Črna kronika

Poudarki

  • Elikan domnevni napad že prijavil
  • Kršinar: Sem naravnost zgrožen
Zoran Janković, zabava po neuradnih razglasitvi rezultatov
Zoran Janković je zmago proslavljal v lokalu blizu mestne hiše. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Ovadba mlajšega Jankovića

Dodaj v

Jure Janković: Daj, ubij tega

Novinarju Financ naj bi grozil mlajši sin ljubljanskega župana
11. oktober 2010 ob 17:47,
zadnji poseg: 11. oktober 2010 ob 18:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sin Zorana Jankovića Jure naj bi v nedeljo grozil novinarju Financ Jaki Elikanu - po pisanju časnika naj bi se mlajši Janković nagnil k prijatelju, pokazal na Elikana in dejal: "Daj, ubij tega."

Po poročanju spletnih Financ, ki podrobno opisujejo incident, se je pet novinarjev po razglasitvi izidov sprehodilo po mestu do lokala, kjer je zmago praznoval Zoran Janković. Na vratih lokala se je pojavil mlajši županov sin Jure Janković s prijateljem. Elikan se mu je približal, in ko ga je Jure Janković opazil, se je nagnil k svojemu prijatelju in rekel: "Daj, ubij tega."

Uroš Urbas, ki je bil pri dogodku tudi sam navzoč, piše, da sta oba z Elikanom omenjene besede razumela kot grožnjo. Pozneje se jim je pridružil tudi novi-stari ljubljanski župan, ki je novinarja poskušal pomiriti in pojasnjeval, da je sin malce preveč pogledal v kozarček.

Ko so se vsi malo pomirili in sta Urbas ter Elikan že odhajala, je Urbas županu še čestital za zmago, kar pa je razbesnelo tudi starejšega Jankovića, ki naj bi s povzdignjenim glasom dejal: "Vi ste hinavec in tega ne mislite resno. Zakaj ste danes to napisali? To boste pojasnjevali na sodišču. Od vas ne sprejmem čestitk. To je zasebna zabava in vi na njej niste dobrodošli." Urbas še piše, da je Janković omenjal komentar o volitvah, objavljen v nedeljo zvečer.

Elikan domnevni napad že prijavil
V uredništvu Financ so napad najostreje obsodili in zapisali, da je "izjava Jureta Jankovića grožnja tudi demokraciji, pluralizmu mnenj in svobodi govora". Ob tem so še pojasnili, da je Elikan napad že prijavil policiji.

Da bi predstavili tudi drugo stran zgodbe, smo v MMC-ju poskušali poklicati tudi Jureta Jankovića, a se na naše klice ne odziva.

Kršinar: Sem naravnost zgrožen
Predsednik Združenja novinarjev Slovenije Igor Kršinar je za MMC dejal, da dejanje ostro obsoja in da je "naravnost zgrožen, da se to dogaja tudi pri nas in ne nekje na primer v Rusiji". Sam sicer z Elikanom o napadu še ni govoril (ga je pa o tem obvestila novinarka Financ), "a ga osebno poznam in vem, da ga takšne grožnje ne bodo odvrnile od tega, da ne bi še naprej kritično poročal".

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
pikabu
# 11.10.2010 ob 17:54
Zakaj me to ne preseneča?!
PapežRodegrozni
# 11.10.2010 ob 17:53
Ljubljančani bravo za izvolitev tega. Klap, klap.
PapežRodegrozni
# 11.10.2010 ob 17:53
Dobra slika-Jankovič reže Ljubljano po kosih.
Kerlc1
# 11.10.2010 ob 17:58
Hahaha, mali Berlusconi. Torej, šerif je dobil drugi mandat v kavbojskem mestu. Samo ne tarnati nad položajem delavcev, mafijo, ki vlada državi, tajkuni ... Sami ste jih izvolili, da bodo lahko še naprej kradli. O sancta simplicitas!
TineB
# 11.10.2010 ob 18:01
@comrade

Kako lahko rečeš temu bedarija? Sin vplivnega politika grozi novinarju s smrtjo, ker ta novinar preiskuje sinkove sumljive posle. To ni mala šala. Saj niso Bananistan. Ali pa ste nekateri že tako daleč, da zbanalizirate vse. Na koncu se to konča še celo z opravičevanjem in upravičevanjem likvidacij in celo genocida. Folk povsem v glavo trčen!
rebelrebel
# 11.10.2010 ob 17:57
Braća Janković......
PapežRodegrozni
# 11.10.2010 ob 17:55
Vsem bi se opravičil, da nisem županovega priimka pravilno napisal, vendar imam že slovensko tipkovnico.
Petrasa
# 11.10.2010 ob 18:05
fur80, zakaj pa ne bi poslušal tega vsaj 3 dni ? Še več bi bilo treba.
V Banana republiki, kakršni živimo, je to mogoče. V civilizirani
državi bi za to dejanje, odgovarjal.
Ne pametuj.
V glavnem pa: kakršen oče, takšen sin.
domobrán
# 11.10.2010 ob 17:53
Saj pa je rekel, da podpira NOB in komuniste. Potem je jasno, da so mu takšne metode blizu.
pojsi
# 11.10.2010 ob 18:16
Čas bo pokazal, kaj in kdo so Jankovići v resnici. Tukaj je že en indic.
TineB
# 11.10.2010 ob 18:24
Sicer pa grožnje članov družine J. niso nič novega. Ponavadi grozijo, da bodo poskrbeli, da bo dotični, ki jim pride pred nos, ob ves svoj biznis oz ob službo.Tokrat so očitno šli še dlje in začeli groziti ljudjem s smrtjo. In verjetno je le še do korak, da tega, da se kaka grožnja žal tudi uresniči.

Se spominjam primera novinarke enega izmed časnikov, ki so ji tudi grozili, ker je samo pisala, da neka firma, ki je v času Zokija na čelu MOL zmagala na razpisu za nek najem prostora in potem ni izpolnjevala obvez iz razpisa. Grozili so ji iz te firme "naj neha o tem pisat, če noče. da se ji kaj zgodi" in tudi na MOL so bili arogantni in ji le posredovali PR sporočila tega podjetja ter jo na koncu začeli celo ignorirati.

Medtem pa Repovž v Mladini sanja, da bi ZJ moral biti vodja levice na državni ravni in celo nadomestiti BP na čelu vlade. Ja, še tega se nam manjka. Imam pa raje cagavega in zblojenega predsednika vlade kot pa nekakšnega kapota z blendadent nasmeškom.
TineB
# 11.10.2010 ob 18:15
@comrade

Ja, ti kar relativiziraj vse to. To veliko o tebi pove.

Tam so bile priče in ni nič "naj bi". In vsak bi pisal, če bi mu sin politika grozil s smrtjo. Ne novinar, ne ti , ne jaz ne bi čakali, da v Sloveniji karkoli sodišče kaj razsodi. Do takrat te že lahko pospravijo. Da si ne bi mislil, da to ni možno: ravno poteka primer na sodišču, ko je neka ženska prijavila dva tipa, ki sta ji s smrtjo grozila. Po prijavi grožnje s smrtjo in po pogovoru s policaji je ženska izginila. Nikjer je ni, trupla tudi ne. Primer groženj njej s smrtjo pa je prišel vse do sodišča: zdaj jo zaman kličejo za pričo, ker je IZGINILA. In verjetno je niso marsovci ugrabili, kajne. Trupla pa tudi niso našli, zato tudi zločina ni. Lahko si pa mislimo, kaj se je dejansko zgodilo.
ctrlalt
# 11.10.2010 ob 17:56
don jankovitvzone...
TineB
# 11.10.2010 ob 18:36
@jurica

Privat zabava na javnem mestu? A zdaj si pa Jankovići že kar lastijo ljubljanske javne prostore za svoje?

Aha ... in ženska ni kriva za posilstvo, če se ne nastavlja - npr tako, da gre zvečer po ulici. Ja , bravo! A drugače pa je? Torej bi po tvoje morali uvesti horo legalis za vse ženske, ko pade mrak? Za njihovo lastno varnost ... Res, s katerega planeta si pa ti priletel?
TineB
# 11.10.2010 ob 18:32
Aha, vsak "razumen človek VE, ZAKAJ je bil članek napisan" ... aha, novinarji UGIBAJO in NAMIGUJEJO ... laiki kot si ti, pa VEDO. Ali tudi ti slišiš vsak glas?

Če se je treba postaviti na čigavo stran, se bom VEDNO postavil na stran novinarja. Pa četudi je hijena. Nikoli na stran politika, ki ima v rokah moč.

In najbolj ogabna stvar, ki jo slišim, je to, "da si je novinar to zaslužil". Resno? Novinarji si zaslužijo grožnje s smrtjo? Kot si morda žena, ki "tečnari" možu, zasluži grožnjo z batinami?

Novinarji so zato - to je njihova NALOGA - da vohljajo in namigujejo in sklepajo. Če bi imeli vedno dokaze, potem ne bi niti rabili policije in sodišča, brihta. Nakažejo: potem pa pač policija in sodišče opravita svoje. Naj bi. Čeprav (tudi privatno) sestankovanje Jća s Kresalovo in Gorškom ne obeta nič dobrega. Verjetno ne bodo v nedeljo večerjali v Asu, v ponedeljek ga bodo pa preganjali. Meda nisi tako naiven.

PS: pa me pouči o osnovah medijskega prava, če jih ti tako dobro poznaš.
Latex
# 11.10.2010 ob 18:28
Jp Ljubljančani imate res najboljšega in poštenega župana :))
kalopteriks
# 12.10.2010 ob 07:45
Goljufati se je začelo pri maturitetnih testih, končuje se s takimi izjavami- samo še en dokaz kam vodi ves napuh!
TineB
# 11.10.2010 ob 19:09
Res, naša družba gre k vragu: saj ljudje bolj verjamejo politikom (in njihovim svojcem) kot pa novinarjem. In verjamejo, da so novinarji večji manipulatorji kot pa politiki ali poslovneži dvomljivega slovesa. Jao!

Naj vprašajo JuJća, koliko še danes opravijo njegove firme prometa z Mercatorjem, ko njegov očka ni več direktor tam. Kar naj vprašajo. Odgovor bo zelo zanimiv.
Mija.M.
# 11.10.2010 ob 18:37
LJUDJE,A STE VIDELI,KAJ "JURICA"PIŠE TUKAJ???
Da sej so novinarju grozili,ko je bil samo neslužbeno tam..tko,da je vse ok..
hahaha.....ta tip se ne zaveda,da je zakon veljaven,če si v službi,ali izven nje.!!!!!!!
Eni tipi ste res neumni.Do amena.
pikam_dopust
# 11.10.2010 ob 18:46
Ljubljančani bravo za izvolitev tega. Klap, klap.

Klap, klap, klap, klap,.... :)))))))

Saj ne vem, komu vse bi ploskal - izvoljenemu županu ali ovčkam, ki še bolj zagriženo od zekota samega iščejo opravičila in izgovore, da se to sigurno ni moglo zgoditi...
Mija.M.
# 11.10.2010 ob 18:18
Pojsi,se strinjam....da čas vse pokaže,kdo so nekateri
ribi
# 12.10.2010 ob 07:18
Če ne bi bilo fotra , bi ga že zdavnaj zaprli!!!
Če se gdo spomni kluba iz Galjevice in kaj je Jurček tam delal??? Ne. :)
Pol ste pa še mal zeleni. Jankoviču in njegovemu klanu ta čas ne more nič, razen obstaja skrajna možnost, kakšna pa ne smem napisat, ker bo administrator takoj vse brisal.
Ker portal RTV je narejen čisto po tonih Jankoviča in njegovih!!!
suzah
# 12.10.2010 ob 07:00
Jankovićev največji problem je v tem, da ima dva kretenska sinova. Pijan gor al dol, novinar težil al pa ne - ne moreš mu grozit, ker to pomeni, da bo totalno sranje. Seveda ima novinar pravico to objavit in napihnit, kdo pa ne bi. Skratka, Jankovićeva najhujša opozicija sta njegova slaboumna sinčka.
pbr
# 11.10.2010 ob 20:11
Bosta zrihtala Pasja kraljica in njen toplovodar.
Dolfe
# 12.10.2010 ob 08:30
Ja ni čudno da so vsi veseli in dobre volje. Človek bi pričakoval, da bo dobre volje stari, ampak za kaj hudiča morata bit pa nasmejana mladiča .. ker su opet u poslu. Zakaj neki? Splača se. Bedaki Ljubljančani pa veselo volijo tiste, ki jim kredejo iz žepa. In to prakso bodo prakticiral toliko časa, dokler ne bo šla Ljubljana v bankrot in bodo smeti sami vozili na smetišče

Vseh 25 000 novih državljanov očitno strumno hodi na volitve, Ljubljančani pa raje na izlete v naravo.

No kakor koli že, srbski vožd je na oblasti, avtohtoni ljubljančani bodo kmal postal etična manjšina, kmalu sledi uvedba cirilice in pa popolna balkanizacija Ljubljane. Za uvod pa bodo pobil nekaj novinarjev.
Mija.M.
# 11.10.2010 ob 18:33
jurica
človek,hvala bogu,da nisi tisti,ki bi imel pravo v svojuh rokah....
kajti,če bi bilo po tvojem,se lahko osebi,ki je neslužbeno nekje,lahko grozi zoper življenje in telo?!?!
Mislim,daj pojdi spat,ti ubogi človek.
nekdodalec
# 11.10.2010 ob 17:56
Pa saj stvar ni tako zakomplicirana kot se zdi.

Ta trditev (kot pravi novinar) pojasnuje, da ima tisti prijatelj moznost oz. lahko nekaj v tej smeri ukrene. Je tako? Torej bi bilo morda ok zaslisati in preiskati "prijatelja" kateremu je bilo to prisepljeno. V kolikor prijatelj nima kartoteke oz. ni znanec policije ali pa "prijatelj podzemlja" - kako naj temu potem verjamemo?

Enostavno kot pasulj...

Kot sem rekel - zadeva za policijo in preiskovalca... Upam da kmalu slisimo odgovor Jankovica mlajsega.
pikam_dopust
# 12.10.2010 ob 07:49
ksz.

Je to tisti slavni sine, ki je nekoč z vsemi častmi maturiral, danes pa javno pretepa ženo?

Jah... če se bo kakšnemu novinarju kaj zgodilo, vsaj vemo, kje je treba najprej iskati storilca.

Pa še vedno mi je neskončno smešno, kako politične ovčice nekajkrat bolj zagreto od samega zokija iščejo opravičila za omenjeno grožnjo novinarju. In da se tu bolj verjame politikom, kot pa novinarjem (velja za politične ovčice obeh barv).
janez100
# 11.10.2010 ob 19:52
Zanimivo, kakšno prizanesljivost ste nekateri sposobni do vsega kar je Jankovićevskega... Ista izjava iz ust Janše, Bajuka,... bi v vas povzročila izjemno eksplozijo gneva, groženj, maščevanja, linčanja. Res niste vredni niti pomilovanja.
V tujini bi taka izjava praktično odnesla politika za vse večne čase (četudi je to izjava sina!), pri nas pa "ni mislil resno", "preveč je popil", "mora it najprej na sodišče"...

Če že ne morete mimo občudovanja svojega izjemnega vodje, imejte vsaj iste vatle za vse!
mietke10
# 11.10.2010 ob 19:41
Lublana je bulana.........
TineB
# 11.10.2010 ob 18:54
@jurica & co.

Še vedno dvomite, da je JJ to rekel? Zakaj ga je pa potem prišel ata vleči iz blata že čez nekaj sekund? Ker se je zavedel, da ga je sine pokronal. Alko gor ali dol. Samo kaže na to, kakšnega pamža je vzgojil.

Neprimeren trenutek? Res? Na zabavi ob zmagi ŽUPANA (javna funkcija!), zunaj na JAVNEM prostoru. In menda ne misliš, da so novinarji v službi od 7h do 15h? Dober novinar je vedno na preži in vedno pripravljen na on the record.

Razvajeni pamži - sinovi politikov - pa nimajo kaj sikati in groziti s smrtjo novinarjem. Vsaj v resni državi ne. A Slovenija očitno to ni (več).
ResIpsaLoquitur
# 11.10.2010 ob 18:40
Sicer pa, a ni Janša že pred par dnevi rekel, da je prvič, odkar je v politiki doživel, da je ljudi strah... Zanimivo.
http://www.rtvslovenija.si/slovenija/lok
alne-volitve-2010/prvic-sem-dozivel-da-je-ljudi-strah/241033
mattyy
# 12.10.2010 ob 08:33
Se sploh ne čudim, če pa je novinar brskal po poslih družine Janković! Po "naključju" so odpovedali posel pri zemljiščih! Kak bi se pa vi počutli, če bi vam en novinar preprečil miljonski posel! Pa tako so pošteni!
GOLUŽAJOKA
# 11.10.2010 ob 23:58
baje da cocain zelo agresivno vpliva na ljudi .........
Jacinta
# 11.10.2010 ob 19:25
Jankovići so nasilna svojat. Če imajo keš si lahko dovolijo vse.
Tale Jure pa zgleda malo zaostal in bi moral obiskovat posebno šolo; pa mu je fotr kupil maturo. Barabe!!
TineB
# 11.10.2010 ob 19:06
@comrade

Spet si napisal "da se točno ve, zakaj" ... Trpiš za megalomanijo? Ti točno veš, zakaj je kdo kaj napisal? Mater imaš dobro mnenje o sebi.

Sodišče? Jaz bi tudi javno zagnal paniko, če bi mi neka taka prominentna oseba zagrozila s smrtjo. Še posebno, če bi ocenil, da je res sposobna česa takega - ker jo npr ogrožam z razkrivanjem sumljivega poslovanja. Res pričakuješ, da te v primeru groženj lahko policija in sodišče v doglednem času zaščitita? Potem si pa hudi naiven in ne poznaš realnih primerov (npr priemrov družinskega nasilja; izsiljevanja dolžnikov), kjer se grožnje dejasno uresničijo še predno jih policija in sodišče uspeta sploh predelati - zaradi svoji notorične "učinkovitosti" in hitrosti".
guarin25
# 11.10.2010 ob 18:45
Zokiiiii, mi se ti kunemo..al kuko že gre. Komunajzarji bojo že znal povedat!
Mija.M.
# 11.10.2010 ob 18:38
TineB...tale "jurica"......nimam besed...kolk let ima..samo to bi rada vedela..če jih ima nad 30,pa res verjame,da mora bit ženska ponoči doma,če se hoče izognit poslistvu,potem mu naj alah,al pa jezus pomagajo
kapodol
# 12.10.2010 ob 09:12
Ljubljana je bolana, Maribor je tak fejst nor.

Popolnoma velja za volitve.

Jurček za katerega je moral očka z modro kuverto "kupiti" že srednješolsko izobrazbo je primer kaj ste si izvolili v Ljubljani. Župan lahko postavi 10 Stožic, pa ga bo še vedno mrzila večina Slovenije.

Kar naj poskusi na državnozborskih volitvah pa se bo takoj pokazalo kaj si o njemu misli Slovenija.
te-nej5
# 12.10.2010 ob 08:07
Začelo se je ... Ne vem, kaj se čudite. Koliko takšnih politikov smo že imeli v polpretekli zgodovini in v sosednjih državah. Počasi bodo ljudje začenjali zginevati v ljubljanski megli, kraških jam pa imamo tudi še dovolj. Tudi neodkritih in slabo zasedenih.
ribi
# 12.10.2010 ob 07:09
kaj bi pisal in razglablal
srbska m...
Neptun99
# 12.10.2010 ob 02:25
to so znane turbo-kapitalistične metode
vesoljec
# 12.10.2010 ob 02:14
komunisti počasi prevzemajo ljubljano....
janković je tak kućanov sin...
gor123
# 11.10.2010 ob 22:32
kaj dela Chuck Norris v Ljubljani?
Kar mu Zoki reče.
mattyy
# 11.10.2010 ob 19:38
Hihihi, in kaj zdaj mislijo, da bo Kresalova ovadla sineka? To je tak, da bi iskal pravico v Severni Koreji!
TineB
# 11.10.2010 ob 19:38
Res, ljudje.

OK, razumem, da volite za določene politike. Da jih pa še zagovarjate kot vojščaki in da zanje vneto navijate ... tega pa ne razumem. Tu gre potem že za slepo vero, brez razuma. Za sledenje pastirju. Eni pri veri vsaj verjamejo v teko nadnaravno višje bitje z mogočnimi močmi in lastnostmi, drugi v tem političnem primeru pa še tega ne - in sledijo manipulantu, ki lepo govori in se lepo smeji (Janković, Berlusconi, Tito itd). Ali pa še tega ne (Hitler, Stalin, Milošević itd). Oboje je pa z vidika razuma ZELO vprašljivo.
TineB
# 11.10.2010 ob 19:25
@kvattro

Samo potrjuje dejstvo, koliko šrota je med podporniki tako levih kot desnih: ko vsak zagovarja svoje ne glede na to kake barabe so. In jim oprostijo vse, le zato, ker so jim ideološko blizu oz so jim simpatični. Si takšni nekritični ljudje sploh še zaslužijo volilno pravico? To niso več volilci, ampak navadni navijači in vojščaki.
TineB
# 11.10.2010 ob 19:15
@dimež

Še več: ZJ je letos dobil manj glasov (absolutno št glasov volivcev) kot leta 2006! Toliko o navdušenju nad njim.
tihuana
# 11.10.2010 ob 18:12
a so sigurni, da Janković slučajno ni Kučan?
velenjcan
# 12.10.2010 ob 11:56
prava vzgoja, ni kaj, se vidi iz tega, da je oče sina 'opravičil', češ da je preveč popil, namesto da bi ga trdo prijel, ker gobezda neumnosti.
Kazalo