Podrobnosti glede preiskav v UKC-ju Ljubljana še niso znane. Foto: BoBo
Podrobnosti glede preiskav v UKC-ju Ljubljana še niso znane. Foto: BoBo
Policija
Policija je izvedla 18 hišnih preiskav. Foto: BoBo

Na Onkološkem inštitutu naj bi bila po neuradnih informacijah dva zdravnika, ki naj bi omogočila preskok vrste eni bolnici. Deloval pa naj bi tudi posrednik, ki je bolnikom zagotavljal, da pozna zdravnike in da lahko tako poskrbi, da pridejo prej na vrsto. Nekatere informacije gredo v smer, da je ta oseba zaposlena v UKC-ju.

Kot je poročala TV Slovenija v Dnevniku, je policiji zlorabo svojega imena prijavil kirurg Erik Brecelj. Eden izmed zaposlenih v UKCL-ju, ta je deloval kot posrednik in naj bi bil tesno povezan z nekdanjim direktorjem zavoda Simonom Vrhuncem, naj bi namreč bolnikom omogočal preskok vrst. Tako naj bi za 20.000 evrov eni izmed bolnic obljubljal operacijo pri Breclju. Ali so dobili denar tudi drugi zdravniki, ni še jasno, praksa pa naj bi trajala že dlje časa.

18 hišnih preiskav in ena oseba prijeta
45 kriminalistvo in policistov ljubljanske policijske uprave je izvedelo 18 hišnih preiskav in večje število razgovorov in zaslišanj. Eno osebo so pridržali do 48 ur.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so preiskave po neuradnih informacijah potekale na ginekološki, interni in kirurški kliniki. Točno število preiskovanih zdravnikov še ni znano, bilo pa naj bi jih med pet in deset.

Policija je zdravnikom neuradno prišla na sled tako, da so prisluškovali posredniku, ki je zagotavljal, da pozna zdravnike in da lahko tako poskrbi, da bolnik pride prej na vrsto. Nekatere informacije gredo v smer, da je ta oseba zaposlena v UKCL-ju.

Skopi z besedami
Na UKC-ju Ljubljana so v sporočilu medijem zapisali, da s kriminalisti korektno sodelujejo in da jim bodo izročili vso zahtevano dokumentacijo, kar zadeva problematiko čakalnih vrst, več pa za zdaj ne morejo izdati. Navzočnost kriminalistov so potrdili tudi na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana: "Onkološki inštitut sodeluje s predstavniki organov pregona, drugih komentarjev za zdaj ne moremo dati."

"Potrdimo lahko, da policija izvaja določene dejavnosti v predkazenskem postopku v povezavi s preiskavo suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj," je sporočila Maja Ciperle Adlešič. Več informacij zaradi tajnosti postopka za zdaj ne posredujejo.

Ministrstvo podpira preiskavo
V svojem odzivu pa je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zapisala, da že ves mandat zagovarja ničelno toleranco do korupcije in podpira vse preiskave v povezavi s tem. "Po informacijah, ki jih imamo na ministrstvu za zdravje o kriminalističnih preiskavah v UKC-ju Ljubljana in na Onkološkem inštitutu, sklepamo, da gre za preiskavo posameznikov, ki so za obljubljene materialne nagrade obljubljali ali omogočali preskakovanje čakalnih vrst. Še tako dober sistem tega ne more preprečiti, prav pa je, da se takšna dejanja preganjajo," so zapisali.
Pri tem pričakujejo večjo preglednost glede čakalnih vrst s sistemom eNaročanje, ki bo zaživel januarja, in z zakonodajnimi spremembami.