Policisti so ugotovili, da obstaja visoka verjetnost, da sta med postopki oživljanja zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika. Foto: Radio Koper
Policisti so ugotovili, da obstaja visoka verjetnost, da sta med postopki oživljanja zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika. Foto: Radio Koper
Kdo je kriv za smrti s smejalnim plinom?
Kar tri žrtve smejalnega plina?

Novogoriški policisti so zaradi smrti na šempetrski urgenci po predkazenskem postopku podali kazensko ovadbo za sedem ljudi, ki so storili osem kaznivih dejanj, eno kaznivo dejanje je bilo storjeno v sostorilstvu dveh oseb. Ovadeni so stari od 37 do 69 let, vsi so moški in državljani Slovenije.

Število osumljenih ostaja enako tudi po ugotovitvah neodvisnega strokovnjaka iz ljubljanskega kliničnega centra, ki je potrdil, da obstaja visoka stopnja verjetnosti, da sta zaradi zamenjave cevi in dovajanja smejalnega plina namesto kisika umrla še dva človeka.

"Neodvisni strokovnjak te institucije je po pregledu zasežene zdravstvene dokumentacije podal strokovno mnenje o obstoju visoke verjetnosti, da je med postopki reanimacije zaradi dovajanja dušikovega oksidula namesto kisika prišlo do smrti še pri dveh bolnikih, oživljanih v obdobju med 23. januarjem in 10. marcem," je povedal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica Marino Pangos.

Kako je postopek reanimacije vplival na preostale štiri bolnike, ki so jih obravnavali, naj bi pokazalo izvedensko mnenje ustreznih medicinskih strokovnjakov v samem kazenskem postopku. Dva izmed omenjenih bolnikov sta sicer med postopkom reanimacije umrla, dva pa sta bila živa prepeljana v nadaljnjo oskrbo.

Medicinsko osebje ni odgovorno
Pangos je tudi pojasnil, da medicinskemu osebju ne gre očitati odgovornosti in da so bili medicinski postopki ustrezni.

Za storitev kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti je zagrožena kazen do osmih let zapora, prav toliko za storitev kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Za storitev kaznivega dejanja ponarejanja listin pa lahko obtoženi v zaporu pristane za do dve leti.

Kolar Celarc: Zdaj je na potezi sodišče
Predsednica sveta bolnišnice Anita Manfreda je dejala, da je šokirana zaradi ugotovitev. Na ministrstvu za zdravje z ugotovitvami kriminalistov še niso seznanjeni. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa se zavzema, da vsak neljubi dogodek doživi epilog. "Samo tako lahko krepimo zaupanje državljanov. Zato je zdaj na potezi sodišče," so sporočili z ministrstva za zdravje in dodali, da dogodek v šempetrski bolnišnici še enkrat obžalujejo.

Kdo je kriv za smrti s smejalnim plinom?
Kar tri žrtve smejalnega plina?