Anton Krkovič je v zadevi Patria pravnomočno obsojen na 22 mesecev zapora. Foto: Sporočilo za javnost
Anton Krkovič je v zadevi Patria pravnomočno obsojen na 22 mesecev zapora. Foto: Sporočilo za javnost
Krkovič odšel na Dob

"Odhajam s pokončno glavo, ker sem nedolžen, a hkrati tudi nemočen in prizadet zaradi nepopisne krivice, ki mi je bila prizadejana s krivično obsodbo. Vse do danes nisem dobil odgovora na vprašanje, ki sem ga vsa leta sojenja vztrajno zastavljal sodišču in ljudstvu, v imenu katerega so mi sodili. 'Zakaj? Povejte mi, kaj sem hudega storil.' Kot general Slovenske vojske in države, ki sem jo pomagal ustvarjati in braniti, prisegam, da nikoli od nikogar v zvezi s projektom Patria nisem prejel nikakršne obljube, kaj šele nagrade! Moja vest je popolnoma čista!" je sporočil Krkovič v izjavi za javnost.

Krkovič je že ob prejemu poziva napovedal, da se bo nanj odzval in ne bo zaprosil za odložitev kazni ali alternativno prestajanje.

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so v sporočilu za javnost zapisali, da se z odhodom brigadirja Toneta Krkoviča na prestajanje zaporne kazni na Dob nadaljuje diskreditacija tistih, ki so največ naredili za samostojnost. Zadnji dokazi iz finskega sodnega spisa jasno kažejo, da ni imel nobene vloge pri nakupu Patriinih vozil. Kot so še zapisali, se tako nadaljuje diskreditacija tistih, ki so naredili največ za samostojnost.

Črnkoviču je sodišče ugodilo, na Dob z zamikom
Tretji obsojenec Ivan Črnkovič, prav tako obsojen na 22 mesecev zapora, pa je najprej neuspešno zaprosil za alternativno prestajanje kazni, zdaj se bo na zavrnitev pritožil, hkrati je zaprosil tudi za odlog prestajanja kazni.

Ljubljansko okrožno sodišče njegovi prošnji, da se mu odloži prestajanje kazni, ugodilo. Odločitev je danes potrdil Črnkovičev odvetnik Dejan Marković in pojasnil, da se prestajanje kazni po odločitvi sodišča odloži do 4. oktobra.

Marković je pojasnil, da je med razloge za preložitev začetka prestajanja kazni navedel delo, ki ga mora Črnkovič še dokončati v svojem podjetju Rotis. Njegovi sodelavci so sicer pred časom podpisali peticijo, v kateri trdijo, da je Črnkovič za podjetje nenadomestljiv.

Čaka jih tudi plačilo sodnih stroškov
Trojica obsojenih mora do konca julija poravnati tudi vsak po 37.000 evrov kazni, bremeni pa jih tudi več kot 6000 evrov sodnih stroškov. Črnkovič je zaprosil še za obročno odplačevanje kazni, a tudi o tem še ni odločitve.

Že pred leti je Krkovič napisal besedilo za pesem Sam, ki jo je na Slovenski popevki 2011 zapel Matjaž Jelen, ob njegovem odhodu v zaporu pa je nastal nov videospot. Skladba, kot je zapisal Krkovič, ponazarja njegova občutja ob odhodu v zapor.

Foto: Sporočilo za javnost Anton Krkovič

Krkovič odšel na Dob