Kryžanowski je pri nakupu delnic Petrola aprila 2008 po ugotovitvah sodišča zlorabil notranje informacije. Foto: BoBo
Kryžanowski je pri nakupu delnic Petrola aprila 2008 po ugotovitvah sodišča zlorabil notranje informacije. Foto: BoBo

Kot poroča Delo, je Kryžanowski obsojen zaradi zlorabe notranje informacije. Do ponovnega sojenja je prišlo, ker je višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo. Sodba sicer še ni pravnomočna, Kryžanowski pa se bo nanjo pritožil.

Gre za pomembno sodbo, saj na tem področju v Sloveniji še ni sodne prakse, je po izreku sodbe dejala tožilka Tanja Ahčan. Ravno zaradi tega je bilo v tem primeru po njenem nujno vztrajati pri pregonu, še poroča Delo. Zagovornik Kryžanowskega Blaž Kovačič Mlinar je že napovedal pritožbo na sodbo, tako da se bo s primerom spet ukvarjalo višje sodišče.

Kupil delnice nekaj dni pred rekordnimi rezultati
Kot je na prvi stopnji dokazalo tožilstvo, je Kryžanowski delnice Petrola kupil aprila 2008, nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov poslovanja družbe. Sum trgovanja s Petrolovimi delnicami na podlagi notranjih informacij je aprila 2008 podala Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki ga je tudi ovadila.

Prvostopenjsko sodišče ga je prvič oprostilo z obrazložitvijo, da ni dokazov, da je notranja informacija nastala že na finančnem kolegiju 16. aprila, oziroma da ni dokazano, da bi bil kadar koli pred nakupom delnic seznanjen s podatki, ki so bili objavljeni v poročilu o poslovanju družbe v prvem trimesečju 2008.