje, da je sodišče v svoji presoji v celoti prezrlo objektivno zdravstveno oceno in iz nje izhajajoče razloge za njegovo neudeležbo na sodnem naroku februarja letos. "Slovenskega sodišča več kot očitno ne zanimajo strokovna mnenja mednarodno priznanih zdravnikov in inštitucij. Namesto tega sem deležen neproporcionalnega poseganja po represivnih ukrepih, ki meni in moji družini povzročajo strahovito krivico in nepopravljivo škodo," je zapisal Peklar in zatrdil, da se ni nikoli skrival oziroma ni nikoli pobegnil ter da je ustreznim uradnim organom pred več kot dvema letoma posredoval natančne podatke o svojem novem prebivališču, ki so ostali nespremenjeni.

Fiktivni posli z SCT-jem
V zadevi Big Trading je po mnenju tožilstva spornih več nakazil SCT-ja družbi Big Trading za domnevno fiktivne svetovalne posle v letih 2003 in 2004. SCT naj bi družbi Big Trading plačal več kot 300.000 evrov za svetovanje pri korporativnem upravljanju in nekaterih poslih, del tega denarja pa naj bi se tudi prek nepremičnin vrnil v roke vodilnih v SCT-ju.