Kazen Južni bo izrečena v prihodnjih dneh. Foto: BoBo
Kazen Južni bo izrečena v prihodnjih dneh. Foto: BoBo

Dejanja je storil med letoma 2004 in 2006. Južna je s tožilstvom sicer sklenil dogovor glede priznanja, ni pa znano, za kakšno kazensko sankcijo je bil pripravljen to storiti.

Današnji predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču je bil sicer zanj prekinjen, nadaljeval pa se bo prihodnji teden, saj se mora sodnica najprej seznaniti z dogovorom. Kazen bo Južni izrečena v prihodnjih tednih.

Njegovo podjetje CGP je za domnevno fiktivne svetovalne storitve plačalo 4,5 milijona evrov liechtensteinski družbi Confinvest, ki naj bi bilo v lasti Južne. CGP zdaj v kazenskem postopku od Južne s premoženjsko-pravnim zahtevkom terja 4,5 milijona evrov.

Okrožni državni tožilec Boštjan Jeglič danes sicer ni predstavil podrobnosti dogovora. Tako naj bi bilo več znano prihodnji teden. Južna je danes sodišču izročil tudi potrdila o nakazilih, ki naj bi bila del dogovora, tako da gre sklepati, da se je s tožilstvom pogodil tudi glede plačila stranske denarne kazni.

Trije priznali, eden ne
Dogovor o priznanju krivde sta s tožilstvom sklenila tudi predsednik uprave CGP-ja Marjan Pezdirc in nekdanji član uprave družbe Martin Štubljar. Tudi zanju se bo predobravnavni narok nadaljeval prihodnji teden, tako da podrobnosti obtožbe in dogovora še niso znane.

Nekdanji član uprave CGP-ja Rajko Siročič pa krivde ni priznal. Zanj se bo tako 1. oktobra nadaljevalo sojenje. Tožilec si je danes pridržal pravico, da bo, če bodo takrat sodbe že pravnomočne, v sojenju zaslišal preostale tri obtožence, ki so krivdo priznali.

CGP naj bi za svetovalne študije pri reorganizaciji družbe podjetju, registriranem v Liechtensteinu, izdal fiktiven račun. A študije naj ne bi napisali tamkajšnji strokovnjaki, temveč so bile prepisane s spleta. S poslom so menda želeli le prikriti nakazila v Liechtenstein.

Denar od domnevno fiktivnega posla so menda porabili za nakupe delnic. Liechtensteinsko podjetje Confinvest, katerega uradni lastnik je liechtensteinski državljan Erich Sprenger, resnični lastnik pa menda Južna, je tako v začetku leta 2006 kupilo za več milijonov evrov delnic Telekoma. Leta 2007 pa je malo manj kot milijon evrov nanesla prodaja delnic IGM Strešnika podjetju Admark Trust, katerega resnični lastnik je menda prav tako Južna, so ob preiskavah poročali mediji.