Storitveno podjetje je jeseniški bolnišnici zaračunavalo tudi neobstoječe oziroma neizvedene storitve, s čimer je bil zavod oškodovan za približno 1,4 milijona evrov, storitveno podjetje pa je pridobilo protipravno premoženjsko korist v tej višini. Foto: BoBo
Storitveno podjetje je jeseniški bolnišnici zaračunavalo tudi neobstoječe oziroma neizvedene storitve, s čimer je bil zavod oškodovan za približno 1,4 milijona evrov, storitveno podjetje pa je pridobilo protipravno premoženjsko korist v tej višini. Foto: BoBo

Policijska uprava Kranj navaja, da so kriminalisti v preiskavi ugotovili, da so v gorenjskem javnem zavodu pred nekaj leti priredili javni razpis, da bi favoriziranemu storitvenemu podjetju pridobili protipravno korist. Na podlagi tega posla so podjetju do prve polovice tega leta plačevali neustrezne račune.

Storitveno podjetje je zavodu zaračunavalo tudi neobstoječe oziroma neizvedene storitve, s čimer je bil zavod oškodovan za približno 1,4 milijona evrov, storitveno podjetje pa je pridobilo protipravno premoženjsko korist v tej višini.

Odgovorne osebe v storitvenem podjetju so že pri sklepanju spornega posla vedele, da do naročnika ne bodo mogle izpolniti vseh pogodbenih obveznosti. Kljub temu so zavodu izstavljale račune, katerih zneski so presegali vrednost dejansko opravljenih storitev v zavodu in dobavljenega materiala zavodu.

Jeseniška bolnišnica razrešila direktorja
Po neuradnih informacijah gre za oškodovanje Splošne bolnišnice Jesenice pod vodstvom nekdanjega direktorja Igorja Horvata, ki ga je svet zavoda spomladi letos razrešil zaradi malomarnega opravljanja dolžnosti. Kazensko odgovorno je tudi storitveno podjetje, ki je pridobilo protipravno premoženjsko korist. Šlo naj bi za podjetje ISS, ki je za bolnišnico opravljalo servisne naloge recepcije, čiščenja in bolnišničnega transporta.

V podjetju ISS so pojasnili, da z ovadbami niso bili uradno seznanjeni. Horvat pa je poudaril, da je kot direktor jeseniške bolnišnice deloval zakonito in pregledno, v korist zavoda in zaposlenih. "To bom tudi dokazal," je prepričan Horvat, ki meni, da gre v celotni zgodbi za konstrukt oziroma izgovor za njegovo razrešitev.

"Vse to je umetno povzročeno z namenom, da se me odstrani, ker sem bil prenevaren za vplivne posameznike znotraj bolnišnice," je o svoji razrešitvi po 12 letih vodenja bolnišnice dejal Horvat, ki je vložil tožbo za nezakonito razrešitev.
Do 2015 bodo še poslovali z ISS-jem
Kljub temu novo vodstvo bolnišnice še vedno posluje s podjetjem ISS. "Pogodba je bila podpisana leta 2010 in ugotovili smo, da bi bila za bolnišnico ta trenutek večja škoda, če bi pogodbo prekinili. Zato bomo z njo nadaljevali do konca pogodbenega razmerja septembra 2015," je za medije pojasnil novi direktor bolnišnice Janez Poklukar in poudaril, da vsak mesec preverjajo opravljeno delo in zavrnejo račun, če katero delo ni bilo dobro opravljeno. Potrdil je tudi, da so jih obiskali kriminalisti in da so jim izročili vse, kar so zahtevali.

Po kazenskem zakoniku je zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti sankcionirana z zaporom do petih let. Če je bila z dejanjem povzročena velika premoženjska škoda, pa se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.