Zoran Janković si želi svojo nedolžnost dokazati na sodišču. Foto: BoBo
Zoran Janković si želi svojo nedolžnost dokazati na sodišču. Foto: BoBo
Darko Majhenič
Prvi mož NPU-ja, Darko Majhenič. Foto: MMC RTV SLO

"Pogodba ni bila fiktivna, ker smo imeli uporabno dovoljenje za dvorano in stadion. Prepričan sem, da je bila dobro izpogajana," je povedal Janković in znova zatrdil, da so bile vse pogodbe za najem parkirišč in prostorov v športnem centru Stožice zakonite in dobre za Mestno občino Ljubljana.

Ob tem je še dodal, da je imela pogodba za najem parkirišč omejitve glede začetka veljavnosti, ker pa center Stožice še ni dokončan, tudi pogodba ni začela veljati. "Ko in če se bo projekt dokončal, bomo vedeli, kaj bo s tem," je povedal o usodi pogodbe in športnega stadiona. Očitke o fiktivnosti pogodb pa je označil za nesmiselne.

Janković ne namerava odstopiti
Janković ne namerava odstopiti, če se bo začelo sojenje proti njemu. Pravzaprav bi bil zadovoljen, saj bo, če bo prišel na sodišče, končno dobil možnost, da dokaže, da so bili vsi posli, povezani s Stožicami, zakoniti in da je nedolžen.

Zato so bile po njegovem mnenju prenagene besede obrambnega ministra Romana Jakiča, da bo odstopil v primeru pravnomočne obtožnice. Janković za to ne vidi nobenega razloga, saj nekdanji direktor Zavoda Tivoli po njegovem mnenju dobro opravlja delo obrambnega ministra.

Grep je dobil posojilo na račun fiktivne pogodbe
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so zaradi domnevne preslepitve pri pridobitvi posojila namreč podali kazensko ovadbo zoper ljubljanskega župana ter obrambnega ministra Jakiča, nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja ter nekdanja direktorja podjetja Grep Uroša Ogrina in Zlatka Srako.

Peterica je osumljena, da je podpisala 1,8 milijona evrov vredno domnevno fiktivno pogodbo, s katero je Grep dobil 50 milijonov evrov vredno posojilo pri Novi Ljubljanski banki (NLB). Grep je namreč dobil prvi obrok posojila NLB-ja šele po tem, ko je banki predložil podpisane pogodbe o sklenjenih poslih.

Za to naj bi septembra 2010 poskrbeli Mestna občina Ljubljana, Zavod Tivoli ter javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice. Z Grepom so podpisali sporne pogodbe v vrednosti najmanj 1,8 milijona evrov za letni najem parkirnih mest in drugih površin v Stožicah.

Pogodba naj bi bila fiktivna, saj naj njeni podpisniki teh prostorov ne bi potrebovali in naj zanje tudi ne bi bili pripravljeni plačevati tolikšne najemnine.

NPU: Dokazi kažejo na kaznivo dejanje
Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič je danes potrdil vložitev ovadbe zoper pet fizičnih in eno pravno osebno v primeru financiranja izgradnje športnega centra v Ljubljani. Šlo naj bi za Stožice, Majhenič pa je prepričan, da vsi dokazi kažejo, da so ovadeni s fiktivnimi pogodbami preslepili banke pri pridobitvi posojila. "Preiskovalci smo v preteklem tednu na specializirano državo tožilstvo podali ovadbo zoper pet fizičnih oseb in eno pravno zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila oz. ugodnosti," je na današnji novinarski konferenci dejal direktor Nacionalnega preiskovalnega urada.

Po njegovih besedah namreč kriminalisti utemeljeno sumijo, da sta sta odgovorni osebi projektne družbe iz Ljubljane pridobili posojilo za financiranje gradnje športnega projekta Ljubljani v višini 115 milijonov evrov, čeprav sta vedeli, da ne izpolnjujejo pogojev sindikata sedmih bank. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za nekdanja direktorja Grepa Uroša Ogrina in Zlatka Srako.